Arama sonuçları

2019 YKS: TYT tercihlerinizi nasıl yapacaksınız?

2019 YKS: TYT tercihlerinizi nasıl yapacaksınız?

2019 YKS: TYT tercihlerinizi nasıl yapacaksınız? Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi’nden (TYT) 150 ve üzerinde olan adayların 2 yıllık ön lisans programlarını tercih etme hakları bulunuyor.

Peki TYT puanınızla nasıl tercih yapacaksınız? Tercihleriniz için öncelikle Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nu kullanacaksınız. Bu kılavuzu ÖSYM sitesinden bulabilirsiniz. Ön lisans programları için Tablo-3’e bakacaksınız. Tercihler için başında Y olan puan ile Y olan başarı sırasını kullanacaksınız. Başarı sırası ile tercih sizler için de geçerli. Yani puana göre değil, başarı sıranıza göre tercih yapacaksınız. Bu tablodaki programlara ek puanları ile yerleşme hakkı olanlar kendi alanları ile ilgili yükseköğretim programlarını Tablo-6C’de bulabilirler.

2019 YKS: TYT TERCİHLERİNİZİ NASIL YAPACAKSINIZ

Seçtiğiniz her programın yanında 8 sütun halinde düzenlenmiş bilgileri göreceksiniz. Bunlar arasında 2018 yılında o programa en son yerleşmiş öğrencinin puanı ile başarı sırasının yanı sıra özel koşullar da yer alıyor. Bunlar rakamla gösteriliyor. Kılavuzda tabloların arkasında açıklamalar var özel koşullarla ilgili bunlara mutlaka bakın.

Eğer bir programın karşısında puan ya da başarı sırası yazmıyor ama tire (---) işareti varsa bunun anlamı o program yeni açılmış ve ilk kez 2019 YKS ile öğrenci alacak demektir. Kontenjanı dolmayan bölümlerin karşısında puan ya da başarı sırası da olmaz. Kontenjanı 2018-YKS Merkezî Yerleştirme ile dolmayan programlarda hiçbir işaret bulunmaz.

Gelelim tercihlerinizi nasıl yapacağınıza.

Ön lisans tercihleri yalnızca tek puan türü TYT ile yapılıyor. Bu programların tümü ön lisans programları. Yani TYT ile lisans programı tercih edemezsiniz.

Tercihlerinizi nasıl yapacağınıza ilişkin bilgileri Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt şöyle anlatıyor. “2018’de sınav sisteminin değişmesi ile birlikte ön lisans programlarını tercihte bulunmak için gerekli olan 6 YGS puan türü bire düşürüldü ve adı da TYT oldu.

Bu durum 2 yıllık bölümlerin başarı sıralarını inanılmaz geriletti ve ön lisans programlarının başarı sıralarının 1 milyona hatta 1,5 milyonun altına kadar düşmesine yol açtı.

BAŞARI SIRANIZIN NE KADAR ÜSTÜNDE-ALTINDA TERCİH YAPACAKSINIZ?

 

2019 YKS’de2 yıllık tercih yapacak adaylar için avantajlı bir durum gözükse de temkinli olmakta yarar var. 2 yıllık ön lisans programlarını tercih edecekler; tıpkı Eşit Ağırlık ve Sözel tercihlerde olduğlu gibi başarı sıralarının çok üstünden ve çok altından kendi başarı sırasının yüzde 100 de altına inerek tercihlerini oluşturmalı.  Örneğin 500 bininci sırası olan bir aday, 170-180 binden tercihlerini oluşturmalı ve 1 milyon 250 bine kadar inmeli.

 

EN ÇOK TERCİH EDİLEN ÖN LİSANS PROGRAMLARI NEDİR?

YÖK Atlas’a göre en çok tercih edilen ön lisans programları:

İlk ve Acil Yardım

Anestezi

Bilgisayar Programcılığı

Adalet

Ağız ve Diş Sağlığı

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri

Tıbbi Görüntüleme Teknikleri

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri

Fizyoterapi

Ameliyathane Hizmetleri

Çocuk Gelişimi

Odyometri

Aşçılık

Diyaliz

Laborant ve Veteriner Sağlık

Tıbbi Dökümantasyon ve Sekreterlik

Grafik Tasarım

Uçak Teknolojisi

Eczane Hizmetleri

Bankacılık ve Sigortacılık

Sivil Savunma ve İtfaiyecilik

Biyomedikal Cihaz Teknolojisi

Elektrik

Makine

Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik

Radyoterapi

Diş Protez Teknolojisi

Mekatronik

Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri

Bilgi Güvenliği Teknolojisi

 

 

 

 

 

 

 

24-07-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş