Arama sonuçları

100 yıllık tarihleri var ama sınavla öğrenci alamayacaklar

100 yıllık tarihleri var ama sınavla öğrenci alamayacaklar

100 yıllık tarihleri var ama sınavla öğrenci alamayacaklar. Sınavla öğrenci alacak liseler nasıl seçildi? Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önceki akşam 1.2 milyon öğrenci ve velisinin aylardır merakla beklediği Liseye Geçiş Kılavuzu’nu yayımladı. Kılavuzla birlikte sınavla öğrenci alacak 1367 lise de açıklandı. Bu liselerin toplam kontenjanları da 126 bin 510.

100 YILLIK TARİHLERİ VAR AMA SINAVLA ÖĞRENCİ ALAMAYACAKLAR

 

Gazete Habertürk’ten Pervin Kaplan’ın LGS Başvuru Kılavuzu başlıklı yazı dizisinde okul türlerinin sayısı ve kontenjanları veriliyor.

Kontenjanların okullara göre dağılımına baktığımızda ise tablo şöyle:

Fen Liseleri. 309 okulun kontenjanı 34 bin 500

Sosyal Bilimler Liseleri: 89 okulun kontenjanı 9 bin 450

Anadolu liseleri: 222 okulun kontenjanı 34 bin 530

Anadolu İmam Hatip Liseleri: 297 okulun kontenjanı 28 bin 770

Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri: 450 okulun kontenjanı 19 bin 260

 

OKULLARIN YARISI İMAM HATİP VE MESLEK LİSESİ

Ancak açıklanan listede okulların yarısından fazlasının yani 1367 okulun 747’sinin imam hatip ve meslek lisesi olması da tartışma konusu oldu.

 

ASIRLIK OKULLAR LİSTEYE GİREMEDİ

Sınavla öğrenci alacak okullar arasında Galatasaray Lisesi'nin yanı sıra İstanbul'da daha önce proje okul olarak açıklanan İstanbul (Erkek), Kabataş Erkek, Cağaloğlu Anadolu, Atatürk Anadolu, Beşiktaş Anadolu, Vefa, Pertevniyal, Şehremini, Kadıköy ve Şişli Anadolu liseleri yer alıyor. Türkiye'nin ilk sosyal bilimler lisesi Prof. Dr. Mümtaz Turhan da listede. İstanbul Atatürk ile Çapa da fen liseleri arasında yer alıyor.


TARİHİ 100 LİSE LİSTESİNDE OLANLAR GİREMEDİ
 

Okulların listesinin açıklanmasıyla birlikte hangi kriterlere göre seçildiklerine ilişkin tartışmalar da başladı. Örneğin MEB Ortaöğretim Genel Müdürlüğü'nün yayımladığı "Tarihi 100 Lise" adını taşıyan kitapçıkta sıralanan liselerden bazıları sınavla öğrenci alacak okullar listesine giremedi.
 

HANGİ OKULLAR LİSTE DIŞI KALDI?
 

Bu okullar arasında İstanbul'da kuruluşları 100 yılı aşan tarihi okullar şöyle sıralanıyor: Fatih Davutpaşa Anadolu Lisesi, Fatih Gelenbevi Anadolu Lisesi, Üsküdar Burhan Felek Anadolu Lisesi, Üsküdar Çamlıca Kız Anadolu Lisesi, Kadıköy Erenköy Kız Anadolu Lisesi, Eyüp Anadolu Lisesi.

Yine bakanlığın "tarihi" listesi içinde yer alan ama sınavla öğrenci almayacak okullar arasında Ankara'dan Altındağ Gazi Anadolu Lisesi, İzmir'den Namık Kemal Anadolu Lisesi, Edirne'den tarihi Edirne Lisesi, Isparta'dan Şehit Ali İhsan Kalmaz Anadolu liseleri bulunuyor.
 

34 İLDE SINAVLA ÖĞRENCİ ALACAK ANADOLU LİSESİ YOK
 

Bu arada sınavla öğrenci alacak okullar arasında 34 ilde Anadolu lisesinin bulunmaması da dikkat çekiyor. Eğitimci Alaaddin Dinçer okulların ağırlıklı olarak imam hatip ve meslek liselerinden oluşmasını eleştirerek şöyle diyor:

"34 ilde ise sınavla öğrenci alacak Anadolu lisesi yok. Bu iller Trabzon, Ordu, Rize, Artvin, Gümüşhane, Bayburt, Giresun, Tokat, Çorum, Sinop, Karabük, Bolu, Kastamonu, Amasya, Iğdır, Erzincan, Ardahan, Tunceli, Mardin, Kilis, Kırşehir, Çankırı, Çanakkale, Kırıkkale, Kırklareli, Edirne, Yalova, Yozgat, Bilecik, Karaman, Kütahya, Burdur, Osmaniye ve Isparta. Neden bu illerde Anadolu lisesi yok? Tüm illerde imam hatip liseleri bulunuyor. Buna karşın Kocaeli, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Malatya, Muğla gibi bir büyük şehirlerde sadece birer tane sınavla öğrenci alacak Anadolu lisesi var. Bu liste nasıl oluşturuldu? Listenin çoğunluğu meslek ve imam hatip liselerinden oluşuyor. Sınavın değerini düşürmek amacıyla mı bu yol izlendi?"


TEOG'U ARATACAK SİSTEM
 

Fen Bilimleri Eğitim Koordinatörü Cihan Yeşilyurt'un da dikkat çektiği nokta okulların ağırlıklı iki okul türünden oluşması. Yeşilyurt şöyle konuşuyor: "Örneğin Tekirdağ'ın Çorlu İlçesi'nde sadece 5 okul sınavla öğrenci alacak. Bunların 4'ü Anadolu imam hatip ve meslek liseleri. Aynı durum Sinop, Tunceli ve bazı illerde de mevcut. MEB, velilerin ilgi göstermedi imam hatip liselerini sınavla öğrenci alan okul statüsüne sokuyor. Sınavın yayımlandığı gecenin sabahında başvuruların başlaması ise MEB'in bu konu üzerinde çok fazla durulmasını istemediğini gösteriyor. Yani, 'Biz yaptık, kabul edeceksiniz' yaklaşımı var. Bu sistem TEOG'u aratacak ve özel okula kayışı artıracak."
 

OKULLAR HANGİ KRİTERE GÖRE SEÇİLDİ?
 

Türk Eğitim Vakıfları Dayanışma Konseyi Liseleri Derneği (TEVDAK) Genel Sekreteri, Vefa ve İstanbul (Erkek) liselerinin eski müdürü Sakin Öner listeyle ilgili eleştirilerini şöyle sıralıyor: "Sınavla öğrenci alacak okullar 600, sonra 800 dendi. Sonuç 1367 oldu. Bu okulların yarıdan fazlası imam hatip ve meslek lisesi. Anlaşılan okulların seçiminde akademik başarılarının ve üniversiteye öğrenci yerleştirme oranlarının düşük olması etkili oldu. Anadolu liseleri bazı ilçelerde fazla, bazılarında az sayıda seçilmiş. Fazla olan ilçelerde, o ilçenin sınav kazanamayan öğrencileri başka ilçelere gitmek zorunda kalacak. Başarılı olup seçilmeyen okul yönetim ve öğretim kadroları ile öğrenci ve velilerinde büyük motivasyon kaybı olacak. Çözüm için bu listede yer almayan Anadolu Liselerinin çoğunun tekrar genel liseye dönüştürülerek öğrenci kontenjanlarının arttırılması olmalı. Liste imam hatip liselerinin lehine, Anadolu liselerinin aleyhine. Sanırım 700-800 bin öğrenci sınava katılır."
 


BİR SORU İÇİN SÜRE 1.5 DAKİKA KALDI
 

LGS kılavuzunda öğrencileri 2 konu hayal kırıklığına uğrattı. Bunlardan bir tanesi bir soru başına düşen 1.5 dakikalık sürenin artırılmaması bir diğeri de 3 yanlışın bir doğruyu götürecek olması. Öğrenciler, "Bu kadar çok işlemli ve uzun paragraflı sorularda daha uzun süre verilmeliydi. TEOG'da süre 2 dakikaydı. Ayrıca üniversite sınavında bile 4 yanlış bir doğruyu götürürken, bizde 3 yanlış 1 doğrumuzu alacak" diyerek tepki gösterdi.
 

BAŞVURULARINIZDA ONAYA DİKKAT ETMELİSİNİZ?


Liseye Geçiş Sınavı (LGS) için başvurular dün başladı. Başvuruları öğrencilerin velileri çocuklarının okuduğu okullardan yapacak. Tüm başvuru işlemleri elektronik ortamda gerçekleşecek. Bu yüzden de öğrencilerin bilgilerinin güncel olması çok önemli. Bu bilgilerin güncelliğini ise okul müdürlüklerinden kontrol ettirmeniz gerekiyor. Öğrenci bilgilerinin güncelliğinden okul müdürlüğü sorumlu.
Açık Öğretim Ortaokulu öğrencilerinin başvuru işlemlerini ise Açık Öğretim Ortaokulu Müdürlüğü takip edecek.


BAŞVURUDAN VELİ BİLGİLENDİRMEDEN MÜDÜR SORUMLU


Sınava katılım isteğe bağlı. Öğrencilerin sınava başvurularının yapılmasından velileri, bilgilendirilmelerinden ise okul müdürleri sorumlu olacak. Sınav başvurularının mutlaka onaylı olması gerekiyor. Aksi halde başvuru geçersiz sayılır ve çocuğunuz sınava giremez.


FOTOĞRAFIN GÜNCELLENMESİ ÖNEMLİ


Okul müdürlerinin görevlerinden biri de e-okul sistemindeki bilgilerin güncel olup olmadığını kontrol etmek ve öğrencinin fotoğrafını güncellemek. Fotoğrafın güncel olması çok önemli çünkü bu sınava giriş belgesinde yer alacak ve öğrencinin sınav günü tanınmasını sağlayacak.


BAŞVURUNUN BİR NÜSHASINI ALIN


Başvurunuzu yaptıktan ve elektronik ortamda onaylattıktan sonra iki adet çıktı alınacak ve birini veli olarak inceleyip, imzalayacaksınız. Bu belge okul müdürü tarafından mühürlenip, bir nüshası veliye verilecek. Bunu saklamalısınız.
 

 

12-04-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş