Arama sonuçları

2 milyon ‘pasif’ öğrencinin kaydı silinecek

2 milyon ‘pasif’ öğrencinin kaydı silinecek

2 milyon ‘pasif’ öğrencinin kaydı silinecek. TBMM’de Genel Kurul’da maddeleri kabul edilen 28 maddelik Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin yasalaşmasıyla birlikte açıköğretim fakültesinde kayıtlı olan 2 milyon öğrencinin kaydının silinmesinin de önü açılacak.

Çünkü 4 dönem üst üste katkı payı veya öğrenim ücretini ödemeyenlerin ilişiklerinin kesileceğine ilişkin bir madde kabul edildi. Öğrenciliğini devam ettirmek için pasif öğrenci görünenler ücretlerini ödemezse kayıtlı oldukları programlardan ilişikleri de kesilmiş olacak.

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Yıldırım Kaya, bu maddenin kaldırılması için verdikleri önergenin iptal edildiğini söyledi. Kaya, teklifin maddelerine koydukları muhalefet şerhinin öğrencilerin kaydının da silinmesini öngören bu maddenin de yer aldığını söyleyerek,  şöyle dedi:

 

2 MİLYON ’PASİF’ ÖĞRENCİNİN KAYDI SİLİNECEK

“2547 Sayılı Kanunun 44. maddesindeki açık öğretim öğrencilerinin katkı payı veya öğenim ücretini ödemesi ve her dönem başında kaydım yenilemesi şartıyla öğrencilik haklarından yararlanmaları ile üst üste dört dönem bu şartları sağlamayanların ilgili programdan ilişiğinin kesilmesi öngörülmektedir. Açık öğretime çeşitli nedenlerle örgün eğitime devam edemeyen kişilerin tercih ettiğini göz önünde bulundurarak, şartların biraz daha esnekleştirilmesi gerekmekte. Öğrencilerin eğitim hakkı, katkı payı veya öğenim ücretini ödememesi gibi ekonomik nedenlerle kesilmemeli. Aksi halde kişinin eğitim hakkının devlet tarafından gasp edilmesi sonucunu doğurur. Anayasanın 130. Maddesinin 9. paragrafına ve insan haklarına aykırıdır. Düzenleme, “kayıt yenilememe” ile sınırlandırılmalıdır.”

4 MİLYONA YAKIN ÖĞRENCİ VAR

Türkiye’de açık öğretim eğitimi Anadolu Üniversitesi’nin yanı sıra İstanbul ve Atatürk üniversiteleri de olmak üzere 3 yükseköğretim kurumunda yürütülüyor. Sadece Anadolu Üniversitesi’nde kayıtlı öğrenci sayısı 2019-2020 öğretim yılı istatistiklerine göre 2 milyon 424 bin 7. Bu öğrencilerin yaklaşık 1.1 milyonu aktif öğrenci durumunda. 3 üniversitenin toplam kayıtlı öğrenci sayısı ise yaklaşık 4 milyon.

 

 

15-04-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş