Arama sonuçları

2019 YKS: 0.5 kuralı kaldı, süre değişmedi, ücret artmadı

2019 YKS: 0.5 kuralı kaldı, süre değişmedi, ücret artmadı

2019 YKS: 0.5 kuralı kaldı, süre değişmedi, ücret artmadı. 2019 YKS başvuruları yarın başlıyor. ÖSYM kılavuzu internet sitesinden duyurdu. Sınavın başvuru ücreti geçen yıl ile aynı kaldı. Sınav oturumlarında süre değişmedi, 0.5 ham puan kuralı devam ediyor. Puan hesaplaması için TYT’de matematik ya da Türkçe’den yarım net çıkarmak gerekiyor.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2019-YKS), 15-16 Haziran 2019 tarihlerinde yapılacak.  ÖSYM sitesinde kılavuz ile ilgili duyuru yayımlandı. 2019-YKS başvuruları, 12 Şubat - 6 Mart 2019 tarihleri arasında alınacak. Sınav ücretini ödemek için son gün ise 7 Mart.

2019 YKS: 0.5 KURALI KALDI, SÜRE DEĞİŞMEDİ, ÜCRET ARTMADI

Belirtilen başvuru tarihleri içinde sınava başvuramayanlar 19 Mart’ta geç başvuru gününde işlem yapabilecekler.

15 Haziran Cumartesi 2019 tarihinde Temel Yeterlilik Testi (TYT) saat 10.15’te başlayacak ve tıpkı geçen yıl olduğu gibi 135 dakika sürecek.

16 Haziran 2019 tarihinde sabah oturumunda Alan Yeterlilik Testleri (AYT) yapılacak. Sınav 10.15’te başlayacak ve 180 dakika sürecek. Aynı gün öğleden sonra saat  15.35’te Yabancı Dil Testi (YDT) olacak. Sınav, 120 dakika sürecek.

Böylece adayların beklediği gibi TYT’de süre artırımı olmadı.

 

SINAV ÜCRETLER DEĞİŞMEDİ

YKS oturumlarında başvuru ücreti değişmedi. Geçen yıl olduğu gibi yine her oturum 50 TL. Geç başvuru ücreti ise 75 TL. Ücretin aynı gün ödenmesi gerekiyor.

 

200 VE ÜZERİNDE PUAN ALANLAR

2018-TYT Puanı 200 ve Üzeri Adaylardan, 2019-YKS’nin Hiçbir Oturumuna Girmeden 2018-TYT Puanını 2019-YKS Yerleştirmede Kullanmak İsteyenler İçin 2019-YKS Başvuru Ücreti/ 20 TL. Bu adaylar geç başvuru gününe kalırlarsa o zaman 30 TL ödeyecek.

 

0.5 HAM PUAN KURALI SÜRÜYOR

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 0.5 ham puan kuralı sürüyor. TYT’de adayların puanlarının hesaplanabilmesi için Temel Matematik ya da Türkçe’de 0.5 ham puan almaları gerekiyor. Bu kuralı sağlayamayanların puanları hesaplanmayacak.

SINAVIN DEĞERLENDİRİLMESİ NASIL OLACAK?

Sınav Puanları Nasıl Hesaplanacaktır? Sınavda uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacaktır. Adayların, testlerden her biri için birer standart puanı hesaplanacaktır.

Testlerin standart puanlarının hesaplanmasında şu yol izlenecek:

4 YANLIŞ BİR DOĞRUYU GÖTÜRECEK

   Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecektir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacaktır. 

   Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacaktır. 

 

   Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacaktır. 

 

   Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.

0.5 HAM PUAN ALANLARIN HESAPLANACAK

   TYT’de hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1C’deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları (A-TYT) hesaplanacaktır. A-TYT puanının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinden en az 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir. Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için A-TYT puanı hesaplanacaktır.

   A-TYT puanı kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek TYT puanı oluşturulacaktır. A-TYT puanı TYT puanına dönüştürülürken Temel Matematik ve Türkçe testlerinin her birinden 5 ham puan, diğer testlerin her birinden 2,5 ham puan alan adayların 150 TYT puanı almaları sağlanacaktır.

    AYT ve YDT’de hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1E’deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları (ASAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL) hesaplanacaktır.  Ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için adayların ilgili testlerin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir (Tablo 1D). Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için ağırlıklı puanlar hesaplanacaktır. TYT puanı olmayan, TYT puanı hesaplanmayan veya TYT puanı 150’nin altında olan adayların, AYT ve/veya YDT’ye girmiş olsalar da SAY, SÖZ, EA, DİL puanları hesaplanmayacaktır.

AĞIRLIKLI PUANLAR NASIL HESAPLANACAK?

   A-SAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL puanlarının her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek SAY, SÖZ, EA, DİL puanları oluşturulacaktır. Ağırlıklı puanlar, SAY, SÖZ, EA, DİL puanlarına dönüştürülürken ilgili testlerin her birinden soru sayısının %20’si oranında ham puan alan adayların 180 SAY, SÖZ, EA, DİL puanı almaları sağlanacaktır. 

11-02-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş