Arama sonuçları

2020 LGS: Okulların puanları düşer mi? Puan mı yüzdelik dilim mi?

2020 LGS: Okulların puanları düşer mi? Puan mı yüzdelik dilim mi?

2020 LGS: Puanlar düşer mi? Puan mı yüzdelik dilim mi? Liseye Geçiş Sınavı’nın (LGS) ardından sonuçlar henüz açıklanmasa da aileleri “puan” ve “tercih kaygısı” sarmış durumda. LGS puanları ise 16 Temmuz’da açıklanacak. LGS sonuç belgesinde ise öğrencinin Türkiye ve il yüzdelik dilimlerini göreceksiniz. Tercihlerinizi de bu yüzdelik dilimlere göre yapacaksınız.

2020 LGS: PUANLAR DÜŞER Mİ? PUAN MI YÜZDELİK DİLİM Mİ?

Bu yıl LGS’de dikkate alınması gereken iki nokta var. Bunlardan birisi sınava giren öğrenci sayısının yüksek olması ki resmi rakamlar açıklanmadı ama sayının 1.6 milyon olduğu tahmin ediliyor. Bir diğeri de sınavın geçen yıla göre daha zor olması. İşte bu özellikleri bu yılın LGS tercihlerinde etkili olacak. Biz de pervinkaplancom instagram yayınında Türkiye Özel Okullar Derneği Yüksek İstişare Kurulu Başkan Vekili Cem Gülan ile birlikte hem bu durumu yorumladık, hem de velilerin sorularını yanıtladık. Gülan, okullarla ilgili hazırladığı yüzdelik dilim tablolarını da yayında paylaştı.

İşte bu yayından notlar:

SINAV ZORDU, PUANLAR NASIL ETKİLENİR?

LGS’de bu yıl sayısal bölümde matematik soruları hem öğrencilere hem de eğitimcilere göre zordu. Eleyici soruların olması, matematik testinde sürenin yetmemesi, tam yapması beklenen öğrencilerin ise matematik sorularında boş soru bırakması tüm eğitimciler tarafından matematik testinin tıpkı 2018 yılında olduğu gibi belirleyici olacağını gösteriyor. Sınavın dile getirildiği gibi zor olması puanların geçen seneye göre daha düşük olacağını gösteriyor. Sınavın zor olması 500 tam puan alanların sayısına da yansıyacak. 2018 yılında olduğu gibi bu yıl sadece 18 birinci çıkmaz, daha fazla olur. Ancak 2019 yılında olduğu gibi de 565 birincinin çıkması da beklenmiyor.

PUAN MI YÜZDELİK DİLİM Mİ?

 

Ancak unutmamız gereken sizin bir okulu tercih ederken dikkate alacağınız puan değil, yüzdelik dilim olacak. Çünkü bu yıl okulların puanlarını sizin puanlarınız belirleyecek. Yüzdelik dilimleriniz ise sıralamada nerede olduğunuzu gösterecek ve bu dilimlere göre tercih yapacaksınız. Bunun için de girmek istediğiniz okulların yüzdelik dilimlerini dikkate alacaksınız. 2019 yılı yüzdelik dilimleri ise henüz yayımlanmadı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tercih döneminde bu yüzdelik dilimleri yayımlayacak.

ÖĞRENCİ SAYININ FAZLA OLMASI ETKİLİ OLACAK

Bu yıl unutulmaması gereken nokta ise öğrenci sayının fazla olması. Geçmiş yıllarda 974 bin ile 1 milyon öğrencinin girdiği sınava resmi rakam kesin açıklanmasa da 1.6 milyon öğrencinin girdiği tahmin ediliyor. Bu da yüzdelik dilim içindeki öğrenci sayısını değiştirecek. Örneğin 1 milyon öğrencinin girdiği sınavda yüzde 1’lik dilime giren öğrenci 10 bin öğrenci arasında yer alırken, bu yıl 16 bin öğrenci anlamına gelecek. Bu da öğrenci sayısında artış yüzünden olacak.

YÜZDELİK DİLİMLER NASIL HESAPLANACAK?

Peki yüzdelik dilim nasıl hesaplanacak?

Yüzdelik dilim hesaplaması sınava giren aday sayısının 100’e bölünmesiyle elde edilen bir rakam. Sınava da 1.6 milyon öğrencinin girdiğini varsaydığımızda  her yüzdelik dilim içinde yaklaşık 16 bin öğrenci bulunuyor. Yani yüzde 1’lik dilim içindeyseniz ilk 16 bin içindeki öğrenci arasındasınız demek. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bu yüzdelik diliminizi yüzde 0.01 küsuruna kadar inip, detaylı gösterecek diye gösterecek. Örneğin yüzdelik diliminiz 7.74 diye gösterilecek. Bunun anlamı ise sınava 1.6 milyon öğrenci girdiyse yaklaşık 124 bin öğrenci arasındasınız.

YÜZDELİK DİLİM NELERE GÖRE DEĞİŞİR?

Geçen yıl belirli bir yüzdelik dilimden öğrenci alan bir okulun bu yıl hangi yüzdelik dilimden öğrenci alacağı nelere bağlı olarak değişebilir? Bunun yanıtı da okulların kontenjanlarına bağlı. Artar ya da azalırsa okulların yüzdelik dilimleri de değişir. Yine sınava giren öğrenci sayısı azaldığı ya da arttığında da okulun öğrenci alacağı yüzdelik dilim değişiyor. Bir başka durum da özel okula giden öğrenci sayısı çok olursa yine yüzdelik dilimler değişebiliyor, çünkü bu öğrenciler tercih sürecinden çıkmış oluyor.

OKULLARIN YÜZDELİK DİLİMLERİ NASIL OYNAR?

Gelelim örnek okullar üzerinden değerlendirmeye.

GALATASARAY LİSESİ

Bu lisenin kontenjanı artmadı. 100 öğrenci alacak. 2018 verilerine göre (2019 yüzdelik verileri henüz açıklanmadı) liseye en son giren öğrencinin yüzdelik dilimi 0.05 oldu. Bunun anlamı 500’ncü öğrenciyi aldı demektir. Peki bu sene Türkiye 500’ncüsü hangi yüzdelik dilime denk geliyor derseniz 500’ü, sınava giren öğrenci sayısı olarak tahmin edilen 1.6 milyona bölmeniz gerekiyor. Bunun anlamı da 0.03’lük dilim demek. Yani bu sene şunu söyleyemeyeceksiniz. Galatasaray geçen sene 0.05’lik dilimden aldı, ben de bu dilimdeyim, okula girerim. Böyle düşünmeyin. Çünkü bu sene öğrenci sayısı arttı.

 İSTANBUL ERKEK LİSESİ

Bu okul 2018’de en düşük 0.08’lik dilimden öğrenci aldı. Yani 1 milyon öğrenci sınava girdi ve bu okula son giren öğrenci Türkiye 800’ncüsü. Bu sene okulun kontenjanı 24 arttı, 204 oldu. İnsanların talep eğrisini bilemeyiz ama en basit yoldan orantı kurarsak 180 kontanjına 800’ncü öğrenci girdiyse en son 204 kontenjanı için de Türkiye 900’ncüsü girebilir. Ama bu kez yüzdelik diliminiz öğrenci sayısı artığı için 0.056 yara 0.06 olur.

HAYDARPAŞA LİSESİ

Kontenjanı en fazla artan okullardan birisi. 180 kontenjan varken bu sene 92 artarak, 272 oldu. Lise 1.48 dilimden öğrenci aldı. Yani Türkiye’de 14 bin 800 öğrenci içine girenler okula girebilmiş. Bu sene kontenjanı 272.  Doğru orantıyla aynı sayıda öğrenci girseydi 21 bin 694’ncüyü alırdı. Yine sınava yine 1 milyon girseydi kontenjan artışından dolayı yüzdelik dilimi 1.48’den 2.24’e çıkabilirdi. Ama bu yıl 1.6 girdiyse kontenjanı artmasına rağmen 1.35 yüzdelik dilimden öğrenci alabilir.

BU SENE DİKKATLİ TERCİH YAPMAK GEREKİYOR

Öğrenci sayısı artışını da dikkate alarak bu sene dikkatli tercih yapmak gerekiyor. Tercih yapanken okulun kontenjanın artıp artmadığını da dikkate almanız gerekiyor. Çünkü bu senenin yüzdelik dilimleri geçen senenin, ya da bir önceki senenin yüzdelik dilimleri ile bire bir örtüşmeyecek.

Aşağıda sınavı geçerli sayılan 970 bin üzerinden yaptığımız tabloyu göreceksiniz. Burada küsurlar yuvurlanmış ve iki dilden öğrenci alan Kabataş gibi okullarda kolaylık olsun diye İngilizce verilerinde birleştirildi. Bu tablo fikir vermesi için ancak öğrenci sayısı ve yüzdelik dilimler gibi kesin veriler çıktığında ise güncellenecektir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27-06-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş