Arama sonuçları

2020 LGS: Sınav nasıl yapılacak? Kurallar nedir?

2020 LGS: Sınav nasıl yapılacak? Kurallar nedir?

2020 LGS: Sınav nasıl yapılacak? Kurallar nedir? 20 Haziran’da yapılacak Liseye Geçiş Sınavı (LGS)  içeriği ve kuralları ile farklı bir sınav olacak. Bu yıl koronavirüs olmasaydı da artan öğrenci sayısı ile LGS farklı bir sınav olma özelliği taşıyordu. Ancak koronavirüs ile birlikte sınavın içeriği de değişmiş oldu. Öğrenciler 8’nci sınıfın tüm müfredatından değil, yalnızca 1’nci dönem müfredatından sorumlu.

2020 LGS: SINAV NASIL YAPILACAK? KURALLAR NEDİR?

İçişleri Bakanlığı 'LGS ve YKS Tedbirleri' genelgesi ile LGS öncesi ve sonrasında oluşabilecek yoğunluğu ve bulaşma riskini azaltmak için 20 Haziran’da 09.00 ile 15.00 saatleri arasında istisnalar hariç olmak üzere 81 ilde sokağa çıkma kısıtlaması geldi. Gerek LGS gerekse YKS sınavlarına girecek adayların, sınav binasına ulaşımlarının toplu taşıma ile sağlanması halinde kendilerinin yanı sıra bir yakını, özel araçlarla gelinmesi halinde ise araç sürücüsü ile birlikte bir yakını sokağa çıkma kısıtlamasına tabi olmayacak.

SINAV MASKELİ Mİ OLACAK?

Sınav maskesiz olacak. Öğrenciler sınav sırasına kadar maske ile oturacaklar ama sınav başladıktan sonra maskelerini çıkarabilecekler. İsteyen maskesi ile devam edebilecek. Kovid-19 teşhisi alan ya da hastalık belirtileri gösterdiğini söyleyen öğrenciler ayrı sınıflarda maskeli olarak sınavı tamamlayacak. Sınav gözetmenleri ise tüm oturumlar süresince maskelerini çıkarmayacak ve sınav evraklarını eldivenle dağıtacak.

OKUL BAHÇESİ YOK

Veliler bu yıl okulun bahçesine giremeyecek. İlk oturum saat 09.30’da başlayacak ama öğrencilerin en geç saat 09.00’da okullarında  olmaları gerekiyor. Öğrenciler bahçede öğretmenler tarafından karşılanacak, maske ve dezenfektan, peçete verilecek. Sosyal mesafeye göre bahçede bekletilmeden sınava girecekleri sınıflara alınacak ve yerlerine oturtulacak.

İKİ OTURUMDA DA AYNI SINIFTA, SIRADA OLACAKLAR

İki oturumda da öğrenci aynı sınıfta ve sırada sınava girecek. Öğrenciler arasında 1 metre olacak. Bir sınıfta en fazla 20 öğrenci olacak. Sınavın ilk 30 ve son 15 dakikasında öğrencilerin sınav salonundan çıkamayacaklar. İlk 15 dakika içerisinde salona gelen öğrenciler sınava girecek ama ek süre alamayacak.

S DÜZENİNE GÖRE OTURACAKLAR

Salon aday yoklama listesinde yazılı sıraya göre yerleştirilen öğrencilere, kendi isimlerine göre basılmış olan cevap kağıtları dağıtılacak. Öğrenciler kendine ait cevap kâğıdında yer alan bilgileri kontrol edecek ve cevap kağıdında yer alan imza bölümüne kurşun kalem ile imza atacak.

45 DAKİKA MOLADA NE OLACAK?

İki oturumlu sınavın ilk oturumu sözel bölümde 50 soru yer alacak, 75 dakika sürecek. Soru başına 1.5 dakika süre var. Bu bölümde din dersinden muaf öğrenciler 15 dakika erken çıkacak. Sonra 45 dakikalık mola verilecek. Öğrenciler yanlarında yiyecek getirmelerine ya da okulların dağıtmasına izin yok. Ama aileler izdiham oluşturmayacak şekilde kendi çocuklarına yiyecek bahçe dışından uzatabilecek. Bu molada öğrenciler maskeli olacak ve sosyal mesafe korunacak.

Moladan sonra 80 dakikalık ikinci oturum sayısal bölüm var. 40 soru. Soru başına düşen süre 2 dakika olacak,

SINAVA GELİRKEN YANLARINDA NE OLACAK?

  • Geçerli kimlik belgesi. Sınava girmek için öğrencinin geçerli kimlik belgesinin yanında olması gerek. Ama fotoğraf zorunlu değil.
  • Etiketi alınmış şeffaf plastik şişede su
  • En az 2 adet yumuşak uçlu kurşunkalem, kalemtraş, leke bırakmayan yumuşak silgi. Bunları daha önceden deneyin. Ama uçlu kalemle girmenize izin verilecek. Siz yedek kalemlerinizi yanınıza alın.
  • Dezenfektan: Bu yanınızda götürebilirsiniz ama her sınıfta olacak.
  • Peçete: Yanınızda getirebilirsiniz dendi ama dağıtılacak

SORU KİTAPÇIKLARI RENKLİ OLACAK

Soru kitapçıkları ise bu yıl renkli olacak. Renkli olarak basılan kitapçıklar için velilerin endişesi ise renk körlüğü olan öğrencilerin özellikle şekilli sorularda sıkıntı yaşayacağı oluyor. Bakanlık, renklerin yazıyla da kitapçıklarda yer alacağını söyledi.

4 FARKLI KİTAPÇIK OLACAK

Kitapçık demişken A, B, C, D olmak üzere 4 farklı kitapçık dağıtılacak. Soruların ve şıkların dizilişi farklı olacak. Soru kitapçıkları da 22 Haziran’dan itibaren dağıtılacak.

SINAV YASAKLARI NEDİR?

Kolye, küpe, saat, bilezik dahil kurşun kalem, silgi, kalemtraş, su, peçete ve dezenfektan hariç tüm eşyalar yasak.

SINAVDA HANGİ HATALAR YAPILIYOR?

  • 3 yanlış 1 doğruyu götürecek. Bu yüzden bilmediğiniz soruları boş bırakın
  • Birden fazla işaretleme yapılırsa ya da iyi silinmezse optik okuyucu yanlış kabul edecek. O yüzden vazgeçtiğiniz cevabı iyi silin. Silginiz yumuşak olsun.  
  • İşaretleme uygun yapılmaz ve optik okuyucu okuyamazsa soru boş bırakılmış sayılacak.
  • Sınav bitiminde cevap kağıtlarınızı sıranın üzerinde bırakmayın.
  • Kurallara uymayan öğrencilerin sınavı iptal edilecek ve itiraz kabul edilemeyecek.
  • Oturumlardan birine katılmayan ya da bir oturumu iptal edilen öğrencilerin LGS puanı hesaplanmayacak.
  • Sınav puanı 500 tam puan üzerinden açıklanacak
  • En büyük hata soruyu sonuna kadar, şıkların da tümünü okumamak.
  • Kalem kullanmadan işlem yapmak.
  • Basit işlem hataları yapmak.
  • Soru köklerine dikkat etmemek.
  • Olumsuz soru köklerini gözden kaçırmak
  • Kavramları karıştırmak.
  • Vazgeçtiği cevabı iyi silmemek. Bu çok önemli. Çünkü cevabı iyi silmezlerse gölgeyi optik okuyucu görebilir. O yüzden de daha önce denedikleri silgiyi yanlarında götürsünler.
  • Cevap kağıdında kaydırma yapmak.

19-06-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş