Arama sonuçları

2020 YKS: Bu bölümlere artık özel yetenek ile girilmeyecek

2020 YKS: Bu bölümlere artık özel yetenek ile girilmeyecek

2020 YKS: Bu bölümlere artık özel yetenek ile girilmeyecek. YÖK karar aldı. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan 14 bölüm artık merkezi sınav puanıyla öğrencilerini alacak. Peki bu bölümler hangileri?

2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girecek yaklaşık 2.5 milyon adayı ilgilendiren kararlar birbiri ardına alınıyor. YÖK, önce hukuk fakülteleri için 190 bin olan başarı sırası barajı 125 bine yükseltildi. Başarı sırası barajı olmayan eczacılık ve diş hekimliği bölümlerine ilk kez başarı sırası barajı getirildi. Buna eczacılık fakülteleri için en düşük başarı sırası barajı 100 bin, diş hekimliği fakülteleri için en düşük başarı sırası barajı da 80 bin oldu.

2020 YKS: BU BÖLÜMLERE ARTIK ÖZEL YETENEK İLE GİRİLMEYECEK

Bu kez alınan karar ise özel yetenek sınavı ile yükseköğretim kurumlarına girecek öğrencileri ilgilendiriyor. Çünkü YÖK’ün kararına göre 14 bölüm 2020 YKS’de artık özel yetenek sınavıyla öğrenci almayacak. Bu bölümlere merkezi sınav puanı yani YKS puanlarıyla öğrenci alınacak.

Eğer bu bölümleri hedefleyen öğrenciler varsa, bundan sonra YKS’nin sadece ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi’ne (TYT) değil, Alan Yeterlilik Testi’ne (AYT) de hazırlanmaları gerekiyor.

İşte özel yetenek sınavıyla öğrenci alan ama artık YKS puanıyla yani merkezi yerleştirme ile öğrenci alacak bölümler:

HANGİ BÖLÜMLER MERKEZİ PUANLA ÖĞRENCİ ALACAK?

İvedi başlığıyla yükseköğretim kurumlarına YÖK Eğitim ve Öğretim Dairesi Başkanlığı tarafından gönderilen yazıya göre aşağıdaki bölümler merkezi yerleştirme ile öğrenci alacak.

1-Çizgi Film (Animasyon)

2-Grafik

3-Grafik Resimleme ve Baskı

4-Grafik Tasarım

5-Moda Giyim Tasarımı

6- Moda Tasarımı

7-Moda ve Tekstil Tasarımı

8-Rekreasyon

9-Spor Bilimleri

10-Spor Yöneticiliği

11-Tekstil

12-Tekstil Geliştirme ve Pazarlama

13-Tekstil Tasarımı

14-Tekstil ve Moda Tasarımı

ÖZEL YETENEKLE ÖĞRENCİ ALAN ÖĞRETMENLİKLERE DE BAŞARI SIRASI BARAJI GELDİ

Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), özel yetenek sınavıyla öğrenci alan eğitim fakültelerinin öğretmenlik programlarına, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi'nde (TYT) en düşük 800 bininci başarı sırasına sahip olma şartı getirildi. 

Alınan bilgiye göre, üniversitelerin özel yetenek sınavı ile öğrenci alan öğretmenlik programları için merkezi yerleştirme sınavıyla öğrenci alanların aksine başarı sırası şartı bulunmuyordu. 

ÖZEL YETENEKLE ÖĞRENCİ ALAN ÖĞRETMENLİK BÖLÜMLERİNE 'TYT BARAJI' GELDİ

Yükseköğretim Genel Kurul'unun aldığı bir başka karar ise 2020 YKS'de özel yetenek sınavıyla öğrenci alacak öğretmenlik programları için oldu. Buna göre TYT'de en düşük 800 bininci başarı sırasına sahip olma şartı aranacak.

Bu kapsamda, özel yetenekle öğrenci alan öğretmenlik bölümlerine başvuru için TYT'deki bu barajı geçmek gerekecek. 

2019 YKS sonuçlarına göre, özel yetenek sınavıyla girilen öğretmenlik programlarına 1 milyon 761 bininci sıradaki öğrenci kabul edilmişti. 

TYT'de 800 bin başarı sırası şartı getirilen özel yetenek sınavıyla öğrenci alan öğretmenlik programlarında, özel yetenek sınavıyla öğrenci alımı hususunda herhangi bir değişiklik söz konusu olmayacak. 

Öte yandan, merkezi yerleştirme sınavıyla öğrenci alan öğretmenlik programları için AYT'den ilgili puan türünden en düşük 300 bin başarı sırası şartı devam edecek.

 

 

 

 

13-10-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş