Arama sonuçları

2020 LGS: İşte nakil uygulaması böyle yapılacak

2020 LGS: İşte nakil uygulaması böyle yapılacak

2020 LGS: İşte nakil uygulaması böyle yapılacak. Liseye Geçiş Sistemi (LGS) yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından LGS’de nakil süreci de başladı. Kurallar nedir, nasıl yapılacak? Kimler katılacak?

2020 LGS: İŞTE NAKİL UYGULAMASI BÖYLE YAPILACAK

Tüm bu soruların yanıtlarını pervinkaplancom instagram yayınında konuğumuz olan Türkiye Özel Okullar Derneği Yüksek İstişare Kurulu Başkan Vekili Cem Gülan ile konuştuk. İşte LGS nakil uygulamasında merak ettiğiniz sorular ve yanıtları:

LGS nakil uygulaması kaç kez yapılacak?

İki kez yapılacak. İlk nakil uygulaması tercihleri 10-14 Ağustos tarihleri arasında ilk nakil yerleştirme sonuçları 17 Ağustos’ta açıklanacak. İkinci nakil uygulaması ise 17-21 Ağustos tarihleri arasında, sonuçları 24 Ağustos’ta.

Nakil uygulmasına kimler katılabilir?

Herkes katılabilir. Bir okula sınavla ya da sınavsız yerleşen, yerleşemeyen, hiç tercih yapmayan ve özel okula kesin kayıt yaptıran tüm öğrencilerin katılma hakları var.

Kontenjanı dolu olan okulları tercih listemize alacak mıyız?

Evet. Okulların kontenjanının dolu görünmesi tercih listenize almanıza engel değil. Çünkü o okullardan bazı öğrenciler başka bir okula gitmek için sizin gibi nakil uygulamasına başvurmuş olabilirler. Ya da her yıl olduğu gibi yine bazı öğrenciler nakil döneminde özel okula da geçebilirler. Kontenjanlar da özel okula geçişler nedeniyle anlık değişikliğe uğrayabilir. Bunları abileceksiniz.

Nakil tercihlerinde yine yüzdelik dilimleri mi kullanacağız?

Hayır. Nakil döneminde artık yüzdelik dilimler değil, puanlar kullanılacak.

Kendi puanımızın üstünde okulu yazabilir misiniz?

Evet, yazabilirsiniz ancak 3 tercih hakkınız var. Bütün tercihlerinizde puanınızın çok üstündeki okulları yazmanız gerçekçi olmaz.

Nakil döneminde okulların puanları düşüyor mu?

Bu yıl LGS yerleştirmelerinde üçüncü yıl. Yapılan nakil uygulamalarında puanlar düşmedi.

Yerleştiğimiz okula kaydınımızı nasıl yaptıracağız?

MEB, yerleştiğiniz okullara kaydınızı otomatik yapıyor. Gidip kayıt yaptırmanız gerekmiyor. Nakiller döneminde de yerleştiğinizde yine kaydınız bir okulda yerleşmiş iseniz oradan yeni yerleştiğiniz okula otomatik olarak yapılıyor.

NAKİLE BAŞVURUNCA KAYDIMIZ SİLİNİR Mİ?

Nakil uygulamasına başvurduğumuz için yerleştiğimiz okulda kaydımız silinir mi?

Hayır, sadece başvuru yaptığınızda silinmez. Eğer yerleşemezseniz yine silinmez. Ancak nakil uygulamasında başka bir okula yerleşirseniz o zaman kaydınız yeni yerleştiğiniz okula geçer.

Nakil uygulamasında bir okula yerleştik ama eski okula geri dönmeye karar verdik, dönebiliyor muyuz?

Artık o okuldan kaydınız silindi. Tekrar o okulu istiyorsanız tercih listesi hazırlamanız gerekiyor. Bu yüzden gerçekten yerleştiğiniz okulun dışında başka bir okulu çok istiyorsanız katılın. 

Nakillerde kaç tercih hakkımız olacak?

Her dönemde LGS ile alanlar için en fazla 3, yerel yerleştirme için en fazla 3, pansiyonlu okullar için 3 okul tercihi yapılacak.

YEREL TERCİH ZORUNLU MU?

Yerel tercih yapmak zorunda mıyız?

Eğer ilk merkezi yerleştirmede sınavla ya da yerel yerleştirme ile bir okula yerleştiyseniz nakillerde zorunlu yerel tercih listesi yapmak zorunda değilsiniz. Ayrıca ilk yerleştirme tercihinde yerleşen öğrencilerin yerel yerleştirmede kayıt alanından okul ve farklı tür okul seçme zorunluluğu bulunmuyor. Bu öğrenciler isterlerse aynı okul türlerinden tercih listelerini oluşturabilir ve farklı kayıt alanlarından tercih yapabilir.

Yerleşemeyen öğrenci için yerel tercih zorunluluğu sürüyor mu?

Evet. İlk merkezi yerleştirmede tercihlerine yerleşemeyen öğrenciler için yerel yerleştirme zorunluluğu sürecek. Bu öğrenciler ilk 2 okulu kendi kayıt alanından seçmek zorunda. En fazla yine 3 okul seçebilecekler. Aynı okul türünden ise en fazla 2 okul seçebilirler.

NAKİL BAŞVURUSU NASIL YAPILACAK?

Nakil uygulamasına nasıl katılabiliriz?

LGS nakil uygulaması için başvuru işlemleri, herhangi bir ortaokul veya imam hatip ortaokulu müdürlüğünden onaylatılacak. E-okul üzerinden tercih yapabilirsiniz.

İlk merkezi yerleştirmede olduğu gibi iki nakil uygulamasında da yerleşemeyen öğrenciler ne olacak?

Sınavla ve yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullardan hiçbirine yerleşemeyen öğrenciler İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonlarına başvurmaları halinde yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullardan kontenjan durumları uygun olan okullara 24-26 Ağustos 2020 tarihlerinde komisyonca yerleştirilecek. Tercih yapmayan veya tercihleri doğrultusunda hiçbir tercihine yerleşemeyen öğrenciler liseye kaydedilecek. Açık lise istemiyorsanız sadece Anadolu lisesi istiyorsanız o zaman seçeneğiniz özel okul olacak.

ÖZEL OKULLARDA KAYITLAR BAŞLIYOR

Özel okullarda kayıtlar ne zaman başlayacak?

LGS tercih döneminin son bulduğu tarih olan 29 Temmuz özel okullarda da kayıtların sona erdiği dönem oldu. Nakil uygulamasının başlamasıyla birlikte aralarında yabancı özel liselerin de olduğu özel okullarda da boş kontenjanlara tekrar kayıt işlemleri başlayacak. Bu süreçte özel okula kayıtlı olan öğrenciler de LGS nakil uygulamasına başvurabileceği için boş kontenjan da oluşabilir. Bu okulları düşünen velilerin ise sürekli okulların internet sayfalarını takip etmeleri gerekiyor.

Yabancı özel liselerde puanlar düşer mi?

Şu anda boş kontenjanları yok. Aradan bazı öğrenciler devlet liseleri için tercih yaparsa boş kontenjan oluşacak. Okullarda bu kontenjanlara yine taban puan açıklayarak, ön kayıt-kesin kayıt yöntemiyle öğrenci alacak. Ama önceki yıllarda bu okulların puanlarında düşme olmamıştı.

 Özel okul öğrencisi nakil uygulamasına katılabilir mi?

Evet, katılabilir. Devlet lisesine yerleştiğinde de kaydı bu okula geçer.

Özel okuldan devlet için nakil yaptığımızda özel okulda kaydımız silinir mi?

Yerleşmezseniz hayır.

Özel okullar arasında geçiş yaptık, kayıt işlemi nasıl olacak?

e-okul sisteminden kaydınız yeni okula geçecek.

Özel okuldan devlete yerleştiğimizde kayıt yerleştiğimiz okul tarafından otomatik olarak alınıyor mu? Yoksa kaydı sildirip biz mi götüreceğiz?

Kaydınız otomatik olarak alınıyor.

Özel okuldan devlet okuluna geçersek ücret iadesi nasıl olacak?

Eğer sınavla öğrenci alan liselere yerleşirseniz ücret iadeniz yapılacak. Ama yerel yerleştirme ile yerleşirseniz yüzde 10 kesebilir.

SINAVLA YERLEŞTİRMENİN KURALLARI NEDİR?

LGS puanıyla yerleştirmenin kuralları değişti mi?

Hayır. Puan üstünlüğü geçerli. Yine eşit puanlı öğrencilerin yerleşmesinde 7 kural var.

1.  Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğüne,

2.  8’inci sınıftaki Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne,

3.  7’nci sınıftaki Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne,

4.  6’ncı sınıftaki Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne,

5.  8’inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına,

6.  Tercih önceliğine,

7.  Öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yerleştirme yapılır.

YEREL YERLEŞTİRME KRİTERİ NEDİR?

Yerel yerleştirme ile yerleşirken hangi kurallar geçerli olacak?

1.  Kayıt alanı,

2.  Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğü ve 

3.  8’inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı kriterlerine göre yapılır.

EŞİTLİK VARSA NE OLACAK?

Yerel yerleştirmede eşitlik olduğunda hangi kurallar geçerli olacak?

Sırasıyla; 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne bakılarak yerleştirme yapılır.

11-08-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş