Arama sonuçları

2019 LGS: Muaf öğrenciye alternatif soru sorulsun

2019 LGS: Muaf öğrenciye alternatif soru sorulsun

2019 LGS: Muaf öğrenciye alternatif soru sorulsun. Liseye Geçiş Sınavı’nda (LGS) din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden muaf öğrencilerin puanlarının hesaplanma yöntemi tartışmalara neden oluyor. Veliler, tıpkı Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) olduğu gibi din dersinden muaf öğrenciler için alternatif soru sorulmasını istiyor.

1 Haziran’da yapılacak Liseye Geçiş Sınavı (LGS) geçen yıl olduğu gibi din dersinden muaf öğrenciler için tartışma konusu oluyor. Tıptı geçen yıl olduğu gibi bu dersten muaf öğrencilerin “din puanı” muaf olmalarına rağmen diğer derslerdeki başarına göre hesaplanacak. Veliler bu Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) bu hatayı bu yıl da tekrarlayacağını söyleyerek, “Çocuklarımız haksızlığa uğruyor” diyor.

2019 LGS: MUAF ÖĞRENCİYE ALTERNATİF SORU SORULSUN

Peki bu sorun nereden kaynaklanıyor?

LGS puan hesaplamasının nasıl yapılacağı geçtiğimiz 3 Nisan 2019 günü yayımlanan LGS kılavuzunda açıklanıyor. 3 yanlışın 1 doğruyu götüreceği bu sınavda Musevi ve Ermeni liselerinde okuyan öğrenciler kendi dinlerinden hazırlanan din sorularını yanıtlayacak.

Ancak özel okulda ve Rum ortaokulunda okuyan öğrenciler ise din dersi sorularından muaf olacak. Bu öğrenciler 10 din sorusunu yanıtlamayacak. Bu öğrenciler geçen yıl olduğu gibi sınavdan 15 dakika erken çıkarılacak.

DİNDEN MUAF OLMALARINA RAĞMEN, DİN PUANLARI HESAPLANIYOR

Peki muaf öğrencilerin puanları nasıl hesaplanacak?

Geçen yıl olduğu gibi bu öğrencilerin puanları aynı şekilde hesaplanacak. Bu da LGS kılavuzunda şöyle anlatılıyor:

“Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden muaf olan öğrencilerin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ağırlıklı standart puanı, bu öğrencilerin o testler dışındaki diğer testlerin ağırlıklı standart puan toplamının, bu testlerden alınabilecek en yüksek ağırlıklı standart puan toplamına bölümünün, o testlerden alınabilecek en yüksek ağırlıklı standart puanla çarpılması ile elde edilir.”

CİMER’E DİLEKÇE YAZIYORLAR

Çocukları din dersinden muaf öğrencilerin velileri ise hesaplama sisteminde adaletsizlik olduğunu belirterek, hem Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) hem de Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) dilekçe yazıyor. Talepleri ise üniversite sınavlarında YKS’de olduğu gibi dinden muaf öğrencilere alternatif soru sorularak, yaşanan haksızlığın giderilmesi.

ÇOCUKLARIMIZ HAKSIZLIĞA UĞRUYOR

İşte veli dilekçelerinde dile getirilenler:

2018 LSG raporuna göre yerleşen öğrencilerin ham puan ortalamasının en yüksek olduğu alt test Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi (9,72), en düşük olduğu alt test ise Matematiktir (6,99). Öğrencilerin sözel bölümdeki ham puan ortalamaları ile sayısal alandaki ham puan ortalamaları arasında ciddi bir fark olduğu görülmektedir. Din dersinde 10 soruda net sayısı 9,72 iken, matematik dersinde 10 soruya denk gelen net sayısı 3,495’tir. Türkçe, matematik, fen derslerinin zor olması nedeniyle ham puan ortalamalarının diğer derslere oranla düşük olduğu görülmektedir. “Sınav kapsamındaki herhangi bir soruya doğru cevap verme oranının en düşük olduğu alt testin Matematik, en yüksek olduğu alt testin ise Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi testi olduğu belirlenmiştir.

Rapordan elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde doğru cevap verme oranının en yüksek olduğu ders Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi iken, muafiyet puanı hesaplanırken tüm derslerin ağırlıklı standart puanının alınması adil değildir. Ağırlık katsayı değeri “4” olan Türkçe, matematik, fen testlerindeki başarının, ağırlık katsayı değeri “1” olan Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi dersi başarısını tahmin etmekte kullanılması, dinden muaf öğrencilerin sınav puanının düşmesine sebebiyet vermektedir. Bu hesaplama muaf öğrencilerin aleyhinedir.

ÜNİVERSİTE SINAVINDAKİ GİBİ OLSUN

Emsal alınabilecek 2019 YKS sınavında, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi muafiyeti olan öğrencilerin puan hesaplaması için alternatif soru sorulmakta. Aynı şekilde din dersinden muaf olan öğrenciler için de alternatif soru sorulmalı.

09-05-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş