Arama sonuçları

2019 LGS: Sınavda bu hataları yapmayın

2019 LGS: Sınavda bu hataları yapmayın

2019 LGS: Sınavda bu hataları yapmayın. Liseye Geçiş Sınavı (LGS) yarın yapılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) sınava katılan öğrenci sayısını açıklamadı. Ancak geçen yıl 1 milyon öğrencinin başvurduğu LGS’ye yine aynı oranda öğrencinin girmesi bekleniyor.

İki oturum halinde yapılacak sınavın ilk oturumu saat 09.30’da sözel bölüm ile başlayacak. Bu bölümde öğrencilere 20 Türkçe ile 10’ar Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabancı Dil ile İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinden soru yöneltilecek. Sınav 75 dakika sürecek. Bu bölümde her soru için 1.5 dakikalık süre olacak.

45 dakikalık molanın ardından sınavın ikinci bölümü 20’şer Matematik ile Fen Bilimleri derslerinden toplam 40 sorunun yer aldığı sayısal bölüm başlayacak. Saat 11.30’da başlayacak ve 80 dakika olan bu bölümde soru başına düşen süre 2 dakika olacak.

2019 LGS: SINAVDA BU HATALARI YAPMAYIN

Sınav 09.30’da başlayacak ama saat 09.00’da sınav yerinizde olmanız gerekiyor. 45 dakikalık sınav arasında ise sınav kritiği yapmayın. Hangi soruları yapamadığınızı, ya da hatalarınızı konuşmak size yarar sağlamaz. Yalnızca bir sonraki sayısal bölüm için moralinizi bozar. Bu yüzden de mola süresince dinlenin, sınav dışında başka konulardan konuşmaya çalışın.

En sık yapılan sınav hatalarına gelince;

DİKKATSİZLİK HATA YAPTIRIYOR

 

Sınav hatalarının başında dikkatsizlik geliyor. En basit sorularda bile dikkatsizlik işlem hatası yaptırır. Bu yüzden işlem gerektiren tüm soruları kağıt-kalem kullanarak, çözün. Tüm işlem basamaklarını da kontrol edin. İşlem ne kadar basit olursa olsun, kalem kullanın ve kontrol edin. Kalem kullanmak elinizle ve gözünüzle de yaptığınız işlemi tekrar etmenizi sağlar.

 

SORUYA KARŞI ÖNYARGILI OLMAYIN

 

Soruları ‘çok kolay’ diye küçümsemek de ‘zor, yapamam’ demek de hata. Bu iki yaklaşımda sınavda hata yapmanıza neden olur. Tüm sorulara bakın.

ACELE ETMEYİN, SONUNA KADAR OKUYUN

Zamanı yetiştiremeyeceğiniz kaygısıyla soruları hızlı okumak hata yapmanıza neden olur. Sık tekrarlanan bir başka davranışta yine acele edip, sorunun tümünü okumamak, yarısına kadar okuyup, anladığını düşünmek. Oysa sorunun tam olarak ne istediğini ancak soruyu sonuna kadar okuduğunuzda anlayabilirsiniz.

SORUDA ÇOK OYALANMAYIN

 

Çözemediğiniz sorular üzerinde çok oyalanmayın, zaman kaybedip, moral bozmayın. Tüm sorular bittikten sonra bunlara bakın. Yani turlama tekniğini kullanın.

 

GRAFİK VE HARİTALARA DİKKAT

 

Grafik yorumlama sorularında sıklıkla hata yapılıyor. O yüzden grafikleri iyi inceleyin. Yine harita soruları hata yaptırıyor.  

 

YANLIŞ SEÇENEĞİ İŞARETLEMEKTENSE BOŞ BIRAKIN

Bir soruyla uğraştınız ama çözemediniz. Bu soruyu turlama tekniğine bıraktıktan sonra tekrar çözmeye çalışın. Eğer hala çözemediyseniz boş bırakın. Boş bırakmak yanlış seçeneği işaretlemekten iyidir. Unutmayın 3 yanlış 1 doğruyu götürecek.

 

KAYDIRMA HATALARINA DİKKAT

Yanıtlarınızı cevap kağıdına toplu olarak geçirirken, kaydırma yapma olasılığı olduğunu unutmayın. O yüzden de dikkatli olun.  

 

UZUN PARAGRAFLARDAN KORKMAYIN

Uzun metinli sorulardan korkmayın, soru metninin uzun olması, sorunun içinde daha çok ipucu barındırdığı anlamına gelir ve bu nedenle bu sorunun kolay olma ihtimali yüksektir.

 

SORU KÖKLERİNE DİKKAT EDİN

 

Soru köklerine dikkat edin ve sizden ne isteniyor, onu anlayın.  Bunlar soruyu çözme konusunda size ipuçları verir.

 

HEMEN İŞARETLEME YAPMAYIN

 

İlk doğru gördüğünüz seçeneği hemen işaretlemeyin, tüm seçenekleri okuyun, sonra işaretleyin.

 

SİLGİNİZİ EVDE DENEYİN

 

Silginizi evde deneyin, leke bırakmayan bir silgi seçin. Aksi halde vazgeçtiğiniz şık iyi silinmezse iki cevap vermiş görünürsünüz ve optik okuyucu yanlış değerlendirir.

 

CEVAP KADIĞINI SALLAYIN

Bu arada cevap kağıdınızı ara sıra sallayın. Üzerine silgi artığı yapışmış olabilir bu da şıklardan birinin üzerine gelip gölge yapabilir.

 

SONUNA KADAR KALIN

Süreyi sonuna kadar kullanın. Erken çıkmak size avantaj sağlamaz.

 

KENDİNİZE KÖTÜ DAVRANMAYIN

 

Kendinize kötü davranmayın. Çalıştınız, sınavda da elinizden gelenin en iyisini yapacaksınız. Olumlu düşünün. Yapamayacağım derseniz yapamazsınız. Kendinizi kodlamayın. Tüm olumsuz düşünceleri olumlu düşünceler ile değiştirin, “yapacağım, elimden gelenin en iyisini yapacağım” deyin.

 

UNUTMAYIN, HEYECAN NORMAL

Heyecanın normal olduğunu bilin. Bu yüzden heyecanlanıyorum diyerek, kendinizi daha da strese sokmayın.

 

YANINIZDA HANGİ BELGELER OLACAK?

 

Sınava giriş belgesi

Geçerli Kimlik Belgesi: Nüfus cüzdanı, TC kimlik kartı, geçerliliği süren pasaport. Fotoğraf sorun olmayacak.

 

En az 2 adet yumuşak uçlu kurşun kalem. Kılavuzda ne yazıyorsa o diyor.

 

Kalemtıraş

 

Leke bırakmayan yumuşak silgi

 

Etiketi çıkarılmış plastik şişede su

 

SINAV YASAKLARINI UNUTMAYIN

Tüm elektronik cihazlar, gibi saat, kolye, küpe, bilezik gibi takıların tümü yasak. Yanınızda müsvedde kağıt da götüremezsiniz.

31-05-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş