Arama sonuçları

2019 LGS: Velilere Avusturya çalımı ve özel okullarda ‘kayıt pazarı’

2019 LGS: Velilere Avusturya çalımı ve özel okullarda ‘kayıt pazarı’

2019 LGS: Velilere Avusturya çalımı. Yabancı ve Türk özel liseleri ortak bir takvime göre ön kayıtlarına başladılar. Aralarında Amerikan, Fransız, İtalyan ve Alman liselerinin de yer aldığı Liseye Geçiş Sınavı (LGS) puanıyla öğrenci alan özel liselerde ilk ön kayıt dönemi başladı. Bu liseler 26 Haziran’da başladıkları ön kayıtlarını 1 Temmuz’da tamamlayacak. Başvuran öğrenciler okulun kontenjanına göre puan üstünlüğüne göre asil ve yedek olarak sıralanacak. İlk kesin kayıtlar ise 2 Temmuz tarihinde yapılacak. 3 Temmuz’da da yedek listeden öğrencilerin kayıt işlemleri gerçekleştirilecek.

Boş kontenjanlarına göre 3 kez ön kayıt- kesin kayıt yapacak liseler ardından da serbest kayıt dönemine geçecek. Devlet liseleri için tercihlerin son bulduğu 12 Temmuz tarihinde de nakiller dönemine kadar öğrenci kaydı yapamayacak.

 

2019 LGS: VELİLERE AVUSTURYA ÇALIMI VE ÖZEL OKULLARDA ‘KAYIT PAZARI’

Peki neden ‘Velilere Avusturya çalımı’ dedik?

Avusturya Lisesi ise bu kayıt takvimi dışında öğrenci kaydı yapma ve diğer okullarla birlikte hareket etmeme kararı aldı. Daha diğer okullarda ön kayıtlar sürerken, Avusturya Lisesi 1 Temmuz’da kesin kayıtlarını yapacak.

Avusturya Lisesi, 2-3 Temmuz’da ikinci kayıt dönemini açacak, 4 Temmuz’da da kesin kayıtları yapacak. 5-8 Temmuz tarihlerinde yine ön kayıt, 9 Temmuz’da da ikinci kesin kayıtlarını alacak. 4’ncü ön kayıt dönemini 10-11 Temmuz’da yapıp, 12 Temmuz’da kesin kayıtlarını gerçekleştirip, kayıt takvimini sonlandıracak. Yani tüm okullardan önde kayıtlarını yapacak.

DİĞER LİSELER GERİDEN GELECEK

Diğer liseler ise ilk ön kayıt dönemini 1 Temmuz’da tamamlayacak. 2 Temmuz’da asil listedeki öğrencilerin, 3 Temmuz’da da boş kontenjana yedek listedeki öğrencilerin kayıtlarını yapacak. 4 Temmuz’da ikinci ön kayıt dönemi, 5 Temmuz’da saat 15.00’e kadar yedek, 15.00’ten sonra yedek liste kayıtları olacak. 8 Temmuz’da üçüncü ön kayıt dönemi, 9 Temmuz’da saat 15.00’e kadar asil, daha sonra da yedek kayıtları tamamlayacak. Boş kontenjanı kalan liseler 10-11-12 Temmuz tarihlerinde serbest kayıt dönemine geçecek.

KAYIT ÇEKMEYE BAŞLAYACAKLAR

Peki bu neden önemli derseniz? İşte bu durum bir kayıt pazarı oluşturacak.

Çünkü aileler çocukları açıkta kalacak endişesi ile listeye girdikleri Avusturya Lisesi’ne diğer okulların listesinde olup olmadıklarını bilmedikleri için kesin kayıt yaptıracaklar. Okulun yıllık öğrenim ücretinin de yüzde 10’nu ödeyecekler. Sonra diğer okulların listeleri açıklandığında örneğin Amerikan, Alman, Fransız liselerinin kesin kayıt listesinde yer aldıklarında da kayıtlarını çekerek bu okullara geçecekler.

5 BİN TL OKULA KALACAK

Ama ödedikleri yüzde 10 öğrencim ücretini yakarak. Yani yıllık öğrenim ücreti peşin 50 bin TL olan okula 5 bin TL bırakacak. Avusturya Lisesi’nin lise bölümünün kontenjanı 88, ticaret bölümünün ise 12. Yani 100 kontenjan var. Okuldan bu kayıt döneminde başka okullarda kayıt hakkı kazandıkları için giden 100 öğrenci kayıt çekse okula kalacak para 500 bin TL olacak. Geçen yıl diğer okullarla kayıt takvimi içinde olmasına rağmen buna uymayan lise bu süreçten karlı çıkmıştı.  

MİLYON TL’LİK KAYIT PAZARI AÇILIYOR

En yüksek karı Avusturya Lisesi’nin kazanacağı anlaşılan bu süreçte diğer okullarda da kayıt çekme yüzünden tıpkı geçen yıl olduğu gibi 3-4 milyon TL’lik bir kayıt pazarı oluşacak. Yine veliler bu yıl da çocuğunun okul kaydını garantilemek için ilk puanı tutan okula kayıt yaptıracak ve beklemeye başlayacak. Daha çok istediği okulda boş kontenjan kaldığında bu kez o okula kayıt yaptıracak. Yani bir önceki okuldan kayıt çekiyor. Bu işlemler birkaç kez tekrarlanıyor. Her defasında da veliler kayıt çektikleri için okulun yıllık öğrenim ücretinin yüzde 10'unu okula bırakıyor.

YÖNETMELİK YÜZDE 10'UNU KESEBİLİRSİN DİYOR

Özel öğretim kurumları yönetmeliğine göre veli çocuğunun bir okula kesin kaydını yaptırdıktan sonra başka bir okula kaydını aldırdığında okullar toplam öğrenim ücretinin yüzde 10’unu veliden kesiyor. Sadece devlet liselerine gidenlerden bazıları bu ücreti almıyor.

EN AZ 5 BİN İLE 9 BİN TL

Veli her okuldan kaydını aldığında ise tekrar bu yüzde 10’u ödemek zorunda. Özel liselerin ücretlerinin 50 bin TL ile yaklaşık 90 bin TL arasında değiştiği düşünüldüğünde veliler tek kayıt çektiklerinde ortalama 5 bin ile 9 arasında, iki okul değiştirdiklerinde 10 bin TL ile 18 bin TL arasında parayı okullara bırakacak, sokağa atacak.

Geçen yıl yabancı özel liselerde bazı okullarda 50 ile 100 arasında öğrenci kayıt çekerek, başka okullara geçti. Birçok veli bu işlemi 2-3 kez yaptı. Özel okullarda bu nedenle 3-4 milyon TL’lik bir “kayıt çekme” geliri oluştu.

BU UYGULAMA ETİK Mİ?

Okullara sorarsanız tüm bunlar yönetmelikte yazıyor ve onlar da yasal haklarını kullanıyorlar. Bu hak yasal da ne kadar etik?

 

 

29-06-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş