Arama sonuçları

18 Türk üniversitesi en iyiler arasına girdi

18 Türk üniversitesi en iyiler arasına girdi

Merkezi İngiltere'de olan ve 13 yıldır dünyanın en iyi üniversitelerini sıralayan Times Higher Eduation (THE) 2016-2017 Dünya Üniversiteler Sıralaması'nı yayımladı. Sıralamada 79 ülkeden 980 üniversite sıralandı.     

Listenin ilk sırasında Oxford Üniversitesi yer aldı. Böylece 2012'den bu yana birinci olan Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü ikinci sıraya geriledi, üçüncü ise geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Stanford Üniversitesi oldu. Sıralamada en iyi 10 arasında 11 üniversite yer aldı. ABD'den 7 üniversite, Birleşik Krallık'tan ise 3 üniversite, İsviçre’den de bir üniversite bulunuyor.   

18 ÜNİVERSİTE İLE YER ALDI
En iyiler arasında Türkiye de 18 üniversite ile yer aldı. 18 üniversiteden 7'si sıralamaya ilk kez girdi. İlk 400'de Türkiye'den üç üniversite var. Koç Üniversitesi 251-300 bandında, Sabancı Üniversitesi 301-350 ve Bilkent Üniversitesi 351-400 bandında yer aldı. Koç ve Bilkent üniversitelerinin bu yıl sıralamadaki yeri değişmedi, Sabancı 2015-2016 sıralamasında 351-400 bandında yer alıyordu.

HANGİ KRİTERLERE GÖRE YAPILIYOR?
THE Dünya Üniversiteler Sıralaması öğretim, araştırma, alıntılar, uluslararası görünüm ve endüstri geliri olmak üzere 5 başlıkta 13 kritere göre yapılıyor. 2015-2016 sıralamasında binden fazla yazarlı makaleler üniversitelerin atıf puanları üzerinde orantısız bir etki yarattığı gerekçesiyle araştırmanın dışında tutulmuş. Bu yıl, THE bu makaleleri dahil etmek için bir yöntem tasarlandı. Bu yıl THE Web kaynaklı akademik yayınevi Elsevier ile çalışarak yeni bir sayım metodu geliştirdi. Yeni yöntem ile makalelerin yazarları kendi akademisyenleri olan üniversiteler bu makale değerinin en az yüzde 5'ini aldı.

SIRALAMA EDİTÖRÜ SONUÇLARI NASIL YORUMLADI?
THE Dünya Üniversiteler Sıralaması Editörü Phil Baty sıralama sonuçlarını şöyle yorumluyor: 

7 YENİ ÜNİVERSİTE VAR: Bu yılki yeni genişletilmiş yeni en iyi üniversiteler sıralamasında Türkiye'den 18 üniversite görmek güzel. Koç Üniversitesi listede en üst sırada, 251-300 bandında yer alıyor. Geçen yıl 351-400 bandında yer alan Sabancı Üniversitesi bu yıl yükselişte, 301-350 bandında. İlk 800'de Türkiye'den 12 üniversite var, geçen yıl bu rakam 11'di. Ayrıca 980 üniversite arasında Türkiye'den 7 yeni üniversite bulunuyor. 

4 ÜNİVERSİTE GERİLEDİ: Aslında genele bakıldığında Türkiye'de tablo biraz karışık. Orta Doğu Teknik Üniversitesi 501-600 bandından bu yıl 601-800 bandına, Anadolu, Erciyes, Yıldız Teknik üniversiteleri 601-800 bandından 801+ bandına geriledi. 

EĞİTİME YAPILAN HARCAMA ARTTI: Türkiye araştırma ve geliştirmeye harcanan GSYİH oranını 2000-2014 yılları arasında yüzde 1'e çıkardı. 2005-2012 yılları arasında üniversite öğrenci sayısı yüzde 59 artarken yükseköğretime yapılan harcamalar yüzde 93 arttı. Bu da öğrenci başına yüzde 22'lik harcama artışı demek. Bu iyi bir haber.

TÜRKİYE DAHA FAZLA ÇALIŞMALI: THE Dünya Üniversiteler Sıralaması'nda küresel elitlerle yarışan doğu Asya üniversitelerinin sayısı her yıl artıyor. Türkiye eğer aynı iddialı görevi başarmak istiyorsa küresel yarışta rekabet kızışırken üniversitelerini geliştirmek üzerine daha fazla çalışmalı.

LİSTENİN İLK SIRASI DEĞİŞTİ: Bu yılın sıralamasında Asya'nın devamlı tırmanan tehtidi altındaki Avrupa için de karışık bir tablo söz konusu. Sıralamanın 13 yıllık tarihinde ilk kez Avrupa'dan bir yükseköğretim kurumu en üst sırada yer aldı. Birleşik Krallık'ta Oxford Üniversitesi listenin ilk sırasında yer aldı. Bu da ABD'yi dünyanın en iyi üniversitesine ev sahipliği yapma konumundan uzaklaştırdı. İsviçre'den ETH Zurich – Swiss Federal Institute of Technology Zurich de sıralamada ilk 10 arasındaki yerini pekiştirdi. Bu yıl 9'uncu sırada yer alan üniversite geçtiğimiz yıl,son 10 yıl içinde ilk 10'da Anglo-Amerikan olmayan ilk üniversite oldu. Ancak Asya üniversiteleri dünya elitleri arasına katılmak üzere yükselirken Avrupa'nın sıralamadaki başarısı uzun süreçte garanti edilemez.

980 ÜNİVERSİTE DÜNYANIN YÜZDE BEŞİ: 13'üncü yılına giren Times Higher Education Dünya Üniversiteler Sıralamasında yer alan 980 üniversite dünyadaki yükseköğretim kurumlarının yalnızca yüzde 5'i. Bu yüzden bu yıl sıralamada yer alan bütün üniversiteleri kutluyorum.

ASYA YÜKSEKÖĞRETİMDE GELECEĞİN SÜPERGÜCÜ: 79 farklı ülkeden 980 üniversite sıralandı. Listenin ilk sırası 6 yıldır değişmiyordu. Bu yıl ABD, liderliği Birleşik Krallık'tan Oxford Üniversitesi'ne kaptırdı. Ayrıca son yıllarda Asya için "yükseköğretimde geleceğin süpergücü" demek her ne kadar klişe olmaya başlasa da kıtadaki büyüme gerçek ve devam ediyor. Asya'dan 24 ülkeden 290 üniversite sıralamada yer aldı. Ayrıca en iyi 19 üniversite ilk 200'de yer aldı. 

TÜRK LİRASI DEĞER KAYBEDİNCE
Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalarsıralama sonuçlarını şöyle yayımladı: Geçen yıla göre Türk üniversitelerinin sıralamada biraz geride olmasının en önemli nedenlerinden birisi Türk lirasının dolar karşısında değer kaybetmesi. Çünkü sıralama kriterlerinden biri de üniversitelerin bütçelerinin de hesaba katılması. Üniversitenin bütçesi dolara çevrilip, hoca başına ne kadar bütçe olduğunuza bakılıyor. Aynıca araştırma gelirleri de hesaplanırken gelir dolara çevriliyor. Bu durum da bütçeniz artmış olsa bile dolar karşısında Türk lirası değer kaybettiği için otomatik olarak sizin de bütçenizin azalması sonucunu doğuruyor.

18 TÜRK ÜNİVERSİTESİ VE SIRALAMADAKİ YERLERİ 

 

DÜNYANIN EN İYİ ÜNİVERSİTELERİ 






Bu haberin bir bölümü Habertürk Gazetesi’nde de yayımlanmıştır

22-09-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş