Arama sonuçları

2019 LGS puanıyla nasıl yerleştirme yapılacak?

2019 LGS puanıyla nasıl yerleştirme yapılacak?

2019 LGS puanıyla nasıl yerleştirme yapılacak? Liseye Geçiş Sınavı (LGS) puanlarıyla öğrenci alan liselere yerleştirmeler merkezi olarak Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılacak. Okulların kontenjanı kadar öğrenci puan üstünlüğüne göre yerleştirilecek.

Hem sınavla hem de sınavsız liseler için tercihler 1-12 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. İlk merkezi yerleştirmenin sonuçları ise 22 Temmuz’da açıklanacak. Ardından da iki kez nakil uygulaması olacak. Tercihlerinizi bireysel olarak e-okul üzerinden yapabilirsiniz. Ya da bir ortaokul müdürlüğünden gerçekleştirebilirsiniz. Burada önemli olan tercih listenizin okul müdürlüğü tarafından onaylanması.

2019 LGS PUANIYLA NASIL YERLEŞTİRME YAPILACAK?

Tercihler LGS puanıyla (merkezi sınav puanı) ile öğrenci alan okullar, yerel yerleştirmeyle alanlar ve pansiyonlu okullar olmak üzere 3 farklı şekilde yapılacak. Her yerleştirme için 5 okul seçilecek.

LGS puanıyla tercih yapabileceğiniz okullar şöyle: Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, özel program ve proje uygulayan eğitim kurumları ile meslekî ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programları. Özel program ve proje uygulayan okullar arasında Anadolu liseleri ile imam hatip liseleri de var. Türkiye’nin en köklü ve en yüksek puanlı Anadolu liseleri proje okullar olarak bu listenin içinde bulunuyor.

OKULLARIN KONTENJANI NEDİR?

Sınavla öğrenci alacak okul sayısı 1526. Bu okulların toplam kontenjanı 139 bin 120. Okulların yaklaşık yüzde 56’sını Anadolu mesleki ve teknik liseler ile Anadolu imam hatip liseleri oluşturuyor.  22 ilde Anadolu, 14 ilde de sosyal bilimler lisesi sınavla öğrenci almayacak. LGS puanıyla öğrenci alacak liseler arasında ailelerin en fazla tercih ettiği lise türü ise Anadolu, fen ve sosyal bilimler liseleri oluyor. Bu liselerin toplam kontenjanı ise 87 bin 636. Sadece Anadolu liselerinin kontenjanı 42 bin 100

YEREL TERCİHİ YAPMAYANA EKRAN AÇILMAYACAK

LGS puanıyla tercih yapacak olsanız da önce yerel yerleştirme ile öğrenci alan okul tercihinde bulunmak zorundasınız, aksi halde sınavla öğrenci alan okullar ekranı açılmayacak. Yerel yerleştirmede en fazla 5 okul tercihi var ama hepsini doldurmak zorunda değilsiniz. Sınavla öğrenci alan okullardan birine yerleşirseniz, yerel yerleştirme tercihleriniz dikkate alınmayacak.

Yerel yerleştirme tercihi yaptıktan sonra ikinci adım olarak LGS sınavla öğrenci alan okullar tercihlerinize geçebilirsiniz. Burada da en fazla 5 tane okul seçebileceksiniz.

OKUL TÜRÜ VE İL KISITLAMASI YOK

Sınavla öğrenci alan liseler tercihlerinde yerel yerleştirmede olduğu gibi okul türü kısıtlaması yok. Yani 5 okulluk listenizin tümünü Anadolu, fen ya sosyal bilimler listesinden oluşturabilirsiniz, ya da her okul türünden koyabilirsiniz. Burada il-ilçe sınırlaması da yok. Başka kentlerden de listenize okul alabilirsiniz.

 

LGS PUANIYLA YERLEŞTİRME PUAN ÜSTÜNLÜĞÜNE GÖRE

LGS puanıyla yerleştirmeleri MEB, hazırladığınız tercih listesi üzerinden yapacak. Yerleştirme okulların belirlenen kontenjanlarına puan üstünlüğüne göre yapılacak.

 

PUAN EŞİTLİĞİ DURUMUNDA NE OLACAK?

Sınavla öğrenci alan okullarda merkezi sınav puanının yani LGS’nin eşitliği durumunda sırayla 7 kritere bakılarak yerleştirme yapılacak. Bu kriterler şöyle:

1-Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğüne.

2-8’inci sınıf Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne.

3- 7’nci sınıf Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne.

4- 6’ncı sınıf Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne.

5- Devamsızlık durumuna. 8’inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına.

6- Tercih önceliğine.

7-Öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana.

 

 

NAKİL UYGULAMASINDA TERCİH NASIL OLACAK?

Yerleşen ve yerleşmeyen tüm öğrencilerin katılabileceği nakil uygulaması iki kez yapılacak. Nakil uygulamasına tercihlere katılma hakkı olmayan özel okula kesin kayıt yaptırmış öğrenciler de katılabilecek. Nakil tercihlerinde okulların kontenjanlarının dolu olup olmamasına bakılmayacak. Yani kontenjanı dolu okulu da tercih edebileceksiniz.

NAKİL TERCİHLERİ OKUL MÜDÜRLÜKLERİNDEN YAPILACAK

Nakil tercihleri herhangi bir ortaokul veya imam hatip ortaokulu müdürlüğüne başvurarak yapılabilecek. Tercihlerinizin okul müdürlüğü tarafından onaylanması gerekiyor. Nakiller döneminde ise özel okullar tekrar kayıt almaya başlayacak.

 

3 TERCİH HAKKI OLACAK

Her nakil döneminde öğrencilerin sınavla, sınavsız yani yerel ve pansiyonlu okullardan 3’er okul tercih edebilecek.

 

YERLEŞEN ÖĞRENCİYE NAKİLDE OKUL TÜRÜ ZORUNLULUĞU YOK

İlk merkezi yerleştirmede sınavla ya da yerel tercihlerine yerleşen öğrenci için nakil döneminde yerel yerleştirme tercihi yapmak isterlerse kendi kayıt alanından okul ve okul türü kısıtlaması kalkıyor.

TERCİHİNE YERLEŞEMEYENE OKUL TÜRÜ ZORUNLULUĞU VAR

Ancak, tercihlerine yerleşemeyen nakil tercihlerinin 3 okuldan 2’sini kendi kayıt alanından seçmek zorunda. Bu 3 tercihin de en fazla 2’si aynı okul türünden olabilir. Yani okul dayatması burada da sürüyor.

İkinci nakil uygulaması döneminde öğrenciler mesleki eğitim merkezlerini de tercih edebilecek.

 

YERLEŞEMEYENE ADRES AÇIK LİSE OLACAK

Nakil uygulamasında da yerleşemeyen öğrenciler için adres açık lise olacak. Eylül ayına kadar yerleşemeyen tüm öğrenciler açık liseye otomatik olarak kaydedilecek.

 

OKUL MÜDÜRLÜĞÜ ONAYLAYACAK

Tercihler okul müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanacak. Tercihlerle ilgili varsa her türlü düzeltme elektronik onaylama işleminden önce yapılacak. Onaylama işlemi yapıldığı anda öğrencinin tercih işlemi tamamlanmış olacak. Öğrenci velisi düzeltme veya iptal işlemi için takvimde belirtilen tercih süreleri içerisinde okul müdürlüğüne başvurarak başvurunun düzeltilmesi veya iptal talebinde bulunabilecek. Tercih Başvuru Durumu “İptal” olarak görünen öğrenciler yerleştirme işlemlerine dâhil edilmeyecek.

 

TERCİHLERDEN KİM SORUMLU?

 

Tercih listesinden öğrenci velisi, onay işleminden ise okul müdürlüğü ile veli birlikte sorumlu. Tercihler onaylandıktan sonra bir nüshasını almayı unutmayın.

 

2019 LGS YERLEŞTİRME TAKVİMİ

24 Haziran 2019: Merkezî Sınav Puanlarının İlanı

25 Haziran 2019: Tercihlere Esas Kontenjan Tablolarının İlanı 

 27 Haziran-12 Temmuz 2019: Özel Ortaöğretim Kurumlarının Kayıt İşlemleri ile Yetenek Sınavıyla öğrenci alan okulların iş ve işlemlerinin ve kayıtlarının tamamlanması 

1-12 Temmuz 2019: Yerleştirme İşlemleri İçin Tercihlerin Alınması

22 Temmuz 2019: Yerleştirme Sonuçlarının ve Boş Kontenjanların İlan Edilmesi

29 Temmuz - 02 Ağustos 2019: Yerleştirmeye Esas 1. Nakil Tercih Başvurularının Alınması 05 Ağustos 2019: Yerleştirmeye Esas 1. Nakil Sonuçlarının İlanı

05-08 Ağustos 2019: Yerleştirmeye Esas 2. Nakil Tercih Başvurularının Alınması

10 Ağustos 2019:  Yerleştirmeye Esas 2. Nakil Sonuçlarının İlanı

19-23 Ağustos 2019:  Boş kalan kontenjanlara, hiçbir yere yerleşemeyen öğrenciler için İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonlarınca Yerleştirme Başvurularının Alınması

26-29 Ağustos 2019: Yatılılık Başvurularının Okul ve Kurumlarca Alınması

06 Eylül 2019:  İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonları Yerleştirmelerinin Tamamlanması, Yatılılık Yerleştirme Sonuçlarının İlanı ve e-Pansiyon Üzerinden Kayıtların Sisteme İşlenmesi

09 Eylül 2019: 2019-2020 Eğitim ve Öğretim Yılı Açılışı

 

27-06-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş