Arama sonuçları

2016 yılında 31 binin üzerinde bilimsel yayın yapıldı

2016 yılında 31 binin üzerinde bilimsel yayın yapıldı

2016 yılında 31 binin üzerinde bilimsel yayın yapıldı. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar Türkiye’nin bilimsel yayın bakımından İslam ülkeleri arasında birinci sırada olduğunu söyledi. Acar, En son rakamlara göre 2016 yılında 31 binin üzerinde bilimsel yayın ürettik. Muhtemelen bu yıl da yine geçen sene olduğu gibi 31 bin, belki biraz daha üstünde yayın sayısına ulaşmış olacağız" dedi.

2016 YILINDA 31 BİNİN ÜZERİNDE BİLİMSEL YAYIN YAPILDI

Türkiye'nin İslam dünyasında ekonomik ve bilimsel alanda gelişmiş bir konumda olduğunu belirten Acar şöyle konuştu: "En güçlü 10 ekonomi arasına girebilmemiz için eğitim, bilim ve teknoloji alanında da üst seviyeye çıkmamız gerekiyor. İslam dünyası açısından bakıldığında özellikle Türkiye, İran, Suudi Arabistan, Malezya gibi ülkeler eğitim ve bilimde ciddi atılımlar yapıyor. Ancak İslam ülkeleri arasında gerek eğitim gerekse bilimsel anlamda iş birliği yeterli değil. Bu iş birliğini geliştirmek zorundayız."

ULUSLARARASI YAYIN SAYISI ARTTI

Türkiye'nin uluslararası yayın sayısının Son 15-20 yılın rakamlarına bakıldığında giderek arttığına dikkati çeken Acar, şöyle devam etti:

"Türkiye bilimsel yayın bakımından İslam ülkeleri arasında birinci sırada. En son rakamlara göre 2016 yılında 31 binin üzerinde bilimsel yayın ürettik. Muhtemelen bu yıl da yine geçen sene olduğu gibi 31 bin, belki biraz daha üstünde yayın sayısına ulaşmış olacağız. İslam ülkeleri arasında kuşkusuz çok iyi durumdayız. Uluslararası yayınlar bakımından da yine dünyadaki büyük ekonomiler sıralamasında olduğu gibi 17. sıradayız. Bu açıdan da İran'ın bize yaklaştığını söyleyebiliriz."

TEKNOPARK SAYISI 60’A ULAŞTI

Acar, Türkiye'nin özellikle eğitim, bilim ve teknoloji alanında gözle görülür büyüdüğünü vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Teknoparklar artmaya devam ediyor. Sayısı 60'a ulaşmış durumda. Üniversite ve iş dünyası arasında iş birliği gelişiyor. Uluslararası muhataplarımızla konuştuğumuzda, Türkiye'de yapılacak bir etkinlik söz konusu olduğunda hemen uluslararası medyada ülkemiz aleyhine bir kampanya yürütülüyor. Buna rağmen Türkiye bölgede istikrar adasıdır. Geçen yıl yaşanan hain darbe girişiminden sonra Türkiye göreceli olarak iyi yol almıştır. Bütün olumsuzluklara rağmen ülkemiz bilim ve eğitim açısından diğer İslam ülkelerine nazaran cazibe merkezi konumunda. Ancak bunun yeterli olmadığını da söyleyebiliriz."

PATENT BAŞVURULARI ARTTI

Milli gelirden Ar-Ge'ye ayrılan payın yüzde 0,5'ten 1'e çıktığını anımsatan Acar şunları söyledi:

 "Bunun yanında öğretim üyesi sayımız 150 binin üzerine çıktı. Tam zamanlı araştırmacı sayımız kamu ve özel sektör dahil 100 bin civarında. Öte yandan patent başvurularımızda ciddi artış var. Bütün bu göstergelere bakıldığında Türkiye son yıllarda Ar-Ge alanında yaptığı atılımlarla dünyada ilk 3 ülkenin içerisinde yer alıyor."

 

 

15-10-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş