Arama sonuçları

2019 LGS: Köklü değil, küçük değişiklikler yapıyoruz

2019 LGS: Köklü değil, küçük değişiklikler yapıyoruz

2019 LGS: Köklü değil, küçük değişiklikler yapıyoruz. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 2019, bu yıl Liseye Geçiş Sistemi (LGS) ile ilgili köklü değişikliklerin yapılmayacağını söyledi. Selçuk, LGS’de yapılan değişikliklerin ise “küçük” olduğunu belirtti.

Bakan Selçuk, Liselere Geçiş Sistemi'ne (LGS) ilişkin gelecek yıldan itibaren geçerli olacak yeni bir planlamalarının bulunup bulunmadığı yönündeki soruyu yanıtlarken sadece sınavı değiştirerek, eğitim sisteminin bütününü dönüştürmenin mümkün olmadığına işaret etti.

2019 LGS: KÖKLÜ DEĞİL, KÜÇÜK DEĞİŞİKLİKLER YAPIYORUZ

Selçuk, şunları kaydetti:

"Biz, 'okulların fiziksel imkanının düzelmesiyle iyileşmesiyle LGS ilişkilidir' diyoruz. Biz diyoruz ki, 'öğretmen yetiştirmede YÖK ile beraber alacağımız bir tedbir var.' Gerek belli kontenjanların azaltılması, gerekse bazı pilot eğitim fakültelerinde öğretmen yetiştirmeyi kaynağından dönüştürmekle ilgili bir çalışma var. O çalışma da bununla ilgili. Eğitimin bütçeleme sistemindeki değişiklikler, finansman yönetimi konusunda yaptığımız işler, liselere giriş sistemini etkileyecek. Diğer bileşenler birlikte dönüştürülmezse sınavla ilgili yapılacak şeyin önemi yok. Önemi olsa biz bunu hemen yaparız."

ÖĞRETMENLER DE BU SORULARI DİKKATE ALMAK ZORUNDA

Çocukların karşılaştığı soruların uluslararası standartlara uygun olmasının da önemine işaret eden Selçuk, şöyle dedi:

"Çocuk bu sorularla karşılaşacaksa öğretmenlerimiz  fen bilimleri ya da matematikte ders işlerken bu soruları dikkate almak durumunda. Aldığında, dersin işleniş biçiminde farklılaşma gerekecek. Öğretmen, 'bu soruya göre ders işlemezsem, çocuklarım bu soruyu yapamazlar.' diyecek. Bundan dolayı sınavla ilgili soruyu değiştirmek, dersin işlenme sürecini farklılaştırıyor. Bu öğretmenin eğitimini değiştiriyor. Bu hizmet içi eğitimin değişmesi gerektiğini gösteriyor. Öğretmenin alacağı eğitim ona göre olmalı. Soru yazma becerisini değiştiriyor vesaire." ifadelerini kullandı.

KÖKLÜ BİR DEĞİŞİKLİK OLMAYACAK

LGS ile ilgili bu sene bir köklü değişiklik yapılmayacağının altını çizen Selçuk, şöyle devam etti:

"Biz, şunu anlatmaya çalışıyoruz; masanın tamamını birlikte düzenlerseniz, masa düzelir. Masada bardağın yerini değiştirerek masayı düzeltemeyiz. Bu anlamda LGS'de küçük değişiklikler yapıyoruz. Yaptığımız çalışma şunu gösteriyor; matematik sınavında çocuklarımız zorlanıyorlar ve süre yetmiyor. 'O zaman bu süreyi artıralım' diyoruz. Bunun gibi küçük değişikliklerle, öğretmenlerimize ve çocuklarımıza soruları önceden göstererek, tedirgin olmayın bunun bir benzeri çıkacak şeklinde kamuoyunu, velileri rahatlatıp, sınavın amaç olmaktan araç olmaya doğru gidişini destekliyoruz."

 

06-03-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş