Arama sonuçları

2016 YGS sonuçları açıklandı

2016 YGS sonuçları açıklandı

2 milyon 178 bin 563 adayın başvurduğu üniversiteye geçişin ilk aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın (YGS) heyecanla beklenen sonuçları açıklandı.

YGS’de 6 puan türünden herhangi birinde 150 ve üzerinde puan alanların önlisans, açık öğretim programlarını tercih etme ve üniversitelerin kendilerinin düzenledikleri özel yetenek sınavlarına girme hakları olacak. 150 puanı aşamayanların yerleştirme puanları hesaplanmayacak ve tercih hakları olmayacak. Yalnızca bu adaylardan mesleki ve teknik lise mezunlarının kendi alanlarıyla ilgili programları tercih hakları var.

180 PUANI AŞAN LYS’YE GİRECEK

YGS'de 180 ve üzerinde puan alanlar haziran ayında yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) katılma hakkı elde edecek. YGS'de 6 puan türünden herhangi birinde 180 ve üzerinde puan alan adaylar 1-14 Nisan tarihleri arasında LYS'ler için başvuru yapacak.

HATALI SORULAR NE OLDU?
Adayların da uzmanların da geçmiş iki yılla kıyasladıklarında "kolay" olduğunu söyledikleri 2016 YGS ile ilgili "hatalı" olduğu iddia edilen sorular vardı ancak bu sorulara ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.

SONUÇLAR CEP TELEFONUNA DA GELECEK
Geçtiğimiz 13 Mart'ta yapılan YGS'ye 2 milyon 178 bin 563 aday başvurdu. Güvenlik gerekçesiyle Şırnak'ta sınav yapılamadı. Bu ilde sınava girecek 7 bin 593 öğrenci başka illerde YGS'ye katıldı. YGS'de adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecek. Adaylar YGS sonuçlarını, TC kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin internet adresinden, SMS ve mobil uygulamalarından öğrenebilecek.

ÜNİVERSİTEYE GEÇİŞTE NELER DEĞİŞTİ?
2016 üniversiteye geçiş sisteminde bu yıl değişiklikler oldu. YGS'nin ilk barajı olan ve geçenlerin önlisans ve açıköğretim programlarıyla özel yetenek sınavlarına girmelerini sağlayan 140 puan barajı 150'ye çıkarıldı. Adayların bu barajı aşmaları için Türkçe, Temel Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler olmak üzere 4 testten 16 yerine 20 net çıkarmaları gerekiyor. Geçen yıl 207 binin üzerinde aday bu barajı aşamamıştı.

BARAJLARA TAKILACAKLAR
Bu yıl üniversiteye geçişte yapılan düzenleme sadece YGS'nin barajının yükseltilmesi ile sınırlı değil. YÖK geçen yıl tıp ve hukuk için getirdiği başarı sırası barajını bu yıl mühendislik ve mimarlık fakülteleri için de getirdi. Buna göre tıpta MF-3'te ilk 40 bin, hukukta ilk TM-3'te 150 bin, mühendislikte MF-4'te 200 bin, mimarlık için ise MF-4'te ilk 200 bin başarı sırasında olmayanlar bu programları tercih edemeyecek.

HAZİRAN'DA 5 SINAV VAR
18 Haziran: LYS-4
19 Haziran: LYS-1
25 Haziran: LYS-2 ve LYS-5
26 Haziran: LYS-3

Petek SAMATYALI
info@pervinkaplan.com

24-03-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş