Arama sonuçları

2019 LGS: Yerel yerleştirme tercihleri nasıl yapılacak?

2019 LGS: Yerel yerleştirme tercihleri nasıl yapılacak?

2019 LGS: Yerel yerleştirme tercihleri nasıl yapılacak? Liseye Geçiş Sistemi (LGS) tercih ve yerleştirme kılavuzu sınavla ve sınavsız öğrenci alacak okullara yerleştirmelerin kriterlerini belirliyor. Bu yazımızda sınavsız öğrenci alan yani yerel yerleştirme ile öğrenci alacak okullar için nasıl tercih yapacağınızı ve kurallarını anlatacağız.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu’na göre 2019 LGS yerel yerleştirmenin tartışmalı kuralları sürüyor. Bunlar neydi: Okul türü zorunluluğu, tercih sayısının azlığı ve kendi tercih alanından 3 okul seçme zorunluluğuydu. İşte bu kriterler bu yılın yerleştirmelerinde de geçerli.

 

2019 LGS: YEREL YERLEŞTİRME TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK?

 

Önce tercihleriniz için nasıl yol izleyeceğinize bakalım. LGS tercihleri hem sınavla hem de sınavsız yerleştirmeler için 1-12 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Tercih süresi içinde tercihlerinizde değişiklik yapma şansınız var. Sonuçlar 22 Temmuz’da açıklanacak. 3 farklı tercih yapılacak. Bunlardan biri sınavla öğrenci alan, diğeri yerel yerleştirmeyle öğrenci alan, diğeri de pansiyonlu okullar. Her birinden 5’er okul tercih hakkı var.

 

E-OKUL ÜZERİNDEN AMA ONAY ŞART

Tercihlerinizi e-okul üzerinden yapabilirsiniz. Ama isterseniz herhangi bir ortaokul müdürlüğüne gidip buradan da yaptırabilirsiniz. Unutmamanız gereken ise tercihler mutlaka ortaokul müdürlükleri tarafından onaylanacak. Bu onayı mutlaka kendi okulunuzdan yapmanıza gerek yok. İstediğiniz bir ortaokul müdürlüğünden tercih gibi onay işlemini de yaptırabilirsiniz.

TERCİH İŞLEMİ NASIL YAPILACAK?

e-okul sistemine girdiğinizde önce yerel tercih ekranı açılacak. Ama eğer özel okula kesin kayıt yaptırdıysanız bu ekran size açılmayacak. Ancak veli isterse 12 Temmuz’a kadar özel okuldan kaydını sildirirse bu ekran açılacak. Yerel yerleştirme tercihlerinizi buradan yapacaksınız. Sınavla yani LGS puanıyla öğrenci alan liseleri tercih için de önce yerel yerleştirme tercihlerinizi tamamlayacaksınız. Yerel yerleştirme tercihi yapmayana ekran açılmayacak.

 

KAÇ TERCİH HAKKI VAR, KAÇ OKUL SEÇMEK ZORUNDA

Yerel yerleştirme için en fazla 5 okul seçebilirsiniz. Tercihlerinizin tümünü doldurmak zorunda değilsiniz.

 

3 RENKLİ OKULLAR ÇIKACAK

Yerel yerleştirme tercih ekranında okullar; Yeşil renk, “Kayıt Alanında” öğrenci için ikamet adresinin bulunduğu Kayıt Alanında yer alan okulları belirtecek. Mavi renk, “Komşu Kayıt Alanında” öğrenci için ikamet adresine göre Komşu Kayıt Alanında yer alan okulları gösterecek. Kırmızı renk, “Diğer” ise öğrenci için ikamet adresine göre bulunduğu Kayıt Alanında ve Komşu Kayıt Alanında olmayan il içindeki diğer kayıt alanları ile il dışındaki kayıt alanlarında bulunan okulları belirtecek.

 

3 OKUL TÜRÜ DAYATMASI SÜRÜYOR

Yerel yerleştirmede 3 okul türü seçilecek. Anadolu Lisesi, Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi. Velilerin 5 tercih hakkı var. Ama bu 5 tercihin 3’nü kendi kayıt bölgesinden seçmek zorunda. Aynı şekilde 5 tercihin de en fazla 3’ü aynı okul türünden olabilir. Yani 5 tercihinizin tümünü Anadolu ya da meslek lisesi seçemezsiniz. Oysa her öğrencinin kendi kayıt alanında 3 Anadolu lisesi yok. Hatta bazılarında hiç Anadolu lisesi yok. Ama komşu kayıt alanında gitmek istediğiniz Anadolu lisesi var. Bu liseyi tercih listenize ancak kendi kayıt alanından 3 okul seçerseniz alabilirsiniz. Eğer 3 tane Anadolu lisesi yoksa kendi kayıt alanınızda o zaman ikisini, ya da birini meslek lisesi olarak seçmek zorundasınız. Bu durumda da meslek ve imam hatip liselerinin kontenjanları fazla olduğu için de bu okullara yerleşeceksiniz.

ANADOLU LİSELERİNDE İKİLİ EĞİTİM BAŞLAMIŞTI

Geçen yıl da olan bu 3 okul türü dayatması yüzünden veliler isyan etmişti. Bu tercih sistemi ile çocuklarını istemedikleri halde meslek ya da imam hatip lisesine zorla yerleştirilmeye çalışıldığını dile getirilmişti. Velilerin tepkisi üzerine o dönem yeni Milli Eğitim Bakanı olan Ziya Selçuk da Anadolu liselerinin kontenjanlarını artırma kararı vermişti. Başta İstanbul olmak üzere de özellikle büyük kentlerde Anadolu liselerinde ikili eğitime geçilmişti. Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl da aynı dayatmayı sürdürüyor.

YA AÇIK LİSE YA ÖZEL OKUL DAYATMASI MI?

 

Aileler tercihlerini tamamlayabilmek için istemedikleri okul türlerini de listelerine almak zorunda kalıyor. “5 tercihin tümünü doldurmak zorunda değiller” açıklaması ise bu eleştirilere yanıt olamaz. Bu açıklamanın anlamı “Meslek ya da imam hatip lisesine göndermek istemiyorsanız ya açık liseye ya da özel okula yollayın” demektir.

 

YEREL YERLEŞTİRME NASIL YAPILACAK?

Peki gelelim yerel yerleştirmenin nasıl yapılacağına: Öğrenciler okullara 3 kritere göre yerleştirilecek. Bunlar:

1-Öğrencilerin ikamet adresleri.

2-Okul başarı puanları üstünlüğü

3-Devam-devamsızlık kriterleri. Özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı. Burada 8’nci sınıf devam durumu dikkate alınacak.

EŞİTLİK OLURSA NE OLACAK?

Eşitlik olması durumunda ise şu kriterlere bakılacak:

-8’inci sınıf yılsonu başarı puanı üstünlüğüne.

-7’nci sınıf yılsonu başarı puanı üstünlüğüne.

-6’ncı sınıf yılsonu başarı puanı üstünlüğüne.

KAYIT ALANINDAN SEÇEN AVANTAJLI

Tercih edilen lise bakımından:

İkamet adresine göre bulunduğu Kayıt Alanından okul tercih etmeleri durumunda, aynı okulu tercih eden Komşu Kayıt Alanındaki öğrenciler ile diğer alandaki öğrencilere göre öncelikli yerleştirilecek. Komşu kayıt alanındaki öğrenci de diğer kayıt alanından tercih yapan öğrenciye göre avantajlı.

Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullardan birine yerleşen öğrenciler pansiyonlu okul tercihi yaptıysa bu dikkate alınmayacak.

NAKİL UYGULAMASINDA TERCİH NASIL OLACAK?

Yerleşen ve yerleşmeyen tüm öğrencilerin katılabileceği nakil uygulaması iki kez yapılacak. Nakil uygulamasına tercihlere katılma hakkı olmayan özel okula kesin kayıt yaptırmış öğrenciler de katılabilecek. Nakil tercihlerinde okulların kontenjanlarının dolu olup olmamasına bakılmayacak. Yani kontenjanı dolu okulu da tercih edebileceksiniz.

NAKİL TERCİHLERİ OKUL MÜDÜRLÜKLERİNDEN YAPILACAK

Nakil tercihleri herhangi bir ortaokul veya imam hatip ortaokulu müdürlüğüne başvurarak yapılabilecek. Tercihlerinizin okul müdürlüğü tarafından onaylanması gerekiyor. Nakiller döneminde ise özel okullar tekrar kayıt almaya başlayacak.

 

3 TERCİH HAKKI OLACAK

Her nakil döneminde öğrencilerin sınavla, sınavsız yani yerel ve pansiyonlu okullardan 3’er okul tercih edebilecek.

 

YERLEŞEN ÖĞRENCİYE NAKİLDE OKUL TÜRÜ ZORUNLULUĞU YOK

İlk merkezi yerleştirmede sınavla ya da yerel tercihlerine yerleşen öğrenci için nakil döneminde yerel yerleştirme tercihi yapmak isterlerse kendi kayıt alanından okul ve okul türü kısıtlaması kalkıyor.

TERCİHİNE YERLEŞEMEYENE OKUL TÜRÜ ZORUNLULUĞU VAR

Ancak, tercihlerine yerleşemeyen nakil tercihlerinin 3 okuldan 2’sini kendi kayıt alanından seçmek zorunda. Bu 3 tercihin de en fazla 2’si aynı okul türünden olabilir. Yani okul dayatması burada da sürüyor.

İkinci nakil uygulaması döneminde öğrenciler mesleki eğitim merkezlerini de tercih edebilecek.

 

YERLEŞEMEYENE ADRES AÇIK LİSE OLACAK

Nakil uygulamasında da yerleşemeyen öğrenciler için adres açık lise olacak. Eylül ayına kadar yerleşemeyen tüm öğrenciler açık liseye otomatik olarak kaydedilecek.

 

OKUL MÜDÜRLÜĞÜ ONAYLAYACAK

Tercihler okul müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanacak. Tercihlerle ilgili varsa her türlü düzeltme elektronik onaylama işleminden önce yapılacak. Onaylama işlemi yapıldığı anda öğrencinin tercih işlemi tamamlanmış olacak. Öğrenci velisi düzeltme veya iptal işlemi için takvimde belirtilen tercih süreleri içerisinde okul müdürlüğüne başvurarak başvurunun düzeltilmesi veya iptal talebinde bulunabilecek. Tercih Başvuru Durumu “İptal” olarak görünen öğrenciler yerleştirme işlemlerine dâhil edilmeyecek.

 

TERCİHLERDEN KİM SORUMLU?

 

Tercih listesinden öğrenci velisi, onay işleminden ise okul müdürlüğü ile veli birlikte sorumlu. Tercihler onaylandıktan sonra bir nüshasını almayı unutmayın.

 

 

2019 LGS YERLEŞTİRME TAKVİMİ

24 Haziran 2019: Merkezî Sınav Puanlarının İlanı

25 Haziran 2019: Tercihlere Esas Kontenjan Tablolarının İlanı 

 27 Haziran-12 Temmuz 2019: Özel Ortaöğretim Kurumlarının Kayıt İşlemleri ile Yetenek Sınavıyla öğrenci alan okulların iş ve işlemlerinin ve kayıtlarının tamamlanması 

1-12 Temmuz 2019: Yerleştirme İşlemleri İçin Tercihlerin Alınması

22 Temmuz 2019: Yerleştirme Sonuçlarının ve Boş Kontenjanların İlan Edilmesi

29 Temmuz - 02 Ağustos 2019: Yerleştirmeye Esas 1. Nakil Tercih Başvurularının Alınması 05 Ağustos 2019: Yerleştirmeye Esas 1. Nakil Sonuçlarının İlanı

05-08 Ağustos 2019: Yerleştirmeye Esas 2. Nakil Tercih Başvurularının Alınması

10 Ağustos 2019:  Yerleştirmeye Esas 2. Nakil Sonuçlarının İlanı

19-23 Ağustos 2019:  Boş kalan kontenjanlara, hiçbir yere yerleşemeyen öğrenciler için İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonlarınca Yerleştirme Başvurularının Alınması

26-29 Ağustos 2019: Yatılılık Başvurularının Okul ve Kurumlarca Alınması

06 Eylül 2019:  İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonları Yerleştirmelerinin Tamamlanması, Yatılılık Yerleştirme Sonuçlarının İlanı ve e-Pansiyon Üzerinden Kayıtların Sisteme İşlenmesi

09 Eylül 2019: 2019-2020 Eğitim ve Öğretim Yılı Açılışı

 

 

27-06-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş