Arama sonuçları

1 milyon Suriyeli çocuk eğitim çağında

1 milyon Suriyeli çocuk eğitim çağında

1 milyon Suriyeli çocuk eğitim çağında. Meslek liselerini yenileyen SEUP projesinin bilgilendirme toplantısı yapıldı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü'nce meslek liselerini yenilemek, öğrencilere doğrudan destek sağlamak ve sosyal uyum etkinlikleri düzenlemek amacıyla yürütülen Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi'nin (SEUP) bilgilendirme toplantısı yapıldı. 

1 MİLYON SURİYELİ ÇOCUK EĞİTİM ÇAĞINDA

 

Yeşilyurt Spor Tesisleri'nde düzenlenen tanıtım toplantısına video konferansla bağlanan Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Varın Numanoğlu, Türkiye'de 4 milyonu aşkın Suriyeli olduğunu, bunun yaklaşık 1 milyonunun eğitim çağı içerisinde yer aldığını aktardı. 

SEUP'un Türkiye'de misafir edilen geçici koruma altındaki Suriyeliler açısından çok önemli bir proje olduğunu ifade eden Numanoğlu, proje kapsamında çalışmaların sürdüğünü belirtti. 

Projeyle okul ekosisteminin sosyal ve ekonomik uyumdaki rolünün düşünülenden çok daha öte olduğunu gördüklerini dile getiren Numanoğlu şöyle konuştu: "Özellikle mesleki eğitim bireylerin sosyal uyumlarını, ekonomik anlamda kazandıkları deneyim ve becerilerle de artırdığı için neredeyse doğrudan doğruya ana çözüm noktalarından biri. Bu nedenle bu projeyi çok önemsiyoruz ve devamını getirmek istiyoruz." 

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı da Kasım 2017'de başlayan projenin İstanbul'da çok iyi bir karşılık gördüğünü, eğitim hakkının üst düzeyde hem Suriyeli hem Türkiye'deki öğrencilere katkı sağlayacak boyutta çalışmaların yürütüldüğünü anlattı. 

Yazıcı, İstanbul'da, Suriyeli ve Türk öğrencilerin birlikte entegre olacakları, kapsayıcı bir eğitimilişkisi içerisinde eğitim görecekleri 8 ilçe belirlendiğine işaret etti. Yazıcı, Avcılar, Bağcılar, Başakşehir, Bahçelievler, Esenyurt, Gaziosmanpaşa, Pendik ve Sultangazi'deki 13 mesleki teknik Anadolu lisesinde çalışmanın uygulanmaya başlandığını belirtti. 

BÜYÜK BİR DÖNÜŞÜME KATKI SAĞLAYACAK

2021 yılının sonuna kadar mesleki eğitimde belirlenen okulların üretim alanlarında çok yönlü iyileştirmenin devam edeceğini dile getiren Yazıcı, şunları kaydetti:

"Proje kapsamında, mesleki eğitimin baş döndürücü hızına uyum sağlayacak şekilde 77 atölyemiz yenilendi. 5 atölyemizde çalışmalar hala devam ediyor. Bu bağlamda mesleki alanlarımızda moda tasarımdan inşaat teknoloji tasarımına, motor bölümünden aile, sağlık, hasta ve yaşlı bakım hizmetlerine, çocuk gelişimi alanından kuaförlük, güzellik ve cilt bakımına kadar çok farklı alanlarda çalışmalar devam etti. Öğrencilerimizin ilgi duydukları farklı alanlarda eğitim görmelerini teşvik edecek şekilde düzenlendi. Mesleki eğitimdeki bu iyileşme ve gelişme büyük bir dönüşüme de katkı sağlayacak. Suriyeli ve Türk öğrencilerin kaynaşmalarını ve bu vesileyle yeteneklerini geliştirmelerini de sağlayacak. Bu beraberlik aynı zeminde istihdam edilebilirliğin de önünü açmış olacak. Mesleki eğitimde zaten öne çıkan en temel yaklaşımlardan bir tanesi öğrencilerimizin istihdam imkanlarına kavuşması. Bu bağlamda atölyelerin yenilenmesi, öğrencilerin donanımlı olarak yetiştirilmesi istihdam oranlarını da artıracak."

Suriyeli öğrencilerin 5 yıl önce yüzde 38 oranında olan okullaşma oranının şu anda yüzde 69'a çıktığını aktaran Yazıcı, bu okullaşma oranlarının artışının Suriyeli ve Türk öğrencilerin entegrasyonunu kolaylaştırdığını ve nitelik artışı sağladığını ifade etti. 

Mesleki ve Teknik Eğitim Daire Başkanı Şennur Çetin de toplatında projenin sunumunu gerçekleştirildi. 

22 MESLAK ALANI VE 1.150 ATÖLYEYİ KAPSIYOR

MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen SEUP kapsamında İstanbul, Bursa, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Mersin, Adana, Hatay olmak üzere 8 pilot ilde 55 mesleki ve teknik lisesinde yaklaşık 1.150 atölye yenileniyor. 

Proje; bilişim, elektrik-elektronik, güzellik ve saç bakım hizmetleri, makine teknolojisi, metal teknolojisi, mobilya ve iç mekan tasarımı, motorlu araçlar teknolojisi, tekstil teknolojisi, tesisat teknolojisi ve iklimlendirme, moda tasarım teknolojileri, yiyecek içecek hizmetleri, çocuk gelişimi ve eğitimi, hasta ve yaşlı hizmetleri, endüstriyel otomasyon teknolojileri, inşaat teknolojisi, plastik teknolojisi, ayakkabı ve saraciye teknolojisi, gıda teknolojisi, radyo televizyon, tarım, yenilenebilir enerji, baskı teknolojisi, konaklama ve seyahat hizmetleri olmak üzere toplamda 22 meslek alanını kapsıyor.

Türkiye'deki Mülteciler İçin Maddi Yardım Programı (FRIT)  Fonu kapsamında Alman Kalkınma Bankası (KfW) aracılığıyla destelenen proje ile 55 mesleki ve teknik Anadolu lisesinde, 22 meslek alanındaki 1.150 atölye bir yandan mekansal olarak yenilenirken diğer yandan da en son teknoloji makine, ekipman ve eğitim kitleri ile donatılıyor. 

ÖĞRENCİLERE DOĞRUDAN DESTEK VE ATÖLYE YENİLEME ÇALIŞMALARI

50 milyon Euro bütçeli projeyle bir yandan atölyeler ve ekipmanlar yenilenirken diğer yandan da geçici koruma altındaki Suriyeli ve ihtiyaç sahibi Türk öğrencilerin servis, öğlen yemeği, kıyafet, çanta ve kırtasiye gibi ihtiyaçları karşılanıyor. Bu kapsamda, proje süresince 10 bin öğrenciye destek sağlanıyor.

Proje kapsamındaki çalışmaların anlatılması, mesleki teknik eğitimin öneminin vurgulanması için de görünürlük ve farkındalık faaliyetleri sürdürülüyor. Öğrenciler, okul ortamında ortak sosyal faaliyetler gerçekleştirerek kaynaşıyor ve yeteneklerini geliştiriyor. Bunun yanı sıra sosyal medya ve dijital platformlardaki öğrenim ve paylaşım imkanlarından yararlanıyor.

Yenilenmesi devam eden bilişim, elektrik-elektronik ve çocuk gelişimi ve eğitimi alanlarında 444 atölyenin tadilat ve donanımları tamamlandı. Tadilatı biten, donanımı yenilenen atölyeler ile öğrenci destek paketleri ve görünürlük çalışmaları için 20 milyon avro, yaklaşık 180 milyon lira harcandı.

14-10-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş