Arama sonuçları

14-18 yaş arasında sosyal medya kullanım oranı yüzde 97

14-18 yaş arasında sosyal medya kullanım oranı yüzde 97

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın destekleriyle Anadolu Yayıncılar Derneğince, Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde düzenlenen Dijital Dünya Çalıştayı'nın açılışında konuştu.

RTÜK Başkanı Şahin, sanal alemin hayatın bir parçası olmasıyla birlikte çocukların yeni medya kullanım alışkanlıkları ve siber zorbalık konusunda bir araştırma yapıldığını da anlatarak, şunları kaydetti:

SOSYAL MEDYA KULLANIMI ARTIYOR

"14 yaş ile 18 yaş arasında çocuklarımızın sosyal medya kullanma oranı yüzde 97. Bu çok büyük bir rakamdır. Araştırmanın çarpıcı sonuçlarından biri de öğrencilerimizin yine yüzde 56'sının internete bağlandığında tek başına olduğu ve çevrim içiyken hoşlanmadıkları kişi veya içerikle karşılaştıklarında yüzde 44 oranında yalnız olduğu yönünde veri var elimizde. Aynı zamanda her dört öğrenciden biri internette hoşlanmadığı içerikle karşılaştığında bu durumu hiç kimseyle paylaşamamaktadır. Öğrencilerin internette en fazla rahatsız oldukları konunun siber zorbalık olduğu, yaptığımız araştırmalar neticesinde ortaya çıkmıştır. Araştırmaya katılan öğrenciler uygunsuz internet reklamlarından ve yalan, asılsız haberlerden fazlasıyla rahatsız olduklarını belirtmiştir. Gençler arasında yeni medya kullanımının artması, bu alanda bilinçli bir medya tüketicisi olmalarını da gerektirmektedir. Bunun için medya okuryazarlığını ve dijital okuryazarlığı önemsiyoruz.”

“SİBER ZORBALIĞA KARŞI MÜCADELE SÜRDÜRÜLECEK”

Milli Eğitim müfredatında yer alan medya okuryazarlığı dersini dijital çağın gerçeklerine uygun hale getirerek yeniden güncellediklerini söyleyen Şahin şöyle devam etti:

“RTÜK olarak çocuklarımızın bilinçli medya tüketimiyle ilgili sadece çocuklarımızın medya okur yazarlığına tabi tutulmasının yeterli olmadığını düşünmekteyiz. Ailelerin de bilinçli medya tüketicisi olmaları anlamında ciddi çalışmalar yürütmekteyiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettikleri gibi dijital diktatörlüğe ve siber zorbalığa karşı her türlü hukuki mücadele kararlılıkla sürdürülecektir. Nasıl ülkemiz sınırlarımız içinde teröre ve terör faaliyetine izin vermiyorsak, dijital ve sanal dünyada da terör propagandasına, terörün zemin kazanmasına müsaade etmemiz mümkün değildir. İnsanların tacize uğradığı, dolandırıldığı, onurlarının kırıldığı, linç edildiği, her türlü haklarının çiğnendiği bir dünyaya teslim olmamız asla düşünülemez. Sosyal medya alanı sınırsız bir alan değildir. Sınırları belli olan gerçek hayatta da karşılığı olan suçlarla cezalandırılması gereken bir alan olduğunu tekrar belirtmek isterim.”

06-03-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş