Arama sonuçları

2019 LGS: Yüzdelik dilim ne anlama geliyor?

2019 LGS: Yüzdelik dilim ne anlama geliyor?

2019 LGS: Yüzdelik dilim ne anlama geliyor? Liseye Geçiş Sınavı (LGS) puanlarına göre yani sınavla öğrenci alan liseler için tercihlerinizi yaparken yüzdelik dilimlerinizi kullanacaksınız. Peki yüzdelik dilim ne demek?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yaklaşık 1 milyon öğrencinin LGS puanlarıyla birlikte üyüzdelik dilimlerini de açıkladı.

2019: YÜZDELİK DİLİM NE ANLAMA GELİYOR?

Tercihte önemli olan yüzdelik dilimi kullanmak. Puanlar her yıl sınavın zorluk ya da kolaylık derecesine göre değişiyor. Bu yıl da LGS sayısal bölümde sürenin 20 dakika artırılması öğrencilerin puanlarında yükselmelere neden oldu. Ancak puanlar değişiyor olsa da yüzdelik dilimler çok fazla oynamıyor.

YÜZDELİK DİLİM HESABI NASIL YAPILIYOR?

Yüzdelik dilim hesaplaması sınava giren aday sayısının 100’e bölünmesiyle elde edilen bir rakam. Sınava da 1 milyonun üzerinde öğrenci girdiği için her yüzdelik dilim içinde yaklaşık 10 bin aday bulunuyor. Yani yüzde 1’lik dilim içindeyseniz ilk 10 bin içindeki öğrenci arasındasınız demek. Yüzde 5’lik dilimde yer alıyorsanız, ilk 50 bin arasındaki öğrenci arasındasınız.

HANGİ DİLİMDEN ÖĞRENCİ ALIYOR?

Türkiye Özel Okullar Derneği Yüksek İstişare Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Gülan yüzdelik dilimleri örnekle şöyle açıklıyor:

“Örneğin bir okulun geçen yıl yüzdelik dilimden aldığı en son öğrencinin yüzde 5.5 olduğu açıklanmışsa, bu oran o okulun bir önceki yıl sınava giren öğrencilerin yüzde kaçı içinden öğrenci aldığını gösterir. Geçen yıl da sınava bu yıl olduğu gibi bir milyon öğrenci girdiğinden yüzde 5.5 oranı, bu okulun Türkiye genelinde ilk 55 bin öğrenci içinden kontenjanını doldurduğunu gösterir. Bu yıl da sınava aynı sayıda öğrenci girdiğinden yüzdelik dilimler değişmedi. Okullar muhtemelen aynı yüzdelik dilimler içinde kontenjanlarını doldurabilir.

YÜZDELİK DİLİMLER NE ZAMAN DEĞİŞİR?

Geçen yıl belirli bir yüzdelik dilimden öğrenci alan bir okulun bu yıl hangi yüzdelik dilimden öğrenci alacağı nelere bağlı olarak değişebilir? Bunun yanıtı da okulların kontenjanlarına bağlı. Artar ya da azalırsa okulların yüzdelik dilimleri de değişiyor. Yine sınava giren öğrenci sayısı azaldığı ya da arttığında da okulun öğrenci alacağı yüzdelik dilim değişiyor. Bir başka durum da özel okula giden öğrenci sayısı çok olursa yine yüzdelik dilimler değişebiliyor, çünkü bu öğrenciler tercih sürecinden çıkmış oluyor.

 

 

 

30-06-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş