Arama sonuçları

2020 LGS tercihleri ve yerleştirmeleri nasıl yapılacak?

2020 LGS tercihleri ve yerleştirmeleri nasıl yapılacak?

2020 LGS tercihleri ve yerleştirmeleri nasıl yapılacak? Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 20 Haziran’da yapılan Liseye Geçiş Sınavı (LGS) sonuçlarını açıkladı. Liseye Geçiş Sınavı’na (LGS)  42 ilden 181 öğrenci tam puan aldı. LGS’de soru iptali olmadı.

2020 LGS TERCİHLERİ VE YERLEŞTİRMELERİ NASIL YAPILACAK?

LGS tercihleri 20-29 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Sonuçlar ise 10 Ağustos’ta açıklanacak. 2 kez nakil uygulaması yapılacak. Bir okula yerleşen öğrencilerin kayıtları otomati k olarak yapılacak.

3 farklı tercih yapılacak:

1-LGS puanıyla sınavla öğrenci alan liseler. (10 tercih)

2-Yerel yerleştirme yani sınavsız öğrenci alan liseler.(5 tercih)

3-Pansiyonlu okullar. (5 tercih)

TERCİHLER NASIL YAPILACAK?

Tercih işlemi öğrenci ve velisi tarafından https://e­okul.meb.gov.tr internet adresinden veya herhangi bir ortaokul/imam hatip ortaokulu müdürlüklerinden yapılabilecek. Yapılan tercihler mutlaka ilgili ortaokul müdürlüklerine onaylatılacak. Mutlaka onaylı bir nüshasını alın.

YEREL TERCİH ZORUNLU

LGS puanıyla okul tercih edebilmek için de yerel tercih yapacaksınız. Bu zorunlu. Yerel tercih yapmayana LGS puanıyla alan okulların ekranı açılmayacak. Özel ortaöğretim kurumlarına ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okullara kesin kayıt işlemini tamamlamış öğrenciler, tercihte bulunamayacak. Sınava katılmayanlara da sınavla öğrenci alan ekran açılmayacak.

ÖZEL OKULA KAYIT YAPTIRAN TERCİH YAPAMAYACAK

Özel okul kayıt işlemleri, 16-29 Temmuz 2020 tarihleri arasında yapılacak. Özel öğretim kurumlarına kayıt (aday kayıt/ön kayıt) yaptıran öğrencilere tercih ekranı açılmayacak. Ancak öğrenciler, tercih süresi içerisinde kayıtlarını iptal ettirmeleri durumunda tercihte bulunabilecek. Kesin kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler, tercihte bulunamayacak. Ayrıca, bu okullara kayıt (aday kayıt/ön kayıt ya da kesin kayıt) yaptırmadan önce tercih başvurusu yapanların tercihleri iptal edilecek.

YEREL TERCİH NASIL YAPILACAK?

Önce bu ekran açılacak. Toplam 5 tercih hakkınız var. İlk 3 okulu kendi kayıt alanınızdan seçeceksiniz. Aynı okul türünden sadece 3 tane seçebilirsiniz. Hangi okullar var: Anadolu Lisesi, Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi.

YEŞİL RENK: Kendi kayıt alanınızdaki okullar. İkamet adresinize göre belirleniyor.

MAVİ RENK: Komşu Kayıt Alanında yer alan okulları belirtir.

KIRMIZI RENK: “Diğer” ise öğrenci için ikamet adresine göre bulunduğu Kayıt Alanında ve Komşu Kayıt Alanında olmayan il içindeki diğer kayıt alanları ile il dışındaki kayıt alanlarında bulunan okulları belirtir.

YEREL YERLEŞTİRME NASIL YAPILACAK?

Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullara ise okulların türü, kontenjanı ve konumuna göre ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullara öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanları ve devamdevamsızlık kriterleri göz önünde bulundurularak yerleştirilecektir.

YEREL YERLEŞTİRME KRİTERLERİ NEDİR?

Yerel yerleştirme işlemleri okulların türü, kontenjanı ve konumuna göre il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince oluşturulan ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullara.

Öğrencilerin ikamet adresleri.

Okul başarı puanının üstünlüğü.

Okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı kriterlerine göre yapılır.

KİM DAHA AVANTAJLI?

Tercih edilen lise bakımından:

Öğrenciler, ikamet adresine göre bulunduğu Kayıt Alanından okul tercih etmeleri durumunda, aynı okulu tercih eden Komşu Kayıt Alanındaki öğrencilerden; Komşu Kayıt Alanındaki öğrenciler de Diğer Kayıt Alanlarındaki öğrencilerden öncelikli yerleştirilecek.

Yerleştirmede, Okul Başarı Puanı yüksek olan öğrenciler öncelikli olarak yerleştirilecek.

Yerleştirmede, 8’inci sınıfta okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısı az olan öğrenciler öncelikli olarak yerleştirilecektir.

YEREL YERLEŞTİRMEDE EŞİTLİK OLURSA

 Değerlendirmede eşitlik olması durumunda sırasıyla:

1.8’inci 6’ncı sınıf yılsonu başarı puanı üstünlüğüne

2.7’nci 6’ncı sınıf yılsonu başarı puanı üstünlüğüne

3.6’ncı sınıf yılsonu başarı puanı üstünlüğüne bakılarak yerleştirme yapılır.

SINAVLA ÖĞRENCİ ALAN LİSELERE YERLEŞTİRMELER

Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, özel program ve proje uygulayan eğitim kurumları ile meslekî ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına LGS puanıyla yerleştirme yapılacak.

ÖNCE YEREL TERCİH: Zorunlu yerel yerleştirmeden tercih yapacaksınız. Aksi halde ekran açılmayacak. 5 tercih hakkı var ama tümünü kullanmak zorunda değilsiniz.

KAÇ TERCİH HAKKI VAR: En fazla 10 tercih hakkı. Geçen sene 5 taneydi.

PUAN ÜSTÜNLÜĞÜ ESASI VAR

Sınavla öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına puan üstünlüğü ve tercihleri doğrultusunda yerleşecekler.

PUAN EŞİTLİĞİNDE NE OLACAK?

1.Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğüne.

2: 8’inci sınıf Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne.

3.7’nci sınıf Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne.

4. 6’ncı sınıf Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne.

5.8’inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına.

6.Tercih önceliğine.

7. Öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yerleştirme yapılır.

SONUÇLAR 10 AĞUSTOS’TA AÇIKLANACAK

Yerleştirme sonuçları 10 Ağustos 2020 tarihinde ilan edilecek.

NAKİL TARİHLERİ NE OLACAK?

10-14 Ağustos: İlk nakil uygulaması. Sonuçlar 17 Ağustos’ta.

17-21 Ağustos: İkinci nakil uygulaması: Sonuçlar 24 Ağustos’ta.

NAKİL UYGULAMASI ŞARTLARI NEDİR?

KAÇ KEZ YAPILACAK? İki kez yapılacak. Geçen sene de 2 kez yapılmıştı.

KAÇ TERCİH OLACAK? Her dönemde LGS ile alanlar için en fazla 3, yerel yerleştirme için en fazla 3, pansiyonlu okullar için 3 okul tercihi yapılacak.

YEREL TERCİH ZORUNLU MU? Eğer yerleştiyseniz sınavla ya da yerel yerleştirme ile nakillerde zorunlu yerel tercih listesi yapmak zorunda değilsiniz.

YERLEŞEMEYEN NE OLACAK?

Sınavla ve yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullardan hiçbirine yerleşemeyen öğrenciler İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonlarına başvurmaları hâlinde yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullardan kontenjan durumları uygun olan okullara 24-26 Ağustos 2020 tarihlerinde komisyonca yerleştirilecek. Tercih yapmayan veya tercihleri doğrultusunda hiçbir tercihine yerleşemeyen öğrenciler, açık öğretim kurumlarına yönlendirilecek. Açık lise istemiyorsanız ya imam hatip ya da meslek liselere, ekonomik gücünüz yetiyorsa özel okul.

PANSİYONLU OKULLAR

Pansiyonlu okullar için 3 tercih yapabileceksiniz. Pansiyonlu okulları tercih eden öğrencilerden yerel yerleştirme kapsamında herhangi bir tercihine yerleşemeyen öğrenciler, okulun pansiyon kontenjanını (kız ve/veya erkek) ve yerel yerleştirme sonucunda kalan toplam boş kontenjanını aşmayacak şekilde, pansiyonlu okul tercihlerine yerleştirilirler. Ancak, yatılılığa ilişkin durumları Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Resmî Okullarda Yatılılık, Bursluluk, Sosyal Yardımlar ve Okul Pansiyonları Yönetmeliğinin yerleştirme ile ilgili hükümlerine göre değerlendirilir. 

Pansiyonlu okullar tercih ekranlarında yalnızca Diğer Kayıt Alanındaki pansiyonlu okullar yer alacaktır.

YATILILIK YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ NASIL YAPILACAK? 

  • Örgün resmî ortaöğretim kurumlarına kayıt yaptıran öğrencilerden öğrenimlerine yatılı olarak devam etmek isteyenler pansiyonlu okullarda doğrudan okul müdürlüğüne, pansiyonu bulunmayan okullarda ise İl/İlçe Yatılılık ve Bursluluk Komisyonlarına belgeleri ile birlikte 26-27 Ağustos 2020 tarihleri arasında saat 17.00’ye kadar müracaat edeceklerdir.  
  • Okul Yatılılık ve Bursluluk Komisyonlarınca yatılı olarak öğrenci yerleştirme işlemleri 28 Ağustos 2020 tarihine kadar tamamlanarak ilan edilecektir.  
  • Pansiyonlarda kalan boş kontenjanlar İl/İlçe Yatılılık ve Bursluluk Komisyonlarınca 26-27 Ağustos 2020 tarihlerinde alınan öğrenci müracaatları değerlendirilerek 31 Ağustos 2020 tarihinde yatılılığa yerleştirme işlemleri tamamlanacaktır.
  • İOKBS sonucu burslu okumaya hak kazanan öğrenciler de kayıt yaptırdıkları/öğrenim gördükleri okul müdürlüğüne en geç 30 Eylül 2020 tarihi saat 17.00’ye kadar müracaat edeceklerdir. 

 DAVA AÇMA SÜRESİ NEDİR?

Yerleştirme sonuçlarına 10 günlük dava açma süresi, sonuçların ilan edildiği tarihi izleyen günden itibaren başlar ve sonuçlara yapılacak itiraz başvuruları, işlemeye başlayan dava açma süresini etkilemez.

16-07-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş