Arama sonuçları

2020 LGS'de sınavla alan devlet liseleri: Okulların yüzdelik dilimleri nasıl hesaplanacak?

2020 LGS'de sınavla alan devlet liseleri: Okulların yüzdelik dilimleri nasıl hesaplanacak?

2020 LGS'de sınavla alan devlet liseleri: Okulların yüzdelik dilimleri nasıl hesaplanacak? Bu yıl Liseye Geçiş Sınavı’na (LGS) giren öğrenci sayısı arttı. Tercih yapacak öğrenci sayısı geçen yıl 1 milyon 30 bin iken bu yıl sayıs 1 milyon 472 bini buldu.

Geçen yıla göre öğrenci sayısındaki artış yüzde 43’leri buluyor. Sınavla öğrenci alacak devlet  liselerinin toplam kontenjanı ise yüzde 53 civarında. Ancak bazı okullarda kontenjan hiç değişmedi, artmadı. Her okulun kontenjanınındaki artış aynı oranda olmadı. Peki bu durumda nasıl tercih yapılacak? LGS tercihlerinde kullanılacak yüzdelik dilim nasıl kullanılacak? Okulların geçen yılki yüzdelik dilimleri bu yıl okullara nasıl uygulanacak? Aynı okulun bu yıl yüzdelik dilimi nasıl hesaplanacak? Türkiye başarı sıranızı nasıl hesaplayacaksınız?

2020 LGS'DE SINAVLA ALAN DEVLET LİSELERİ: OKULLARIN YÜZDELİK DİLİMLERİ NASIL HESAPLANACAK?

İşte tüm bu soruların yanıtlarını pervinkaplancom instagram yayınına konuk olan Türkiye Özel Okullar Derneği Yüksek İstişare Kurulu Başkan Vekili Cem Gülan anlattı. Yazının sonunda ayrıca geçen yılki okulun bu yıla denk gelen yüzdelik dilimini nasıl hesaplayacağınıza ve Türkiye başarı sıranızı nasıl bulacağınıza ilişkin formül de yer alıyor:

İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

2020 LGS: DEVLET LİSELERİ TERCİHLERİNİZİ NASIL YAPACAKSINIZ?

Sınavla öğrenci alan lise için tercih listesi nasıl oluşturulmalı? Yüzdelik dilimler nasıl kullanılmalı? Tercih listesi nasıl hazırlanmalı? İşte tüm bu soruların yanıtlarını Türkiye Özel Okullar Derneği Yüksek İstişare Kurulu Başkan Vekili Cem Gülan pervinkaplancom instagram yayınında anlattı.

Gülan tercihlerde puan değil, yüzdelik dilimlerin kullanılması gerektiğini söyleyerek, dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıraladı: “Ancak burada da öğrenci sayısı, okulların kontenjanlarındaki değişiklikler, ekonominin durumu, pandemi nedeniyle daha küçük özel okulların tercih edilmesi, uzaktan eğitim olursa devlet-özel kararsızlığı yaşayan veliler var. Tüm bunlar etkili olacak.”

10 TERCİH HAKKI VAR

Yerel yerleştirme tercihlerinde değişiklik yok. Yine 5 tercih hakkı var. Ancak sınavla öğrenci alan liseler için velilerin 10 tercihleri olacak. Burada unutulmaması gereken eğer özel okula kesin kayıt yaparsanız devlet liseleri için tercih yapamazsınız. Kaydınızı sildirmeniz ya da nakiller dönemini beklemeniz gerek.

PUAN EŞİTLİĞİNİ KRİTERLERİNİ DİKKATE ALMALISINIZ

Sınavla öğrenci alan okullara yerleştirmeler puan üstünlüğü esasına göre yapılacak. Puanı eşit iki öğrenci aynı okulu tercih ettiklerinde ise kullanılacak 7 kriter var. Önce OBP, sonra sırasıyla 8, 7 ve 6’ncı sınıf yılsonu başarı puanına bakılıyor ki, bunlar da genelde eşit oluyor. Sonra gelen kriter özürsüz devamsızlığı az olana öncelik verilmesi. Sonra gelen kriter çok önemli. Tercih önceliğine bakılıyor. Yani biz 10 tercihimiz var, biz çok fazla hayallerimize yer verir puanımızın hakkına az yer ayırırsak puan eşitliği durumunda tercih önceliğinden sıkıntıya düşebiliriz. Bu özellikle yüksek puanlarda hayati bir durum olabilir. Bunlar da eşitse yaşı küçük olana öncelik verilecek.

Kısaca sizin OBP yüksekse, özürsüz devamsızlığınız azsa daha rahat hareket edebilirsiniz. OBP yüksek ama devamsızlığınız da yüksekse aman dikkat diyorum.

NASIL TERCİH YAPACAKSINIZ?

Şu önerilerde bulunanlara dikkat etmelisiniz: Okulların kontenjanı yüzde 53, öğrenci sayısı yüzde 43 arttı, geçen seneki dilimler bu seneki dilimlere uygulanabilir. Bu genel olarak baktığınızda doğru gibi gözüken yaklaşım olur. Ama okulları tek tek incelediğinizde şunu görüyorsunuz. Kontenjanı hiç artmayan Galatasaray, İstanbul Erkek gibi okullar var. Yüzde 80 artan da var, düşen de var.

Mesela Paşabahçe’de Ahmet Ferit İnal Okulu geçen sene 150 öğrenci alıyormuş, bu sene 170 öğrenci alacak. Yüzde 13 civarında kontenjan artmış. Ama sınava giren öğrenci yüzde 43 arttı. Dolayısıyla geçen sene yüzde 11’lik dilimden öğrenci alan bu lise bu sene benim hesaplarıma göre 8.50, 8.70 gibi dilimlerden alacak.

Biz okulların kontenjanı ne kadar arttı, toplam giren öğrenci ne kadar arttı diye doğru bir orantı kurarak velilere gerçeğe yakın tahminlerde bulunmaya çalıştık. Bunu yaparken ilk 15 bin kişiyi tüm Türkiye çapında inceledim. Yüzde 1-2’lik dilim daha sağlıklıdır.

BU NASIL KULLANILABİLİR?

Kabataş Lisesi ne olur? Kabataş İngilizce ve Almanca 0.08-0.09 dilimden alır. Sizin diliminiz 0.26 ise Kabataş’ı düşünmek olmaz. Ama hayaliniz olduğu için istiyorsanız ilk sıranıza yazın. 10 tercihin ilk 2’sini en çok istediğiniz hayallerinize ayırın. Ama burada uyarımız nedir puan eşitliği kaygınız yoksa yani OBP yüksek, devamsızlık düşük ise yazın. Sonraki 6 taneyi puanınız-yüzdelik diliminizin gerçekçi dilimlerine ayırın. En alta 2 tane emniyetli tercih yapın. Yani daha düşük yüzdelik dilim yazmalısınız.

ÖRNEK PUANLA TERCİH: 460 PUAN, 0.62 YÜZDELİK DİLİM

Örnek puanım 460, yüzdelik dilimim 0.62’lik dilime denk geliyor. Bakın tercih aralığımızda yaptığımız hesaplamaya göre Kabataş Erkek 0.08-0.09 gözüküyor. Bunu yazmak istiyorsanız ilk sıraya koyun. Hüseyin Avni’yi istiyordunuz bu da muhtemelen 0.34-0.37 aralığından alacak. Ama yazın bu da ikinci kullanacağınız limit olsun. Ama 0.62 için bundan sonra ayağı yere basan tercihler olmalı. Benim hesaplarıma göre 0.58 ile 0.63 arasından Kadıköy Anadolu Lisesi alacak. Neden? Çünkü geçen sene bu okulun kontenjanı 240 ve en son 7.021 öğrenci almış. Şimdi kontenjanı 306’ya çıktı. Yüzde 30 yaklaşık arttı. Bu sene 0.58 ile 0.63 arasında alır diyoruz. Bu tam sizin puanınıza oturuyor. Üstünde Hüseyin Avni Sözen vardı ve yazdınız. Başka ne var? 0.75 ile Sakıp Sabancı var. 0.88-0.94 ile Beşiktaş var. 1,00 ile Burak Bora var. 1,02 ile 1,12 aralığında Haydarpaşa var. İki senedir hazırlık sınıfı açtığı için ilgi gören okul. 1.12 ile Vefa var. Geçen sene açıldı ama yükselen 1.12 ile Adnan Menderes var. Listeden 0.62’nin altını üstünü ağ gibi taradınız. İlk 2 hayallerinizi yazdınız. Ama artık alta emniyet tercihleri koyacaksınız. Bu yüzdelik dilimin emniyetli ilk tercihi 1.20, iki katıdır. Burada Adnan Menderes ve Pertevniyal var. Beşiktaş Atatürk 2.07  var. Çemberlitaş 2.30  var. Bunlar 0.62’lik çocuk için ideal tercihlerdir.

BİR ÖRNEK: PUAN 410, YÜZDELİK 6.21

410 puanlık öğrenci Türkiye genelinde 6.21’lik dilimde. Yani 91 bin 411’nci öğrenci. Bu çok önemli değil. 6.21’lik listeye baktığımızda. (Yüzde 6’lık dilim yüzde 100 üzerinden yüzde 94’ü geçmişiniz demektir) Hayallerinizi yazın diyoruz ama bu dilimde artık Galatasaray’ı yazmayın boşa gitmiş demektir. Siz bu yüzdelikte hayallerinizin gidebileceği yerler 4’ler olabilir hatta 3’leri çok hayal ettiğinizi düşenelim. Mesela hayallerim zengin olsun Bakırköy Florya Tevfik Ercan’ın yazın, sonra yukarılara Ahmet Keleşoğlu 4.11’den alacak. Artık kendi yüzdelik diliminize bakmalısınız. Kadıköy’de İstanbul Anadolu var 5.32 puan, Pendik’te Fatih var 5.42 puan, Kadıköy’de İhsan Kurşunoğlu 5.82, Üsküdar Lisesi 5.82, Bahçelievler Dede Korkut 5.92. Bunlardan 3 tane alırım ilçemden. Sınavla öğrenci alan okullarda bölge kısıtlaması yok ama genelde kendime yakın yerlerden seçerim. Benim yüzdeliğimin karşılığı Eyüp Sultan var , Yahya Kemal Beyatlı 6.32, Küçükçekmece Gazi 6.54, Beyoğlu 6.58. Bundan sonra da 7’lere geçebilirsiniz. Buralardan da 3 okul seçerim. Şimdi güvenli tercih kısmına. 6.21 olduğumuza göre 8.25’lik Avcılar’da Süleyman Nazif yazarım. Bir de ne olur ne olmaz diye Ataşehir’de 9.53’lük Habire Yahşi’yi yazarım. Benim listem oluştu.

Herkes kendi yüzdelik diliminin üzerindeki hayalleri, biraz üstünü biraz altını bir de emniyetli okullarını yazarsa kendi listesini mükemmel oluşturmuş olur. Yüzdelik dilim, Türkiye genelidir.

ÖRNEK TERCİH LİSTESİ: PUAN 478- YAKLAŞIK YÜZDELİK 0.32

Listeye bakalım. Tam karşılığı Cağaloğlu Anadolu ile Hüseyin Avni Sözen. Bu dilimde gönlümde çok varsa İstanbul Erkek, Kabataş Erkek, Cağaloğlu, Hüseyin Avni Sözen tümünü yazarım listeye. Galatasaray’ı da yazarım ama olmaz. Neden olmaz çünkü dilim 0.32, GS ise 0.01 ya da 0.02’den alacak. Yani Türkiye’deki ilk 150 ya da 200 çocuk içinden alacak. Biraz daha kayarsa 300 çocuk içinden alacak.

Bunun dışında Kadıköy Anadolu, Sakıp Sabancı, Beşiktaş Anadolu, Burak Bora, Haydarpaşa yazarım. Artık Haydarpaşa’ya geldiğinizde 0.32’lik çocuk emniyetli tercihini yapmış demektir. Çünkü 3 katını yazdı.

İSTANBUL DIŞINDAKİLER NASIL YAPSINLAR?

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan başka şehirlerdeki arama motorları sitesine gidecekler. Önce illerini seçecekler. Sonra hangi okul türünü istediklerini seçecekler. Örneğin Anadolu liselerini işaretleyin. Seyhan’da Borsa Anadolu Lisesi var. Geçen sene 8.16’lık dilimden almış. Zaten yüzdelik dilimim 4 ya da 6 ise çok endişe etmeme gerek yok. Ama limitlere yakınsam bu okulun kontenjanı bu sene 216. Bu okulun geçen sene kontenjanının kaç olduğunu bilmeniz gerekiyor. Kontenjanda yüzde 10-15 artış varsa çok önemli değil. Ama okulun kontenjanı yüzde 40-50 artmışsa bu 8.16’lık dilim önce bir parça aşağıya ama öğrenci sayısı arttığı için biraz da yukarı doğru çıkacak.

Matematik olarak şöyle anlatacağım. Örneğin geçen sene 180 ise kontenjan. O sene sınava 1 milyon 30 bin kişi girdiği için önce 8.16’yı 10 bin 030 ile çarpacaklar. Ya da 10 bin ile çarpın bu da 81 bin 600 eder yaklaşık. Sonra 81 bin 600’ncü öğrenci 160 kişide ise, 204 kişide kaç olur diye de doğru orantı ile rakamı bulacaklar. Rakam yaklaşık 104 bin olur. Bunu da 14 bin 720’ye bölüp doğru yüzdeliği bulacaklar. Bu da 7,06 yüzdelik dilim eder. Bu okul 6,90’dan 7,20’ye kadar öğrenci alabilir denir.

 

İŞTE OKULLARIN 2020 YÜZDELİK DİLİMLERİNİ BULMA FORMULÜ (Bu okulların 2019 kontenjanlarını bularak bu hesaplama yapıldı)

 

Okulun geçen yıl ki yüzdelik dilimi x 10030 = A

(A okulun geçen yıl aldığı Türkiye genel başarı sırasındaki son öğrenci)

(Okulun bu yıl kontenjanı / Okulun geçen yıl ki kontenjanı) x A = B

(B okulun bu yıl alması muhtemel Türkiye genel başarı sırasındaki son öğrenci) Bu tamamen doğru orantı, bir tahmindir pek çok değişkenden etkilenir. Örneğin ilde o yıl fazla yaş grubu öğrenci vardır, pandemi ya da ekonomik durumdan dolayı velilerin özel devlet tercihleri değişebilir)

B / 14720 = OKULUN BU YIL ALMASI MUHTEMEL YÜZDELİK DİLİM

Tedbir olarak bunun biraz altı biraz üstü düşünülmelidir.

 

ÖRNEK HESAPLAMA

Ankara Atatürk Lisesi

Kontenjan 300, 

2019 en son yüzdelik dilimi 2,94

2020 kontenjanı 510

2,94 x 10030 = 29488

(510 / 300) x 29488 = 50129

50129 / 14720 = 3,41: Bu rakam okulun 2020 yılında MUHTEMEL Türkiye başarı sırası yüzdelik dilimi.

NASIL TERCİH OLMALI?

 Bu okulun kontenjanı %70 gibi çok büyük artış göstermiş. Her ihtimale karşı 3,00 ile 3,5 arasında olur gibi düşünür güvenli tercih yapardım. Muhakkak altlara emniyetli bir tercih de koyardım.

 

ANKARA

Ankara Atatürk Lisesi: 300               3,00-3,50

Yenimahalle Gazi AL: 240                1,80-2,20        (Neredeyse %100 kont artmış.)

Ankara Fen: 120                                0,07-0,09

 

ADANA

Çukurova Adana Anadolu Lisesi: 180      

1,65-1,86

 

İZMİR

Bornova Anadolu Lisesi: 270                                   2,00-2,25  

Karşıyaka Cihat Kora Anadolu Lisesi: 120              4,10-4,35       

 

BURSA

Nilüfer İMKB Fen Lisesi: 120                                                         0,60-0,70

OSMANGAZİ / Şükrü Şankaya Anadolu Lisesi:  210                    4,15-4,45

 

KAYSERİ

Melikgazi Kayseri Lisesi: 150                                                           4,72-5,05

Develi İMKB Fen Lisesi: 90                                                            4,80-5,12

 

ANTALYA

KONYAALTI / Dr. İlhami Tankut Anadolu Lisesi: 180                 4,55-4,85

 

ÇANAKKALE

Çanakkale Fen Lisesi: 120                                                                                       1,55-1,70

Bu okul enteresan örnek geçen yıl 2,40 ile almış ama kontenjanı artmamış dikkatli tercih yapmak önemli ama puanı yetmeyenler de yazsınlar.

Çanakkale Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sosyal Bilimler Lisesi: 90   

9,50-9,80

Bununda kontenjanı artmamış geçen yıl yüzdeliği 14,17 ama puanı yetmeyenlerde yazsın.

 

TÜRKİYE GENELİNDE HANGİ SIRADA OLDUĞUNUZU NASIL BULACAKSINIZ?

6.21 ne demek? Bunu 14 bin 720 ile çarpıyoruz. Bu sihirli rakam. Kendi yüzdelik diliminizi  çarptığınızda Türkiye genel başarı sıralamasında kaçıncı sırada olduğunuzu görüyorsunuz. Neden bu rakamla çarpıyoruz, çünkü sınava giren öğrenci sayısı. 1 milyon 472 bin ama biz yüzdeliğe çevirirken 2 sıfır atıyoruz 14 bin 720 ile çarpıyoruz.

18-07-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş