Arama sonuçları

2019 LGS: Din dersinden muaf öğrenci ne olacak?

2019 LGS: Din dersinden muaf öğrenci ne olacak?

2019 LGS: Din dersinden muaf öğrenci ne olacak? Bu öğrenciler sınavdan erken mi çıkacak, yoksa ayrı bir salonda da mı sınava girecek?

Neden bu soruları soruyoruz?

2019 Liseye Geçiş Sınavı (LGS) kural ve esaslarını düzenleyen LGS başvuru kılavuzu yayımlandı. Bu kılavuzla birlikte Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretime Geçiş Yönergesi de yayımladı. Bu yönergede ise sınavla ve sınavsız liselere yerleştirmelerde kriterler de yeniden belirlendi.

Ancak ne kılavuzda ne de yönergede din dersinden muaf öğrencilerle ilgili herhangi bir düzenleme yapılmadı.

2019 LGS: DİN DERSİNDEN MUAF ÖĞRENCİ NE OLACAK?

Bu öğrenciler LGS’de sözel bölümde yöneltilecek 10 tane Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorusunu yanıtlamayacak. Bu durumda da “Ne kadar süre kullanacaklar?” sorusu akla geliyor.

50 SORU İÇİN 1.5 DAKİKA SÜRELERİ OLACAK

Şöyle ki; LGS iki oturumlu bir sınav. Sınavın ilk oturumu olan sözel alanda öğrencilere toplam 50 soru yöneltilecek. Bu soruların dağılımı 20 Türkçe, 10’ar da TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden olacak. Sınavın süresi ise 75 dakika. Yani soru başına düşen süre 1.5 dakika olacak.

40 SORU İÇİN SÜRE YAKLAŞIK 2 DAKİKA OLACAK

Din dersinden muaf olan öğrenci ise 10 din sorusunu yanıtlamayacağı için sorumlu olduğu soru sayısı 40 olacak. Bu öğrenciler için soru başına düşen süre 1.875 dakika olacak. Yani bu öğrenciler, diğerlerinden 15 dakika daha avantajlı duruma geçecek.

Geçen yıl bu konuyu gündeme getirdiğimizde din dersinden muaf öğrencilerin 15 dakika önce sınavdan çıkarılacağı açıklanmıştı. 60 dakikanın sonunda bu öğrenciler sınavdan çıkarılmıştı.

Ancak bu kez de bir başka sorun gündeme geliyor. Sınav devam ederken, sınav gözetmeni bu çocuklara “Evet, siz din dersinden muaf, azınlık öğrencilerisiniz. Süreniz doldu, sınavdan çıkın” mi diyecek? Bu durum hem sınavdan çıkarılan, hem de sınava devam eden öğrencileri nasıl etkiyecek?

Ayrıca bu konuyla ilgili ne kılavuzda ne de yayımlanan yönergede bir bilgi olmadığına göre hangi hakla bu öğrencilere 60 dakikanın sonunda sınavı terk etmeleri gerektiği söylenecek? Kılavuz ve yönergede bununla ilgili bir düzenleme olmadığına göre öğrenci isterse yasal olarak sınav salonunu terk etmeyebilir mi? Burada yasal bir boşluk yok mu?

MUSEVİ VE ERMENİ ÖĞRENCİYE AYRI SORU

TEOG sınavlarında olduğu gibi bu yıl da Musevi ve Ermeni okullarında okuyan öğrencilere kendi dinlerinden 10'ar soru yöneltilecek. 36 Musevi, 201 Ermeni ortaokulu 8'inci sınıf öğrencisi de kendi dinlerinden olan soruları yanıtlayacak. Onlar için sözel bölümün süresi 75 dakika olacak.

04-04-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş