Arama sonuçları

13 liraya ‘öğretmenlik’ yapıyorlar

13 liraya ‘öğretmenlik’ yapıyorlar

13 liraya ‘öğretmenlik’ yapıyorlar. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) öğretmen açığını ücretli öğretmenlerle kapatıyor. Ayın yarısı sigortasız, ders başına 13 liradan çalıştırılan ücretli öğretmen sayısı giderek artıyor. Eğitimciler ise ücretli öğretmen yerine kadrolu öğretmen talep ediyor.

Türkiye’de yaklaşık bir milyon öğretmen eğitim veriyor. Ücretli öğretmenlerin sayısının ise en az 70 bin olduğu tahmin ediliyor. Aydındık’tan Özlem Konur Usta’nın haberine göre öğretmenler odasındaki her 10 öğretmenden yaklaşık biri hiçbir iş güvencesi olmadan çalışıyor.

13 LİRAYA ‘ÖĞRETMENLİK’ YAPIYORLAR

Bu öğretmenler ders başına aldığı 13 lirayla hizmet veriyor. İstanbul’da öğretmenlerin yüzde 12.75’i ücretli çalışıyor. Türk Eğitim Sen’in yaptığı araştırmaya göre ücretli öğretmenlerin sayısı artıyor.

Türk Eğitim Sen, geçen yıl 81 ilin valiliğine ücretli öğretmen sayısını sordu. 61 ilden yanıt geldi. Sendika, yanıt gelmeyen illerde önceki yıllarda hizmet veren ücretli öğretmen sayısına bakarak Türkiye’de 2017-2018 eğitim öğretim yılında 63 bin 656 ücretli öğretmenin görev yaptığını saptadı. Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Talip Geylan aynı araştırmayı bu yıl da yaptıklarını, ücretli öğretmen sayısında artış olduğunu söyledi.

ÜCRETLİ ÖĞRETMEN SAYISI ARTIYOR

Geylan, araştırmanın bazı illerdeki sonuçlarını anlattı:

Adana’da geçen eğitim öğretim yılında bin 141 olan ücretli öğretmen sayısı bu yıl bin 272’ye çıktı. Ücretli öğretmen sayısı, Erzurum’da 965’ten bin 30’a, Kahramanmaraş’ta bin 982’den 2 bin 125’e, Kayseri’de bin 151’den bin 323’e, Tekirdağ’da bin 387’den bin 579’a yükseldi.

İstanbul’da 21 bin 821 ücretli öğretmen çalışıyor. 149 bin 294 öğretmenin görev yaptığı İstanbul’da her 100 öğretmenden 12,75’i ücretli. Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre 2015-2016 eğitim öğretim yılında İstanbul’da 7 bin 140 ücretli öğretmen çalışıyordu. Son üç yılda sayı üçe katlandı.

Ücretli öğretmenliğin herhangi bir yönetmeliği yok. İl ve ilçe milli eğitim müdürlükleri, her yıl ihtiyaç kadar ücretli öğretmen görevlendirmesi yapıyor. Okul müdürü ya da il ilçe milli eğitim müdürü istediği zaman ücretli öğretmenin işine son verebiliyor.

Ücretli öğretmenler, ayın 15 günü sigortalı çalışıyor ve ders başına 13 lira ücret alıyor. Bir öğretmen haftada en çok 30 saat ders verebiliyor. Bir ücretli öğretmen haftada 30 saat çalışsa bile aylık en çok bin 560 lira kazanıyor.

EĞİTİMİN KALİTESİ DE DÜŞÜYOR

 

Türk Eğitim Sen’in 11 bin 454 eğitimcinin katılımıyla yaptığı ankete göre eğitimcilerin yüzde 90,2’si ücretli öğretmenliğin eğitimin kalitesini düşürdüğünü düşünüyor. Ücretli öğretmen olanların eğitim durumunda yelpaze geniş. Ataması yapılmayan öğretmenlerin yanı sıra büro yönetiminden turizm, tarla bitkileri, bankacılık, adalet, ziraat mühendisliği, iktisat bölümü mezunlarına kadar herkes ücretli öğretmenlik yapabiliyor.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk geçen hafta öğretmen ihtiyacının 97 bin 31 olduğunu açıkladı. Eğitim sendikaları da ataması yapılmayan 400 bin öğretmen olduğunu hatırlatarak Selçuk’tan 2019 yılında 100 bin öğretmen atanmasını talep etti.

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK MODERNK KÖLELİK

Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Talip Geylan şöyle dedi:  "Ücretli öğretmenlik, adı öğretmenlik. Aslında modern kölelik. Tasarruf deniyor. Eğitimde tasarruf olmaz. Eğitimin taşıyıcı kolonu öğretmendir. Öğretmen yoksa, en teknolojik sınıfın da en iyi programın da bir anlamı yok. 20 bin sözleşmeli öğretmen atanarak 2018 yılında AKP döneminin en düşük sayılı ataması yapıldı. MEB’den 97 bin öğretmen açığını kapatacak atama bekliyoruz.".

Eğitim İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım da, ücretli ve sözleşmeli öğretmenliğin kaldırılmasını ve kadrolu atama yapılmasını istedi. Yıldırım, şöyle dedi:  "Öğretmenler kadrolu ve güvence altında olmalı. Acil olarak 400 bin atanmayan öğretmenin 100 bini atanmalı. Böylece açık giderilmeli" diye konuştu.

25-11-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş