Arama sonuçları

2020 LGS: Yüksek puanlı liseye yerleşmek özel okuldan ‘burs’ mu aldırıyor?

2020 LGS: Yüksek puanlı liseye yerleşmek özel okuldan ‘burs’ mu aldırıyor?

2020 LGS: Yüksek puanlı liseye yerleşmek özel okuldan ‘burs’ mu aldırıyor? Liseye Geçiş Sistemi (LGS) yerleştirmeleri kapsamında iki kez yapılan LGS nakil uygulaması son buldu. İkinci LGS nakil yerleştirme sonuçları 24 Ağustos Pazartesi günü açıklanacak.

Ancak LGS hem ilk hem de ikinci nakil başvurularında aralarında Galatasaray Lisesi, Kabataş Erkek Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi’nin de aralarında olduğu yüksek puanlı liselerinde boş kontenjanlar dikkat çekti. Yerleştirme sonuçları açıklandığında yüzde 100 dolu olan Anadolu, fen ve sosyal bilimler liselerinden hep kayıt çekildi.

2020 LGS: YÜKSEK PUANLI LİSEYE YERLEŞMEK ÖZEL OKULDAN ‘BURS’ MU ALDIRIYOR?

Örneğin iki kayıt döneminde Galatasaray Lisesi’nden 6 öğrenci yerleştikleri bu okuldan kayıtlarını çekti. Bu sayı Kabataş Erkek Lisesi’nde 5, İstanbul Erkek Lisesi’nde 3, Cağaloğlu Anadolu Lisesi’nde 6, Kadıköy Anadolu Lisesi’nde 8 kayıt çekildi. Bazı liselerde kayıt çeken öğrencilerin oranı 20’nin üzerinde oldu.

Burada “Bu öğrenciler nereye gidiyor?” sorusunun yanıtı özel okullar ama “Neden gidiyorlar?” sorusunun yanıtı yoruma açık. Bu yıl pandemi yüzünden yatılı okulların aileler tarafından tercih edilmediğini söylemek mümkün olsa da bir başka neden ise özel okullardan alınacak burs ve özel okulların yerleşen öğrenciler ile reklam yapması. Tüm kayıt çeken öğrenciler için geçerli olmasa da bazılarının “pandemi” kaygısı ağır basmış olsa da maalesef bu da her yıl tekrarlanan bir yerleşme klasiği.

BURS VE REKLAM YERLEŞMESİ

Nasıl mı?

Birincisi öğrenci gitmese bile Galatasaray, İstanbul Erkek gibi liseleri tercih listesine yazıyor ve ardından da özel okullarla burs pazarlığı yapıyor.

İkincisi ise özel okulların burslu okutacakları öğrencilerinden bu tercihleri yapmaları istemesi. Bu da “Galatasaray’a yerleşti ama bizi tercih etti” reklamı yapabilmesi.

Her ikisinde de bir pazarlık söz konusu. Ne diyelim?

21-08-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş