Arama sonuçları

2019 LGS’de ne değişecek?

2019 LGS’de ne değişecek?

2019 LGS’de ne değişecek? Bu yıl 8’inci sınıfta okuyan 1 milyonun üzerindeki öğrenci liseye geçişte yine Liseye Geçiş Sistemi (LGS) ile liselere yerleştirilecek. LGS kalkmayacak, devam edecek. Ama yerleştirme sistemiyle ilgili değişiklikler olacak.

2018 LGS’de 1 milyondan fazla öğrenci sınava girmişti. Sınavla öğrenci alan okullar ve sınavsız okullar olarak iki farklı yerleştirme sisteminin olduğu LGS öğrenci ve velilerine sıkıntılı günler yaşattı. 2018 LGS’nin yarattığı sorunlar hala çözülmüş değil. Açıkta kalan 3 bin öğrencinin yerleştirilmesinin yapılması için Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) genelge yayımladı. Ancak sistemin yarattığı sorun yalnızca açıkta kalan öğrenciler değil.

2019 LGS'DE NE DEĞİŞECEK?

Aynı zamanda yerleştirme kriterleri okulda bulunma, zorunlu tercih yüzünden de binlerce öğrenci istemedikleri okullara yerleşti. Eleştirilen bu kriterler LGS nakil döneminde düzeltilmiş olsa da istemedikleri okullara yerleşen öğrenciler için durum değişmedi.

Büyük tepkilere neden olan bu sistem 2019 yılında 8’inci sınıfta okuyan öğrenciler için de geçerli. Geçtiğimiz Ağustos ayında Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, İstanbul’da eğitim editörleriyle yaptığı toplantıda LGS’nin süreceğini açıklamıştı.

AÇIKTA KALAN ÖĞRENCİLER NE OLACAK?

Dün de TRT’de katıldığı programda Bakan Selçuk’a LGS ve açıkta kalan öğrenciler soruldu. Selçuk, LGS kılavuzunu eleştirerek, şöyle dedi:

“Liseye geçişle ilgili göreve geldiğimde kılavuz vardı, haziran ayında yayınlamıştı. Bu kılavuza dayalı olarak sınav yapılıyor. Bu kılavuzun bir kelimesi değişse bile hukuken sınav iptal ediliyor. İlk yerleştirme sonucunda 90 bin öğrenci açıkta kaldı. Cuma günü itibariyle yerleşmeyen 3 bin küsur öğrenci vardı. Bu bizim sorunumuz, buna sahip çıkıyoruz. Cumartesi günü 3 bin çocuk için genelge yayınladık. Komisyonların bu çocukların istedikleri yerlere yerleşmesi için daha esnek hareket etmesi için bir genelge. “

YENİ SİSTEMDE RAHAT YERLEŞME OLACAK

Selçuk, LGS’nin değişmeyeceğini ancak yerleştirme kriterlerinin değişeceğini de şu sözlerle açıkladı:

“Açıklayacağımız sistemle herkes çok rahat yerleşecek. Coğrafi bilgi sistemiyle derslik durumunu daha net göreceğiz, okullarımız daha rahatlayacak. Akademik olarak baktığınızda problemi bileşenlere ayıracağız. Sınavda sorular soruda bilgi mi lazım çocuğun formül ezberlemesi gerekmiyor, formülü soruda vereceğiz. Mesleki eğitimi güçlendirmeden yükseköğretim talebini düşüremeyiz. Mesleki eğitime dokunmamız lazım. Mesleki eğitim iyileşir, çocuklar orada tatmin olursa sınava ilgi düşer. Sınavın tipini değiştirmeyeceğiz, sadece adını değiştirerek sorunu çözmeye çalışmayacağız. Üç yıllık program sonunda bu konu toplum için net biçimde algılanacak. Aslında reform yapmıyoruz, yaptığımız inşa. Dünya nerede biz neredeyiz, bunu inşa etmemiz lazım.”

18-09-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş