Arama sonuçları

2018: Toplumsal Cinsiyet Eşitlik Yılı olacak

2018: Toplumsal Cinsiyet Eşitlik Yılı olacak

2018: Toplumsal Cinsiyet Eşitlik Yılı olacak. 2010 yılından bu yana “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” ile ilgili çalışmalar yürüten Kadir Has Üniversitesi, 2018 yılını “Toplumsal Cinsiyet Eşitlik Yılı” ilan etti.

Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın toplumsal cinsiyet eşitliğine giden yolda ilk olarak 2010 yılında ‘Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzaladıklarının bilgisini verdi. Aydın şöyle konuştu: 

“Kadir Has Üniversitesi olarak son 7 yılda toplumsal cinsiyet eşitliği alanında önemli adımlar attık. Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin imzalanmasının ardından, 2011’de Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi’ni kurduk. Merkezimiz, yayınladığı ve bu yıl güncelleyerek genişlettiği Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Dil Rehberi ile her yıl gerçekleştirdiği Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması gibi Türkiye’de ilk niteliği taşıyan, bu alanda öncü olan çalışmalara imza attı. Farklı konularda yaklaşık 20 adet bilimsel araştırma projesi yürütüldü. Bu gayretler artarak devam ediyor. 2018’i ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitlik Yılı’ olarak belirledik. 

2018: TOPLUMSAL CİNSİYEK EŞİTLİK YILI OLACAK 

Bu kapsamda Türkiye’de ilk defa Kadir Has Üniversitesi bünyesinde bir ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Aksiyon Planı’ hazırlandı. Kurumsal yönetimde cinsiyet eşitliğinin güçlendirilmesi, iş-yaşam dengesinin sağlanması, kadınların kariyer planları ve bu planların sağlıklı ilerleyebilmesi ve üniversite ortamında cinsel taciz ve saldırı öğelerinin tamamen ortadan kaldırılabilmesi için hazırlanan bu uzun soluklu planın tüm kurum ve kuruluşlara örnek teşkil etmesini diliyoruz.  Özellikle üniversiteler; sağlıklı ilişkilerin geliştirilmesi, saygı ve eşitlik kültürünün oluşturulması açısından sahip olduğu etkin rol ile toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması yolunda kilit öneme sahip.” 

Planın ilk aşamasının kurumsal yapıda gerçekleştirilecek düzenlemeler olduğunu aktaran Prof. Dr. Aydın şöyle dedi: “Hazırlanan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Aksiyon Planı, üniversitenin stratejik planlarına dâhil edilecek. Üniversitenin üst yönetiminde cinsiyet dağılımı daha eşit bir şekilde düzenlenecek. Hedefimiz, en az temsil edilen cinsiyetin minimum yüzde 40 olmasını sağlamak. Ayrıca üniversite komisyonlarında da toplumsal cinsiyet dağılımı daha eşit bir şekilde düzenlenecek. “Toplumsal Cinsiyete Dayalı Taciz ve Saldırıyı Önleme Birimi kurulacak.”

EN ÖNEMLİ AŞAMALARDAN BİRİ EĞİTİM

Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mary Lou O’Neil ise şöyle konuştu: 

“Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Aksiyon Planı’nın en önemli aşamalarından birini ‘Eğitim’ oluşturuyor. Planın eğitim ile ilgili kısmı sadece öğrencilere değil, akademik ve idari personele yönelik detaylar da içeriyor. Yeni akademik personel oryantasyonunda Kadir Has Üniversitesi toplumsal cinsiyet eşitliği değer ve politikaları anlatılacak. Tüm akademik ve idari personele bilinçsiz cinsiyet eğilimi ve eşitlik politikaları konusunda eğitim verilecek.Plana göre yeni öğrenci oryantasyon gününde Kadir Has Üniversitesi toplumsal cinsiyet eşitliği değer ve politikaları hem Türk, hem de uluslararası öğrencilere anlatılacak. Her fakültede en az bir tane toplumsal cinsiyet konulu ders oluşturulacak. Müfredata tüm öğrencilere açık olarak “Eşitlik ve Çeşitlilik” dersi eklenecek. Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Dil Rehberi, İngilizce ile Türk Dili ve Edebiyatı derslerine entegre edilecek."

20-12-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş