Arama sonuçları

2019 LGS’ye Doğru: Nasıl çalışmalısınız?

2019 LGS’ye Doğru: Nasıl çalışmalısınız?

2019 LGS’ye Doğru: Nasıl çalışmalısınız? Liseye Geçiş Sınavı (LGS) 1 Haziran’da yapılacak. Sınava yaklaşık 1 milyonun üzerinde öğrencinin girmesi bekleniyor. LGS puanları ise 24 Haziran’da açıklanacak.

Sınava artık sayılı günler kaldı. Öğrencilerin merak ettiği sorulardan biri sorumlu oldukları konular bir diğeri de son günlerde sınava nasıl hazırlanmaları gerektiğine ilişkin oluyor.

Sınav 1 Haziran’da yapılacak ama okullar 14 Haziran’da kapanacak. Yani sınavdan sonra da ders işlemeye devam edeceksiniz. Ancak sınavda LGS’nin yapılacağı tarih olan 1 Haziran’a kadar olan konulardan mı sorumlu olacaksınız. Bu bilgiyi de Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) verdi. Bakanlığın yanıtı şöyle: “Öğrenciler sınavın yapılacağı 1 Haziran’a kadar işlenecek konulardan ve kazanımlardan sorumlu.”

2019 LGS’YE DOĞRU: NASIL ÇALIŞMALISINIZ?

Sınavın yaklaştığı bu günlerde nasıl bir çalışma yolu izlemelisiniz? Bu soruyu da eğitimcilere sorduk. İşte yanıtı:

KONU TEKRARLARI YAPABİLİRSİNİZ

Aylar önce öğrendiğiniz konuları unutmuş olabilirsiniz, tekrar en iyi öğrenme yöntemi ve tekrar unutmamanızı sağlar. Özet çıkararak, çalışabilirsiniz, yüksek sesle tekrarlar yapabilirsiniz.

MEB KAZANIMLARINA BAKIN

Bakanlık her ay örnek sorular yayımlıyor. Bu sorular ders kitapları dikkate alınarak hazırlanıyor. Bu da sizlere okul ders kitaplarınızı dikkate almanız gerektiğini gösteriyor. Yine örnek soruları tekrar edebilirsiniz.

DENEMELERE AĞIRLIK VERİN

Elbette denemelere ağırlık vermek gerekiyor. Ama burada da unutmayın, soru sayısından daha önemli olan yorumlama, çıkarım yapma, ilişkilendirme, neden sonuç ilişkisi kurma, analiz yapabilme gibi becerileri kullanmanız.

YANLIŞ YAPTIKLARINIZA MUTLAKA BAKIN

Artık tüm öğrenciler süre tutarak çalışıyor olmalı. Yanlış yaptığınız sorulara deneme sonunda mutlaka bakın.

HANGİ TEST İÇİN NELERE DİKKAT EDECEKSİNİZ?

TÜRKÇE SORULARI

Geçen yıllara göre LGS Türkçe'de hem daha uzun hem de iç içe birden fazla bilginin ölçülmesine dayalı sorular gelebilir. Bu durumda en doğru yol, bol bol yorum sorusu çözmek. Türkçe dersinde paragraf sorularını çözerken önce soruda ne istendiğini anlayıp daha sonra hızlıca şıklara göz atıp, paragrafı okumalısınız.

Geçmişte yapamadığınız sorulara tekrar bakabilirsiniz. Denemelerin yanı sıra  sık sık işlenen deyim ve atasözlerinin anlamlarını tekrar edebilirsiniz.

MATEMATİK

Eksik olduğunuz konuları tekrar edin. Matematik çalışırken burada şu soruyu sorabilirsiniz? "Hangi konudan soru çıkmasını istemezdim?" Cevap ne ise o konuyu çalışın. Yine denemelerde yapamadığınız ya da hata yaptığınız soruları tekrar çözebilirsiniz. Matematik soruları geçen yılda çok zor, bol işlemli, yoruma dayalıydı. Bu soru tarzına alışabilmek için MEB’in her ay yayımladığı soruları mutlaka çözmek gerekiyor.

FEN BİLİMLERİ

Fen Bilgisi ders kitaplarını mutlaka okuyarak üstünden geçmek de son bir tekrar için yerinde olacak. Özellikle yorum sorularına hazırlanmalısınız.

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK

Tekrarları ders kitabınızdan yapın. Burada kavramlar önemli bunlara dikkat etmelisiniz. Özellikle kitaptaki metinleri içeren tarzda soru barındıran kaynakların seçilmesi ve son yıllara ait sınav soruların çözülmesinin getirisi daha fazla olur.

İNGİLİZCE

Konu, kelime tekrarı yapın. Bol deneme çözüp hata yaptıkları sorulara odaklanmalılar. Böylece eksik oldukları konular ya da zorlandıkları soru tiplerini de saptamış olurlar.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

Mutlaka kelime ve kavramlar özenle çalışılmalı. Sözlük anlam ve terim anlamları üzerinde durulmalı. MEB kitaplarındaki paragraf yorumlama çalışmaları yapılmalı. Bolca soru çözmek ve yanlışlara tekrar bakmak gerek.

DÜNYA GÜNDEMİNİ TAKİP EDİN

LGS neyi ayırmaya çalışıyor. Sadece bilgi istemiyor. Okuyan, yorum yapabilen öğrenci istiyor. Her testte güncel konularla ilgili soru sorulabildiği için adayların ülke ve dünya gündemini takip etmeleri önemli.

GEÇEN YIL NASILDI?

Geçen yıl sözel soruları kolaydı. Ancak bu yıl soruların zorluk düzeyini bilemiyoruz. Ders ayırt etmeden tüm derslere aynı önemi vererek, çalışmalısınız. Matematik testinde sürenin 20 dakika artırılması bu yıl olumlu bir gelişme. Çünkü geçen yıl öğrenciler bu bölümde süreyi yetiştiremedi. Sürenin artması matematik ve fen netlerinde de artışa neden olur.

SON HAFTA DERS ÇALIŞMAYI BIRALIM MI?

Kesinlikle hayır. Son haftaya  kadar konu çalışmaya devam edilebilirsiniz. Son hafta yeni konu öğrenmek yerine konu tekrarı yapılabilir ve bol bol deneme sınavı çözülebilirsiniz. Bir de kitap okumaya daha doğrusu metin okumaya devam etmelisiniz. Çünkü sadece Türkçe değil, matematik, fen gibi sorularda da uzun paragraflarla karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden de okuma alışkanlığı gelişen öğrenciler bu sınavda avantajlı olacaklar.

23-05-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş