Arama sonuçları

19 milyon TL bağış toplayan Maarif Vakfı, hedefe ulaşamadı

19 milyon TL bağış toplayan Maarif Vakfı, hedefe ulaşamadı

19 milyon TL bağış toplayan Maarif Vakfı, hedefe ulaşamadı. Yurtdışındaki FETÖ okullarının devralınması amacıyla kurulan Türkiye Maarif Vakfı’nın Başkanı Birol Akgün, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyelerine vakfın bugüne kadar yaptığı çalışmaları anlattı.

BirGün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre, milyonlarca liralık bütçesi ve eğitim bütçesinden aldığı pay ile dikkat çeken vakfın kuruluşundan bugüne 19 milyon TL bağış topladığı öğrenildi.

Maarif Vakfı’nın bütçesi ve yönetim yapısının masaya yatırıldığı komisyon toplantısında söz alan CHP Millevekilleri, “Milli Eğitim Bakanlığı varken neden Maarif’e ihtiyaç duyuldu?” diye sordu.

Maarif Vakfı’nın adeta bir, “Paralel eğitim bakanlığı” gibi hareket ettiği, resmi veriler ile de netlik kazandı. Çoğu Gülen yapılanmasından devralınan 323 eğitim kurumu ile dünya genelinde 66 ülkede faaliyet gösteren vakfın 39 bin 157 öğrenciye ulaştığı bildirildi. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “FETÖ’nün yaygın ve etkin olduğu ülkelere öncelik verin, 193 ülkede olun” dediği Maarif Vakfı, 66 ülkede faaliyet göstermesi itibarıyla da hedefin çok gerisinde kaldı.

Ayrıca vakfın Arnavutluk’ta bir üniversiteyi devraldığı, bütçeden 2016 yılından bugüne kadar 919 milyon 47 bin lira para aktarıldığı, bağışlarla birlikte bu tutarın 941 milyon 824 bin lira olduğu ifade edildi.

İŞBİRLİĞİ YAPILAN KURULUŞLAR SIR

Vakfa, 2016 yılından bugüne MEB bütçesinden aktarılan para 1,2 milyar TL’ye ulaştı. Maarif Vakfı Başkanı Akgün, vakfın kuruluş kanunu gereği şartlı bağış alabildiğini de anımsattı. Türkiye’den 120 kurumla işbirliği yapıldığını ifade eden Akgün, işbirliği yapılan kurumların isimlerini ise paylaşmaktan kaçındı. Komisyon üyelerinin, “İşbirliği yapılan kuruluşlar hangileridir?” sorusuna Akgün’ün yanıtı, “İsterseniz, size daha sonra listeyi ileteceğiz” oldu.

TÜRKİYE’DEKİ KURUMLAR DARMADAĞIN

CHP Milletvekili Serkan Topal ve HDP Milletvekili Kemal Bülbül, Maarif’in MEB yetkileri ile donatıldığına dikkati çekti. Türkçe’nin yabancı ülkelerde öğretilmesi için çalışan hali hazırda Yunus Emre Vakfı’nın olduğuna vurgu yapan Bülbül, “Türkiye’de eğitimi teşkil eden kurumlar darmadağın durumdayken global bir çabaya girmek mantıklı mı?” diye konuştu. CHP’li Topal ise vakfın yönetim kurulunda çok sayıda AKP’li ismin yer aldığının altını çizerek “MEB varken neden Maarif’e ihtiyaç duyduk?” diye sordu.

21-02-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş