Arama sonuçları

1'ler için aranan 'okul olgunluğu' nedir?

1'ler için aranan 'okul olgunluğu' nedir?

1'ler için aranan 'okul olgunluğu' nedir? Yeni öğretim yılı bugün okul öncesi, 1, 5 ve 9’uncu sınıflar için 1 hafta öncesinden başladı. Son günlerde en heyecanlı aileler, bu yıl çocukları 1’inci sınıfa başlayacak olanlar. Onlardan en sık 2 soru geliyor. Bunlardan biri “Kaç aylıklar 1’inci sınıfa zorunlu başlayacak?”, diğeri de “Okula başlamaya hazır olduğunu nasıl anlayacağız?” soruları oluyor.

1'LER İÇİN ARANAN 'OKUL OLGUNLUĞU' NEDİR?

Önce ilk “Kaç aylıklar 1’inci sınıfa zorunlu başlayacak?” sorusuna bakalım:

4+4+4 eğitim sisteminden sonra zorunlu 1’inci sınıfa başlama yaşı kafaları karıştıran bir konu oldu. Çünkü 2012-2013 öğretim yılında başlayan bu sistemin en tartışılan konularından birini değiştirilen zorunlu okula başlama yaşı oluşturdu. Yasaya göre eylül ayı sonunda 60 ayını dolduran çocuklar isteğe bağlı, ama 66 ayını dolduranlar zorunlu okula başlayacaktı. Çocuğunu okula göndermek istemeyene ise “Yetersizdir” raporu getirmesi zorunlu tutuldu. Tüm eğitimcilerin “Hatalı bir yaş” demesine rağmen hem 60 hem de 66 aylıklar zorunlu okula başlatıldı. Ağlayan, altına yapan, sıralarda oturamayan, 20 dakika bile yerinde duramayan, uyuyan çocuklarla dolu 1 yıl sonunda tekrar okula başlama yaşında düzenleme yapıldı.

KAÇ AYLIK ÇOCUKLAR OKULA BAŞLAYACAK?

Yine 66 ay zorunlu okul yaşı kabul edildi ama rapor yerine dilekçe ile çocuğun okula başlamasının ertelenmesine izin verildi. Buna göre okulların açıldığı eylül ayında çocukları 66, 67 ve 68 aylık olanlar okul yönetimine dilekçe vererek okula başlamalarını 1 yıl erteletebiliyor. 69, 70 ve 71 aylıklardan ise rapor isteniyor. 72 ay ve üstüne ise rapor da erteleme için yeterli değil, çocuk zorunlu okula başlayacak.

Ailelerden gelen ikinci soru ise “okul olgunluğu” ile ilgili. Okul olgunluğu bir çocuğun okula başlamaya hazır olup olmadığı kararının alınmasında etkili.

Okul olgunluğunu uzmanlar şöyle tanımlıyor: Çocuğun bedensel, bilişsel, duygusal ve sosyal anlamda ilköğretimin gerekliliklerini karşılamaya hazır olması. Okul olgunluğu için çocuğun özbakım becerilerine sahip olması gerekiyor. Yani kendi başına yemek yemesi, giyinebilmesi, düğmelerini ilikleyebilmesi, tuvalete tek başına gidebilmesi, ellerini yıkayabilmesi ve pabuçlarını giyebilmesi gibi okulda tek başına yapabileceği eylemleri gerçekleştiriyor olmalı.

Bunların yanı sıra çocuğun okul olgunluğuna eriştiğinin göstergeleri arasında ince ve kaba motor kas gelişimini tamamlaması yer alıyor. Yani kalem, makas tutup tutamadığı, merdiven çıkıp çıkamadığı, zıplayıp zıplayamadığı, tek ayak üzerinde durup duramadığı bu gelişimler arasında yer alıyor.

OKUL OLGUNLUĞU NASIL ANLAŞILIR?

Uzmanların okul olgunluğu için dikkate aldıkları özelliklerden bazıları şöyle:

- Kendi başına 20 dakika bir etkinlikle uğraşıyor mu?

- Başladığı işi tamamlayabiliyor mu?

- Annesi olmadan yabancı bir yetişkinle rahatça kalabiliyor mu?

- Yaşıtlarıyla paylaşma, sırada bekleme gibi olumlu ilişkiler kurabiliyor mu?

- 1’den 10’a kadar rakamları kopya edebiliyor mu?

- Renkler, sayılar ve seslerle ilgili sorulara doğru yanıt verebiliyor mu?

- Kendini rahat ifade edebiliyor mu?

- Elleri, kolları, yüzü olan insan çizebiliyor mu?

- Kalem, makas, çatal-kaşık tutabiliyor mu?

Ancak tüm bunları karşılıyor olsa da çocuğunuzun okul olgunluğuna erişmediğini düşünüyorsanız bir uzmanın da fikrini almanız gerekiyor.

Bu yazı Habertürk'te Pervin Kaplan'ın köşe yazısı olarak yayımlanmıştır

 

11-09-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş