Arama sonuçları

2019 LGS: Özel ile devlet öğrencisi arasındaki puan farkı kaç oldu?

2019 LGS: Özel ile devlet öğrencisi arasındaki puan farkı kaç oldu?

2019 LGS: Özel ile devlet öğrencisi arasındaki puan farkı kaç oldu? Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) geçen yıl yayımladığı Liseye Geçiş Sınavı (LGS) değerlendirme raporunda özel ve devlet okulları öğrencileri arasındaki puan farkını açıklamıştı. Ama 2019 LGS raporunda bu bilgiler yer almadı. Yer almayan bir başka bilgi de okul türleri arasındaki puan farkı oldu.

LGS ile ilgili açıklanması gereken bir başka bilgi de 2019 LGS’de şampiyon olan 565 öğrencinin kaçının özel, kaçının da devlet okulu öğrencisi olduğu.

2019 LGS: ÖZEL İLE DEVLET ÖĞRENCİSİ ARASINDAKİ PUAN FARKI KAÇ OLDU?

2019 LGS sonuçlarıyla birlikte Milli Eğitim Bakanlığı, "Merkezi Sınav Değerlendirme Raporu"nu da yayımladı. Bu raporda şampiyon sayısı -ki bu yıl 565 öğrenci tüm soruları doğru yanıtladı-, testlerin yapılma ortalamaları ile hangi testte kaç öğrencinin doğru yaptığı bilgisi de yer aldı. Sınava katılan öğrencilerin merkezi sınav puanı ortalaması 298.87 oldu. Bu puan geçen sene puanı 237.42 oldu.

Raporun en çarpıcı bölümlerinden birisi eğitimdeki eşitsizliği gösteren anne babanın eğitim düzeyi ile öğrencilerin LGS başarıları arasındaki ilişki oldu. Anne babasının eğitim düzeyi dolayısıyla sosyo ekonomik durumu yüksek olan ailelerin çocuklarının puanları da yüksek. Anne babanın eğitim düzeyi lisansüstü olan çocuklar ile ebeveynleri ilkokul mezunu olanlar arasında 130 puan fark bulunuyor.

ÖZEL OKULLAR FARKINI AÇIKLAMADI

Bakanlık geçen yıl da bu verileri paylaştı. Ancak bu yıl devlet ve özel okullar arasındaki puan farklarını açıklamadı. Ama geçen yılın verilerine baktığımızda şunu görüyoruz. Devlet okullarından mezun olup yerleşen öğrencilerin sınav puanı ortalaması 339.94, özel okullardan mezun olup yerleşen öğrencilerin sınav puanı ortalaması ise 380.55’tir. Yani arada 40 puan var.

Ancak yerleşen değil de sınava giren tüm öğrenciler dikkate alındığında bu fark 81.65 puan. Yani özel okul öğrencisi devlet okulu öğrencisine göre 82 puan daha fazla alıyor. Bu yıl ise özel ve devlet okulu öğrencileri arasındaki farkı veri paylaşılmadığı için göremiyoruz.

OKUL TÜRLERİ ARASINDAKİ FARK DA PAYLAŞILMADI

Yine bu yıl paylaşılmayan bir başka veri de okul türleri arasındaki puan farkı. Örneğin imam hatip, ortaokul, özel okul, yatılı bölge okulu bunlar arasındaki puan farkı bilinmiyor. Geçen yıl sınava giren tüm öğrencilerin puanı dikkate alındığında ortalama LGS puanı 237.42 olmuştu.

Yine 2018 verilerine göre sınava girenlerin 113 bin 799’u imam hatip, 764 bin 423’ü ortaokul, 79 bin 330’u özel okul, 14 bin 65’i ise yatılı bölge okulu öğrencilerden oluştu. Sınava giren tüm öğrencilerin puan ortalamaları dikkate alındığında ortalama puanları şöyle oldu:

İmam Hatip: 231.72

Ortaokul: 230.98

Özel Okul: 312.63

Yatılı Bölge Okulu: 209.16

Bu tablo da bize öğrencilerin okul türleri arasındaki farkın ne kadar açık olduğunu gösteriyordu. Yatılı bölge okulu öğrencileri ise en düşük puan ortalamasına sahip. Bu öğrencilerle özel okullar arasındaki fark 103.47. Bu puan farkı ile bu öğrencilerin Anadolu ve fen liselerine girme şansları ise neredeyse hiç yok.

Bu yıl ise bu farkı veriler açıklanmadığı için göremiyoruz.

 

 

 

 

 

24-06-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş