Arama sonuçları

2019 LGS: Bu liselerde ‘yatılı’ okunamayacak mı?

2019 LGS: Bu liselerde ‘yatılı’ okunamayacak mı?

2019 LGS: Bu liselerde ‘yatılı’ okunamayacak mı? 2019 LGS puanıyla öğrenci alacak liseler listesinde yer alan 3 okul ile ilgili ‘pansiyon’ bilgisi velilerin kafasını karıştırdı. Listede Galatasaray Lisesi ile İstanbul Erkek Lisesi’nde pansiyon olmadığı, Kabataş Erkek Lisesi’nde de sadece erkekler için bulunduğu görülüyor. Peki gerçek durum nedir?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yayımladığı Liseye Geçiş Sınavı (LGS) başvuru kılavuzunda sınavla öğrenci alacak liselerin listesi de yer alıyor. Bu listede okulların öğrenim şekli yani karma olup olmadığı, kız mı erkek öğrenci mi bulunduğunun yanı sıra pansiyon bilgilerine de yer veriliyor. Bu bilgiler arasında pansiyonun kız mı erkek öğrenciler için mi olduğu da belirtiliyor.

Ancak yıllardır hem köklü geçmişleriyle hem de yatılılık kültürleriyle tanınan 3 lisenin karşısındaki pansiyon bilgileri velileri endişelendirdi. Bu liseler arasında ise Galatasaray Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi ile Kabataş Erkek Lisesi yer alıyor.

2019 LGS: BU LİSELERDE ‘YATILI’ OKUNAMAYACAK MI?

Geçen yıl da yayımlanan sınavla öğrenci alan liseler listesinde Galatasaray Lisesi’nin hem kontenjan hem de pansiyon durumunda hata yapılmıştı. 100 öğrenci alan okulun kontenjanı 90 olarak gösterilirken, pansiyon olmadığı da yazılmıştı. Lisenin bağlı olduğu üniversitenin itirazı ile bu bilgi düzeltildi. Okulun kontenjanı 100 olarak yer aldı ve pansiyon durumu da kız ve erkek öğrenciler için “var” olarak düzeltildi.

Ancak benzer hata bu yıl kontenjanda değil, pansiyon durumunda tekrarlandı. Kontenjanı 100 olan lisenin pansiyonu olmadığı bilgisi yer aldı. Oysa Galatasaray Lisesi’nde hem kız hem de erkek öğrenciler yatılı olarak okuyabiliyor. Yani pansiyon var.

Gelelim diğer iki liseye.

İSTANBUL ERKEK’TE DURUM NEDİR?

İstanbul Erkek Lisesi’nde de pansiyon yok görünüyor. İstanbul Erkek Lisesi'nin pansiyonu depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle 2016 yılında yıkılarak, yeniden yapılmaya başlandı. Ancak yurdun yapımını üstlenen yüklenici firma ile yaşanan sorunlar yüzünden inşaat durdu. İstanbul Valiliği’nin araya girmesiyle birlikte inşaatın tekrar başlaması gündemde. Peki hazırlık sınıfına yatılı öğrenci alınıyor mu? Şu ana kadar kız öğrenciler Cağaloğlu Anadolu Lisesi’nin kız yurdunda erkek öğrenciler de Çapa Fen Lisesi’nin yurdunda kalıyordu. Okul yönetimi ise önümüzdeki yıl için Kızılay’a ait binaları kiralayarak, yurt sorununa geçici de olsa çözüm bulmak için çalışıyor. Yani bu yıl da hazırlık sınıfına yatılı öğrenci alınması mümkün olacak.

KABATAŞ ERKEK’TE KIZLARA YER YOK MU?

Benzer bir durum da Kabataş Erkek Lisesi için geçerli. Bu okulun yurdunun da restorasyon çalışmaları yıllardır bitmedi. Sınavla öğrenci alan liseler listesinde Kabataş Erkek Lisesi'nde pansiyon sadece "erkek" olarak yer alıyor. Yani bu verilere baktığınızda kız öğrenciler için pansiyon olmadığı ve "karma pansiyon" uygulaması bulunmadığı anlaşılıyor. Oysa Kabataş Erkek Lisesi geçen yıl da okul kız öğrencilerini Beşiktaş Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ne erkek öğrencilerini de Üsküdar'da bir yurda gönderiyor.

3 LİSENİN KONTENJANI NEDİR?

İstanbul Erkek Lisesi: 180 kontenjan

Galatasaray Lisesi: 100 kontenjan

Kabataş Erkek Lisesi: 180 kontenjan. Geçen yıl bu kontenjanın 120’si İngilizce 60’ı da Almanca hazırlık sınıfı için ayrılmıştı. Bu yıl da kontenjanın bu şekilde dağıtılması öngörülüyor.

04-04-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş