Arama sonuçları

2020 LGS: Öğrenci sayısı MEB’i krize soktu

2020 LGS: Öğrenci sayısı MEB’i krize soktu

2020 LGS: Öğrenci sayısı MEB’i krize soktu. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önümüzdeki yıl liseye başlayacak öğrenci sayısındaki artışa çare arıyor. 4+4+4 sisteminde okula başlama yaşının düşürülmesi nedeniyle bakanlık geçen yıllardan yaklaşık yarım milyon daha fazla ortaokul mezununu liselere yerleştirmeye çalışacak. Siyasi baskı nedeniyle imam hatipleri Anadolu lisesine dönüştüremeyen ve kriz nedeniyle de yeni okul yapamayan MEB, ikili öğretimde çare arayacak.

 

2020 LGS: ÖĞRENCİ SAYISI MEB’İ KRİZE SOKTU

 

MEB, tüm eğitim bileşenlerinin tepkilerine karşın getirilen 4+4+4 sisteminin faturasını 2020 yılında ödemeye başlayacak. Cumhuriyet’ten Ozan Çepni’nin haberine göre 2012’de geçilen sistemde okula başlama yaşındaki değişikliğin ardından MEB ilk kez lisede artan öğrenci sayısı ile karşılaşacak. Her yıl 1 milyonu aşan öğrenciyi liselere yerleştirmeye çalışan bakanlık, önümüzdeki yıl lise yerleştirmelerinde fazladan yarım milyon öğrenciyi daha mevcut okullara yerleştirecek.

YARIM MİLYONDAN FAZLA ARTIŞ VAR

MEB kaynaklarından edinilen bilgiye göre, 2020 yerleştirmeleri için çalışmalara şimdiden başlansa da 500 bin ek kontenjan için yeni okul yapımı mümkün olmayacak. Merkezi sınav planlaması ve yerleştirme için etki değerlendirme simülasyonlarına başlansa da bakanlığın ihtiyaç olan okulları ekonomik kriz nedeniyle yapamadığı öğrenildi. Kriz nedeniyle bütçe kesintisine gidilen MEB’de sadece mevcut inşaatları devam ettirebilecek kaynağa sahip olunduğu, yeni yatırımlara bütçe ayrılamadığı belirtildi.

İMAM HATİPLER ANADOLU LİSESİ OLABİLECEK Mİ?

Ek kontenjan arayışındaki bir diğer formül olarak, boş kalan imam hatip ve meslek liselerinin öğrenci tercihleri doğrultusunda Anadolu lisesine dönüştürülmesinin de masada olduğu aktarıldı. Ancak imam hatiplerin kapatılarak dönüştürülmesi önerisine bakanlık bürokratları arasında siyasi baskı nedeniyle karşı çıkıldığı öğrenildi. Bakanlık kaynakları, dönüşümün sağlıklı olarak anlatılamayacağını belirterek mevcut yönetim yapısının tepkilerin altından kalkamayacağını aktardı. Yeni okul yapamayan, mevcut okulları da dönüştüremeyen bakanlık yaklaşık 1.7 milyonu aşan öğrencinin tercihlerini karşılayabilmek için daha çok liseyi ikili öğretime dönüştürmeye başlayacak.

30-09-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş