Arama sonuçları

2019 YKS: Aday Başvuru Formu’nu nasıl dolduracaksınız?

2019 YKS: Aday Başvuru Formu’nu nasıl dolduracaksınız?

2019 YKS: Aday Başvuru Formu’nu nasıl dolduracaksınız? 2019 YKS başvuruları 12 Şubat-6 Mart tarihleri arasında yapılacak. Sınav ücretini ödemek için son gün ise 7 Mart. Belirtilen başvuru tarihleri içinde sınava başvuramayanlar 19 Mart’ta geç başvuru gününde işlem yapabilecek. YKS Başvuru Kılavuzu’na ve Aday Başvuru Formu’na ÖSYM internet sitesinden ulaşabilirsiniz.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2019-YKS), 15-16 Haziran 2019 tarihlerinde yapılacak. 15 Haziran Cumartesi 2019 tarihinde Temel Yeterlilik Testi (TYT) saat 10.15’te başlayacak ve tıpkı geçen yıl olduğu gibi 135 dakika sürecek.

2019 YKS: ADAY BAŞVURU FORMUNU NASIL DOLDURACAKSINIZ?

16 Haziran 2019 tarihinde sabah oturumunda Alan Yeterlilik Testleri (AYT) yapılacak. Sınav 10.15’te başlayacak ve 180 dakika sürecek. Aynı gün öğleden sonra saat  15.35’te Yabancı Dil Testi (YDT) olacak. Sınav, 120 dakika sürecek.

Sınavda başarı kadar sınava doğru başvurmak da önemli. Bu yazıda sizlere başvuru sürecinin nasıl olacağını ve Aday Başvuru Formu’nu doldururken nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlatacağım.

KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR?

2019-YKS’ye öğrenim durumları aşağıdakilerden herhangi birine uyanlar başvurabilecek. 

 2018-2019 öğretim yılında ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri) son sınıfında okumakta olan öğrenciler.

 Ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar.

 Ortaöğretim kurumlarını bitirmiş olanlar.

 Ortaöğrenimlerini yurt dışında tamamlayıp durumları yukarıdakilerden birine uyanlar.

 

BAŞVURU GÜNLERİ NEDİR?

12 Şubat - 6 Mart 2019 tarihleri arasında başvurular alınacak. Sınav ücretini ödemek için son gün ise 7 Mart. Sınav ücreti TYT tüm adaylar girecek, 50 TL, AYT 50 TL, YDT 50 TL. tümüne girecekseniz 150 TL.

GEÇ BAŞVURU GÜNÜ NEDİR?

Belirtilen başvuru tarihleri içinde sınava başvuramayanlar 19 Mart’ta geç başvuru gününde işlem yapabilecekler. Ancak burada her oturumun bedeli 75 TL. Aynı gün sınav ücreti ödenecek. Sınav ücretlerini ödemediğinizde başvurunuz geçersiz sayılır.

PUANI TYT 200 OLANLAR NE ÖDEYECEK?

2018-TYT Puanı 200 ve Üzeri Adaylardan, 2019-YKS’nin Hiçbir Oturumuna Girmeden 2018-TYT Puanını 2019-YKS Yerleştirmede Kullanmak İsteyenler İçin 2019-YKS Başvuru Ücreti/ 20 TL. Bu adaylar geç başvuru gününe kalırlarsa o zaman 30 TL ödeyecek.

SINAVA TÜM ADAYLAR BAŞVURACAK

Tüm adaylar 2019 YKS’ye başvurmak zorunda. TÜBİTAK yarışmalarıyla sınavsız geçiş hakkı edinenler, özel yetenek sınavına girecekler, 2018 TYT puanı 200 ve üzerinde olanlar. Tüm adayların başvuru yapması gerekiyor.

TÜM ADAYLAR TYT’YE GİRECEKLER

YKS, 3 oturumlu bir sınav. Tüm adaylar, Temel Yeterlilik Testi’ne  (TYT) girmek zorunda. Diğer oturumlar AYT ile YDT isteğe bağlı.

GEÇEN SENE TYT’DEN 200 VE ÜZERİNDE ALANLAR

2018-TYT puanı 200 ve üzeri olanlar, istedikleri takdirde 2019-TYT’ye girmeden YKS’nin diğer oturumlarına girebilecekler. Yani AYT ile YDT başvurabilirler.

LİSANS İSTEYENLER AYT VE YDT İŞARETLEYECEK

2019-YKS’de SAY, SÖZ, EA veya DİL puanıyla bir lisans programına yerleşmek isteyenlerin (2018-TYT puanı 200 ve üzeri olsa bile) 2019-AYT ve/veya 2019-YDT oturumlarına başvuru yaparak katılmaları zorunlu.

2018-TYT puanı 200 ve üzeri olanlar, istedikleri takdirde 2019-YKS’nin hiçbir oturumuna girmeden 2018-TYT puanını 2019-YKS yerleştirmelerinde kullanabilecekler. Ama unutmayın 2019-YKS’ye başvuru yapmış olmanız gerek.

İSTERLERSE HİÇBİR OTURUMUNA KATILMAZLAR

  2018-TYT puanı 200 ve üzeri olanlar, istedikleri takdirde 2019-YKS’nin hiçbir oturumuna girmeden 2018-TYT puanını 2019-YKS yerleştirmelerinde kullanabilecekler. Ancak, bu adayların 2019-YKS’ye başvuru yapmış olmaları zorunlu.

SON SINIF ÖĞRENCİLERİ NASIL BAŞVURU YAPACAK?

  Bir ortaöğretim kurumunun son sınıfında öğrenim gören adaylar; başvurularını kendi okullarından, ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden veya ÖSYM tarafından belirlenmiş olan başvuru merkezlerinden yapacak.   

  ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli fotoğrafı (*) ve eğitim bilgisi (**) bulunan adaylar, başvurularını bireysel olarak internet aracılığıyla (https://ais.osym.gov.tr) yapabileceklerdir.

*  Geçerli fotoğraf: Son 50 ay içerisinde herhangi bir başvuru merkezinden çekilmiş ve ÖSYM tarafından reddedilmemiş fotoğraf, geçerli fotoğraftır. 

  * * Geçerli Eğitim Bilgisi: Eğitim bilgileri, MEB e-okul veya ÖSYM arşivi kaynaklı olup bu bilgilerinde herhangi bir düzeltme bulunmayanlar.

   ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı ve/veya eğitim bilgisi bulunmayan adaylar, başvurularını ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden veya ÖSYM tarafından belirlenmiş olan başvuru merkezlerinin birinden yapacaklar.

     

EĞİTİM BİLGİSİNDE GÜNCELLEME OLANLAR NE YAPACAK?

Eğitim bilgisi MEB e-okul sistemi kaynaklı olan adaylardan bu bilgilerinde güncelleme gereken;   

  son sınıf öğrencileri kendi okullarına.  

  mezun adaylar ise İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine  başvuracak. MEB e-okul sisteminde mevcut bilgilerinin güncellenmesini sağlayacak.

ADAY BAŞVURU FORMU NASIL DOLDURULACAKSINIZ?

Aday başvuru formu ÖSYM sitesinden indirin. Başvuru yapmadan önce iyi inceleyin.  Aday başvuru formunda 34 maddenin sıralandığını göreceksiniz. Dikkatle okuyun, doğru doldurun. Sorumluluk tamamen size ait. Kimlikle ilgili bilgi alanlarına, kimlik belgenizde yer alan bilgileri değiştirmeden, kısaltma yapmadan yazın.

İLK BÖLÜM: KİMLİK BİLGİLERİ

T.C. KİMLİK NUMARASI

 2.  ADI

 3.  SOYADI

 4.  BABA ADI 

 5.  ANNE ADI

 6.  DOĞUM TARİHİ 

 7.  CİNSİYETİ

 8.  DOĞUM YERİ

 9.  NÜFUSA KAYITLI OLDUĞU İL/İLÇE

10. UYRUĞU 

 

İKİNCİ BÖLÜM: İLETİŞİM BİLGİLERİ:

Bu bölüm önemli. ÖSYM sizinle bu bilgilere göre gerektiğinde iletişime geçecek.

 11. YAZIŞMA ADRESİ

 12. TELEFON NO –ev, iş -cep

 13. E-POSTA ADRESİ 

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM: EĞİTİM BİLGİLERİ

 

 14.  OKUL ADI VE KODU

 15.  OKUL TÜRÜ VE KODU

 16. ALAN ADI VE KODU 

 17.  DAL ADI VE NO 

 18.  OKUL NUMARAS

19. İLGİLİ ORTAÖĞRETİM KURUMUNA KAYIT TARİHİ 

Bu alana, ilgili ortaöğretim kurumuna kayıt olunan tarih yazılacaktır.  İlgili ortaöğretim kurumuna 30.03.2012 tarihinden sonra kayıt olan adaylar için Tablo-3A ve Tablo-3B1 kapsamında ek puan hesaplanmayacak.

 20.  MEZUNİYET TARİHİ

 21.  NOT SİSTEMİ

 22.  DİPLOMA NOTU/PUANI

 

2018-2019 öğretim yılında mezun olabilecek durumdaki adaylar son sınıflar,  okul adı, okul türü, alan adı, dal adı ve kodları, okul numarası ile kayıt tarihi bilgilerini yazacak; mezuniyet tarihi, not sistemi ve diploma notu alanlarını boş bırakacak. Mezunlar tüm alanları dolduracak.

Okul kodu, ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinde YKS başvuru bilgileri içinde yer alan “Ortaöğretim Kurumları Kitapçığı”nda; okul türü, alan/dal bilgileri Tablo 6 ve Tablo 7’de yer alıyor.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM: SINAVA İLİŞKİN BİLGİLER

23. ÖĞRENİM DURUMU VE KODU

Bu alana, uygun olan koduyla birlikte yazılacaktır. Adaylar bu bilgilerini, başvuru süresi içinde veya 21-22 Mart 2019 tarihleri arasında aday sayfanızdan güncelleyebileceksiniz.

KİM NE VE HANGİ KODU YAZACAK?

2018-2019 ÖĞRETİM YILINDA BİR ORTAÖĞRETİM KURUMUNDAN MEZUN OLABİLECEK DURUMDA OLANLAR KODU

Bir ortaöğretim kurumunun son sınıfında okumaktayım. 1

Bir ortaöğretim kurumunun son sınıfında beklemeliyim. 2

 MEZUN DURUMDA OLANLAR KODU

Bir ortaöğretim kurumunu bitirdikten sonra herhangi bir yükseköğretim programına yerleştirilmedim. 4

Bir yükseköğretim programına ÖSYM'ce yerleştirildim fakat kayıt olmadım. 5

Bir yükseköğretim programına kayıtlıyım. 6

Bir yükseköğretim programını bitirdim.          7

Yükseköğretimden kaydım silindi.               8

24. SINAV MERKEZLERİNİ NASIL SEÇECEKSİNİZ?

İki sınav merkezi seçebilirsiniz. Liste kılavuz içinde Liste-1’de. Adresinizin olduğu, okulun olduğu ya da bunlara yakın merkez yazılacak. Yine bu bilgileri 21-22 Mart tarihleri arasında güncelleyeceksiniz.

Açık lise öğrencisi yüz yüze eğitim aldığı son ili yazacak.

İSTANBUL’U KİMLER SEÇEBİLİR?

İstanbul’u her isteyen yazamıyor.

  İkamet adresi ile mezun olduğu olacağı lise İstanbul’da ise iki sınav merkezi tercihini de İstanbul olarak yapabilir.

  Adres ya da okulu biri İstanbul ise sadece 1’ini yazabilir.. 

  İkamet adresi ili ile mezun olunacak/olunan okul ilinin ikisi de İstanbul dışı olan adaylar, İstanbul’da sınava girme tercihi yapamaz.

 

25. DİN SORULARI İÇİN NE YAPILACAK?

TYT ve Sosyal Bilimler -2 testinde din sorularını bu dersi zorunlu alıp almadığınıza göre yanıtlayacaksınız. Eğer din dersini zorunlu aldıysanız 1, almadıysanız 2 yazacaksınız. Yine bu bilgileri de 21-22 Mart 2019 tarihleri arasında güncelleme hakkınız var.

26. SINAVA GİRECEĞİ YABANCI DİL

YDT’ye girmek isteyen adaylar, bu alanda sınava gireceği yabancı dili işaretleyecekler. YDT’ye girmek  istemeyen adaylar, bu alanı boş bırakacaklardır.

YDT, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılacak.

 

27. ŞEHİT EŞ/ÇOCUĞU VEYA GAZİ/GAZİ EŞ/ÇOCUĞU OLMA DURUMU

ÖSYM kararına göre şehit eşi, şehit çocuğu, gazi, gazi eşi ile gazi çocuklarından başvuru hizmeti ücreti ile sınav/ek yerleştirme ücreti alınmayacak. Kendinize uygun bölümü işaretleyebilirsiniz.

28. ŞEHİT YA DA GAZİNİN KİMLİK NUMARASI

Bunu doldurmak gerekiyor

29. 2019-YKS’YE GİRMEDEN 2018-TYT PUANINI KULLANMAK İSTEYENLER SEÇENEĞİ

“2018-TYT puanım 200 ve üzeridir, 2019-YKS’nin hiçbir oturumuna girmeden 2018-TYT puanımı kullanmak istiyorum”  seçeneğini kim işaretleyecek?

2018-TYT puanı 200 ve üzeri olan adaylardan 2019-TYT dâhil 2019-YKS’nin hiçbir oturumuna girmek istemeyen adaylar işaretleyecekler. Aman karıştırmayın, AYT’ye girecekseniz bu bölümü boş bırakın. 2019 YKS oturumlarına katılmak istemiyor olsanız da unutmayın başvuru yapacaksınız. Yapmazsanız, 2019 yılı için 2018 TYT puanınızı kullanamazsınız. Siz sınav ücreti TYT için ödemeyeceksiniz, sadece başvuru ücreti ödeyeceksiniz. Bu seçeneği işaretlerseniz diğer oturum bilgileri alanında herhangi bir seçeneği işaretlemeniz engellenecek. Ama başvuru süresi içinde bu şıkkı işaretlemiş olsanız da değiştirme hakkınız var. Bu durumda da YKS’nin oturumlarına katılabilirsiniz. Bu alanda işaretleme yapan adaylar, sadece TYT puan türüyle öğrenci alan programları tercih edebilecek.

30: KILAVUZ KOŞULLARINI OKUDUM, KABUL EDİYORUM  

31: OTURUM BİLGİLERİ 

3 oturumu görüyorsunuz. TYT, AYT, YDT

YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT):

YKS’nin 1. Oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT), 2018-TYT puanı 200 ve üzeri olan adaylar hariç diğer tüm adaylar için zorunlu. 2019-TYT’ye girmek isteyen adaylar, TYT seçeneğini işaretleyecek. 2018-TYT puanı 200 ve üzeri olan adaylardan 2019-TYT’ye girmek istemeyenler ise bu seçeneği boş bırakacak. Fikir değiştirirseniz, başvuru süresi içinde değişiklik yapabilirsiniz. 50 TL, TYT ücreti yatırırsınız.

YKS 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT):  

 2019-AYT’ye de girmek isteyorsanız  “Alan Yeterlilik Testleri (AYT)” seçeneğini işaretleyecek, AYT’ye girmek istemeyen adaylar bu seçeneği boş bırakacak.

YKS 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT):  

2019-YDT’ye de girmek isteyen adaylar, “Yabancı Dil Testi (YDT)” seçeneğini işaretleyecek. YDT’ye girmek istemeyen adaylar, “Yabancı Dil Testi (YDT)” seçeneğini boş bırakacak.

32. SAĞLIK/ENGEL DURUMU BİLGİLERİ 

Bu alan, sınava başvuran engelli adaylar ile sağlık sorunu nedeniyle engelli salonunda sınava alınması gereken adaylar tarafından doldurulacaktır. Diğer adaylar bu alanı boş bırakacaklardır. Bu adaylar kılavuzda engellilikle ilgili formu dolduracak. Sonra da raporlarını ÖSYM’ye ulaştıracak.

 

33. İNTERNET ERİŞİM ŞİFRESİ İSTEĞİ ŞİFRESİNİ UNUTANLAR

34.  ADAYIN İMZASI

SINAVA BAŞVURULAR

BAŞVURU MERKEZİNE GİDERKEN YANINIZDA OLSUN

Bu merkezler resmî iş günlerinde ve çalışma saatlerinde başvurularını alacaklar.

Şahsen gideceksiniz.

Yanınızda neler olacak?

 Eksiksiz ve doğru olarak doldurulmuş 2019-YKS Aday Başvuru Formu 

 Nüfus cüzdanı veya Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaportun aslı

T.C. Kimlik Kartı edinme sürecinde, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen ve yeni kimlik kartları teslim alınıncaya kadar geçerli olan fotoğraflı, imzalı ve mühürlü “Geçici Kimlik Belgesi”nin aslı, geçerli kimlik belgesi olarak kabul edilecektir.

Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, adayın sınav görevlilerince kolaylıkla tanınmasını sağlayacak güncel bir fotoğraf ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır.

Üzerinde soğuk damga, adayın sınav görevlilerince kolaylıkla tanınmasını sağlayacak güncel bir fotoğraf veya TC.Kimlik Numarası bulunmayan nüfus cüzdanları (T.C. Kimlik Numarası elle veya daktilo ile sonradan yazılmış veya ilave edilmiş olmamalıdır.) ile geçerlilik süresi bitmiş pasaportlar kabul edilmeyecektir.)

FOTOĞRAF ÇEKİLİRKEN DİKKAT EDİN

Burada geçerli fotoğrafınız yoksa Web kamerayla fotoğraf çekilecek. Bu sizin sınav günü tanınmanızı sağlayacak. Fotoğraftaki saç, bıyık, makyaj gibi görünüm özelliklerinde bir değişiklik bulunmamalı. Başvuru ücreti 10 TL:

Ama burada işleminiz bilgileri kontrol edip, gelen onay kodunu görevliye verdikten sonra bitecek. Kontrolünüzü yapın, dökümü alın.

İNTERNETTEN YAPACAKLAR DİKKAT

 İnternet aracılığıyla bireysel başvuru 6 Mart 2019 tarihinde, saat 23.59’da sona erecek. Burada da dikkat etmeniz gereken başvuru ekranında “Başvuru İşlemi ÖSYM’ye Bildirilmiştir.” açıklamasının mutlaka görülmesi, sınav ücretinin yatırılması, aday başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünün yazıcıdan alınarak başvurunun diğer aşamalarında gerekebileceğinden özenle saklanması gerek.

SINAV ÜCRETİNİ NASIL YATIRACAKSINIZ?

ÖSYM sitesinden yatırabilirsiniz ya da kılavuzda yer alan bankalardan birine.

 Sadece TYT’ye girecek adaylar 50 TL.

 TYT ile birlikte AYT veya YDT’den herhangi birine girmek isteyen adaylar 100 TL.

  TYT, AYT ve YDT’nin tümüne girmek isteyen adaylar ise 150 TL.    

11-02-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş