Arama sonuçları

2019 LGS: Matematik için nasıl hazırlanacaksınız?

2019 LGS: Matematik için nasıl hazırlanacaksınız?

2019 LGS: Matematik için nasıl hazırlanacaksınız? 1 Haziran’da yapılacak Liseye Geçiş Sınavı (LGS) iki bölümden oluşuyor. Bunlardan biri sayısal diğeri de sözel bölüm. LGS sayısal bölüm fen bilimleri ve matematik olmak üzere iki testten yapılacak. Her iki testte de öğrencilere 20’şer soru yöneltilecek.

2019 LGS: MATEMATİK İÇİN NASIL HAZIRLANACAKSINIZ?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hazırlanan LGS raporuna göre 20 sorunun yer aldığı Türkçe, Matematik ve Fen Bilimleri sorularında en fazla matematik soruları boş bırakıldı. Boş bırakılan soru oranı Türkçe’de yüzde 4.49, Fen Bilimleri’nde  yüzde 21.59, Matematik testinde ise 65.92 oldu. Raporda matematik sorularının boş bırakılması verilen sürenin yetersizliği ile açıklandı.

SAYISAL BÖLÜM İÇİN SÜRE 20 DAKİKA ARTTI

MEB, sayısal bölüm süresini 20 dakika uzattı. Böylece geçen yıl öğrencilerin yetiştirmekte sıkıntı çektiği bu bölümde soru başına düşen süre de 1.5 dakikadan 2 dakikaya çıkmış oldu. Eğitimcilere göre sürenin artması LGS sayısal bölümde matematik ve fen sorularının netlerinin artmasını da sağlayacak.

Son iki aydır MEB, sınavla ilgili örnek sorular yayımlıyor. Genel olarak bu sorulara baktığımızda bu sınav sisteminin yalnızca ezber bilgiyi sorgulamadığını aynı zamanda bilgiyi yorumlama ve ilişkilendirme istediğini görüyoruz.

MATEMATİK SORULARI NE İSTİYOR?

Değişik kurumların bölüm başkanlarına matematik soruları için nasıl hazırlanmanız gerektiğini sorduk. İşte yanıtı:

Hem ekim hem de kasım ayında yayımlanan sorular incelendiğinde ortaya çıkan şu: Her şeyden önce soruları yanıtlayabilmeniz için bilgiye ihtiyacınız var.

 

MATEMATİK OKURYAZARLIĞINI ARIYOR

 

Matematik soruları genel olarak matematik okuryazarlığını ölçüyor. Bunun için de yorum yapabilmek gerekiyor. Yorum yapabilmeniz için de bilginizin sağlam olması lazım.  Analitik düşünme yeteneğiniz ölçülmek isteniyor. Buna benzer sorular nedir derseniz adres PISA soruları olacak.

 

HIZ VE PRATİKLİK GEREKTİRİYOR

 

Günlük hayatla ilişkilendirilmiş sorular söz konusu. Okuduğunu anlama, doğru yorumlama, hızlı çözebilme ve pratik gerektiriyor. Fazla işlem gerektiren sorular olduğunu da söyleyebiliriz. Bu yüzden de zaten MEB sınav sayısal bölümün sınav süresini 20 dakika artırdı. Ama yine örnek sorular arasında çok işlem gerektirenler olduğu gibi hiç işlem yapmadan çözülecek soruları da bulmak mümkün.

 

DÜZENLİ ÇALIŞMA ŞART

Düzenli çalışma ve tekrarlar yapmalı, konuyu özümsemeli sonra da benzer soruları çözmelisiniz.

Yine sorularda görselliğe önem verilmesi de bir avantaj. Çünkü sorunun daha anlaşılabilir ve somutlaştırılmasını sağlıyor. Burada soru metninden önce yazılan yönergelere dikkat edin, konuyla ilgili hatırlatmalar yapılıyor. Bu yönergeler sizin soru çözümüne ulaşmanızda yol gösterici olacak.

Örnek soruların dikkat çektiği en önemli noktalardan biri ise problem çözme sürecinde öğrencinin bilgiyi ezberlemesi değil, kullanması beklenmektedir. Buna yönelik olarak problem çözümünde kullanılacak bilgilerin soru yönergelerinde verildiği görülmektedir.

 

KARE KÖKLÜ SAYILARA DİKKAT

 

Kasım ayındaki sorularda dikkat çeken nokta soruların içeriğinin yaklaşık yüzde 50 ‘sini kare köklü sayıların oluşturması.  Seçiciliği yüksek sınav ama yapılamayacak da değil. Soruların yüzde 20’si alışık olduğunuz yorum gerektirmeyen sorular.

Unutmayın dikkatinizi de ölçen bir sınav olacağı için dikkatli okumanız, okuduğunu anlamanız gerekiyor. Yani soruyu yarıya kadar okuyup, anladığınızı düşünerek, soruları çözmeye kendinizi alıştırmayın. Çalışırken de sınavda da soruları sonuna kadar okumanız gerekiyor.

En önemli nokta zaman yönetimi becerilerini geliştirebilmeniz.  Bunun en iyi yollarından birisi de süre tutarak çalışmak. Ve bunun için de sınavın yaklaşmasını beklemeyin, şimdiden kendinizi bu şekilde çalışmaya alıştırın.

20-12-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş