Arama sonuçları

2020 LGS: Nakil uygulaması nedir? Kimler katılabilir?

2020 LGS: Nakil uygulaması nedir? Kimler katılabilir?

2020 LGS: Nakil uygulaması nedir? Kimler katılabilir? Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Liseye Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yerleştirme sonuçlarının açıklaması ile birlikte iki kez yapılacak LGS  nakil uygulaması da başlayacak. LGS  nakil uygulamasının da kuralları olacak.

LGS yerleştirme sonuçları ile birlikte öğrenci ve veliler tercih listesi içinde yer alan sınavlı ya da sınavsız öğrenci alan okullardan hangilerine yerleştiklerini görebilecek. Bazı öğrenciler ise herhangi bir okula yerleşmemiş de olabilecek. Yerleşen öğrencilerin kayıt yaptırmalarına gerek yok. Öğrencilerin kayıtları yerleştikleri okullara otomatik olarak yapılıyor.

2020 LGS: NAKİL UYGULAMASI NEDİR? KİMLER KATILABİLİR?

İki keç yapılacak nakil uygulamasının tarihleri ile sonuç açıklamaları şöyle olacak:

10-14 Ağustos: İlk nakil uygulaması. Sonuçlar 17 Ağustos’ta.

17-21 Ağustos: İkinci nakil uygulaması: Sonuçlar 24 Ağustos’ta.

Nakil uygulamasına bir okula yerleşen, yerleşemeyen, hiç tercih yapmayan ve özel okula kesin kayıt yaptıran tüm öğrencilerin katılma hakları var.

NAKİL UYGULAMASININ KURALLARI NEDİR?

LGS nakil uygulamasında okulların kontenjanları dolu görünse de tercih listenize alabileceksiniz. Çünkü o okullardan bazı öğrenciler başka bir okula gitmek için sizin gibi nakil uygulamasına başvurmuş olabilirler. Ya da her yıl olduğu gibi yine bazı öğrenciler nakil döneminde özel okula da geçebilirler.

KAÇ TERCİH OLACAK?

Her dönemde LGS ile alanlar için en fazla 3, yerel yerleştirme için en fazla 3, pansiyonlu okullar için 3 okul tercihi yapılacak.

YEREL TERCİH ZORUNLU MU?

Eğer yerleştiyseniz sınavla ya da yerel yerleştirme ile nakillerde zorunlu yerel tercih listesi yapmak zorunda değilsiniz. Ayrıca ilk yerleştirme tercihinde yerleşen öğrencilerin kayıt alanından okul ve farklı tür okul seçme zorunluluğu bulunmuyor.

YERLEŞEMEYEN İÇİN ZORUNLULUK SÜRÜYOR

Ancak ilk merkezi yerleştirmede tercihlerine yerleşemeyen öğrenciler için yerel yerleştirme zorunlulğu sürecek. Bu öğrenciler ilk 2 okulu kendi kayıt alanından seçmek zorunda. En fazla yine 3 okul seçebilecekler. Aynı okul türünden ise en fazla iki okul seçebilirler.

OKUL HAKKINDAN VAZGEÇİYOR

Eğer ilk yerleştirmede yerleştiniz ve nakil uygulamasına katılıp, yeni bir okula yerleşirseniz önceki yerleştiğiniz okul hakkınızdan vazgeçmiş olacaksınız. Kaydınız otomatik olarak yeni yerleştiğiniz okula geçecek.

 

NAKİL BAŞVURUSU NASIL YAPILACAK?

LGS nakil uygulaması için başvuru işlemleri, herhangi bir ortaokul veya imam hatip ortaokulu müdürlüğünden yapılabilecek.

NAKİL UYGULAMASINDA DA YERLEŞEMEYEN ÖĞRENCİ NE OLACAK?

Sınavla ve yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullardan hiçbirine yerleşemeyen öğrenciler İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonlarına başvurmaları halinde yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullardan kontenjan durumları uygun olan okullara 24-26 Ağustos 2020 tarihlerinde komisyonca yerleştirilecek. Tercih yapmayan veya tercihleri doğrultusunda hiçbir tercihine yerleşemeyen öğrenciler liseye kaydedilecek. Açık lise istemiyorsanız ya imam hatip ya da meslek liselere, ekonomik gücünüz yetiyorsa özel okulu seçeceksiniz.

ÖZEL OKULLARDA DA KAYITLAR AÇILACAK

LGS tercih döneminin son bulduğu tarih olan 29 Temmuz özel okullarda da kayıtların sona erdiği dönem oldu. Nakil uygulamasının başlamasıyla birlikte aralarında yabancı özel liselerin de olduğu özel okullarda da boş kontenjanlara tekrar kayıt işlemleri başlayacak. Bu süreçte özel okula kayıtlı olan öğrenciler de LGS nakil uygulamasına başvurabileceği için boş kontenjan da oluşabilir. Bu okulları düşünen velilerin ise sürekli okulların internet sayfalarını takip etmeleri gerekiyor.

 

 

09-08-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş