Arama sonuçları

2015-2016 öğretim yılında neler değişti?

2015-2016 öğretim yılında neler değişti?

2015-2016 eğitim öğretim yılı 18 milyon öğrenci ve 900 bini aşkın öğretmen için başladı. Bu yıl okuldan 1 ile 5 gün arasında uzaklaştırmaya kadar varan sosyal medya yasaklarının da yer aldığı hem öğrenci hem de öğretmenleri ilgilendiren değişikliklerin neler olduğunu biliyor musunuz? İşte ayrıntılar:

TELEFONA 1-5 GÜN CEZASI: 1 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlanan Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile öğrencilere yeni cezalar getirildi. Öğretmenin bilgisi ve kontrolü dışında bilişim araçlarıyla meşgul olan ve dersin akışını bozan öğrenciye disiplin cezası verilecek. Arkadaşlarına ve okul çalışanlarına sözle, davranışla veya sosyal medya üzerinden hakaret eden, paylaşan, yayan veya başkalarını bu davranışa kışkırtan öğrencilere 1-5 gün okuldan uzaklaştırma cezası verilecek.
HAKARET EDENİN OKULU DEĞžİŞžTİRİLECEK: Bilişim araçları veya sosyal medya yoluyla eğitim ve öğretimi engelleyen, arkadaşlarına ağır derecede maddi ve manevi zarar veren öğrenci okul değiştirme cezası alacak. Genel ahlak ve adaba uygun olmayan, yanlış algı oluşturabilecek tutum ve davranışları alışkanlık haline getiren öğrenci de aynı cezaya tabi olacak. Sosyal medya yoluyla arkadaşlarına sarkıntılık yapan öğrenci ise okuldan atılacak.
DERS SEÇİMİ İKİNCİ DÖNEM:  Liselerde ders seçimi her yıl mayıs ayının ikinci haftasıydı. Artık ikinci dönemin ilk haftası seçilecek.

ÖОRENCİ KULÜPLERİNE DENETİM:  Öğrenci kulüp faaliyetlerinde israftan kaçınılması için okul yönetimi tedbirler alacak.
NAKİLLER TABAN PUANA GÖRE: TEOG yerleştirmelerinin ardından liselerde boş kalan kontenjanlara yerleştirmelerde Danıştay’ın kararı doğrultusunda taban puan uygulaması olacak. Yani en son giren öğrencinin puanı dikkate alınacak. Nakil ve geçiş başvurusu, her ayın ilk iş gününden son iş gününe kadar yapılabilecek.

DEVAMSIZLIKTA UYARI VAR: Veliler öğrencilerin devamsızlığının 5., 15. ve 25'inci günlerinde uyarılacak.

40 GÜN DEVAMSIZLIK YAPAN KALACAK: Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplamda 30 günü aşan öğrenciler ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılacak.
BİRİNCİYE 10 PUAN: Okul birinciliğine 10 puan şartı getirildi. 10 puandan fazla davranış puanı indirilmiş öğrenciler birinci olamayacak.
ANAOKULUNDA İKİLİ ÖОRETİM: 25 Haziran'da yayımlanan Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik anaokulu öğrencilerinin sabahçı ve öğlenci olarak ikili eğitim almasına izin verdi.

HAFIZLIK EОİTİMİ 5’İNCİ SINIFTA: İlköğretim 5. sınıftan itibaren öğrencilerin hafızlık eğitimi alabilmesine imkân sağlandı. Öğrenciler hafızlık eğitimi aldığı yılda izinli sayılacak.
KURS ÇEޞİTLİLİĞžİ GELDİ: Öğrenci ve mezunlar için Milli Eğitim Bakanlığı sınavlara hazırlık kursları açacak. Takv​i​ye kur​sları 3 dönem halinde yapılacak. Ortaokul 5. Sınıftan itibaren kurslara öğrenciler başvurabilecek. TEOG ile üniversite sınavlarına girecek öğrenciler bu kurslarda daha fazla ders alabilecek.

Bu yazı Habertürk Gazetesi’nde Lütfi Erdoğan imzasıyla yayımlanmıştır

Fotoğraf: İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi 

30-09-2015


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş