Arama sonuçları

2019 DGS: 0.5 ham puan kuralı davalık

 2019 DGS: 0.5 ham puan kuralı davalık

2019 DGS: 0.5 ham puan kuralı davalık. Bu yıl Dikey Geçiş Sınavı’na (DGS) girecek öğrenciler “iki testten” de 0.5 ham puan alma kuralının kaldırılması için yargıya gitti. Öğrenciler aynı kuralın Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) iki test yerine tek testte geçerli olduğunu hatırlattı. Yine öğrenciler Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) sınavında da “tek test” olarak değiştirildiğini söyleyerek, “Bizden de kaldırılması gerekiyor” dedi.

Geçen yıl sınav sistemine ilk kez giren 0.5 ham puan kuralı “iki testten de yarımşar net çıkarmak” şeklinde yalnızca tek sınavda uygulanır duruma geldi. Geçen yıl bu kural ilk kez YKS için gündeme geldi. Sınavın ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) Türkçe ve Matematik testlerinden yarımşar net çıkarmak gerekeceğini, aksi halde adayların puanlarının hesaplanmayacağı açıklandı.

2019 DGS: 0.5 HAM PUAN KURALI DAVALIK

Bu sınavdan önce ise TYT’nin kopyası olarak nitelendirilen MSÜ sınavı yapıldı. Bu sınavda 50 binden fazla aday iki testten de 0.5 ham puan alamadıkları için puanları hesaplanmadı yani sıfır almış kabul edildi.

Bu sonuçtan sonra YÖK, üniversite sınavı için 0.5 ham puan kuralını “veya” diye değiştirdi. Çünkü yüzbinlerce öğrencinin puanının hesaplamayacağı, dolayısıyla üniversite kontenjanlarının boş kalacağı anlaşılmıştı.

Ancak bu kural MSÜ sınavının ardından DGS’de uygulandı. 2018 DGS’de 94 bin 426 adayın puanı iki testten 0.5 ham puan kuralını yerine getirmedikleri için hesaplanmadı.

MSÜ SINAVINDAN KALKTI, DGS’DE DURUYOR

Bu yıl ise 2019 MSÜ sınavında 0.5 ham puan kuralı “veya” diye değiştirildi. Bu kural değişikliğinden sonra sıfırcı sayısı 50 binden 3 bine indi.

Böylece iki testten de 0.5 ham puan kuralının geçerli olduğu tek sınav DGS kaldı. Bu yıl DGS’ye girecek yaklaşık 350 bin aday bu kurala takılacak. Adaylar ise önce YKS ardından da MSÜ sınavlarında bu kuralın “veya” diye değiştirildiğini hatırlatarak, şöyle diyor:

“İki testten de yani sayısal ve sözel testlerin her birinden 0.5 ham puan alma kuralının uygulandığı tek sınav DGS. Diğer sınavlarda olduğu gibi DGS için de bu kural veya diye değiştirilmeli. Tek testten soru çözenlerin de puanları hesaplanmalı.”

YARGIYA GİTTİLER

Bu yıl sınava girecek adaylardan İ.Y. İzmir İdare Mahkemesi Başkanlığı’na verdiği dava dilekçesinde bu kuralın Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğu gibi uluslararası kurallara da aykırı olduğunu belirtti. Dava dilekçesinde kuralın hem YKS hem MSÜ sınavlarından kaldırıldığı hatırlatılarak, aynı değişikliğin DGS için de yapılması talep edildi.

DGS NE ZAMAN YAPILACAK?

Dikey Geçiş Sınavı 30 Haziran 2019 tarihinde yapılacak.

20-05-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş