Arama sonuçları

2020’ye kadar 5 milyon kişi işini kaybedecek

2020’ye kadar 5 milyon kişi işini kaybedecek

Başta gelişmiş ekonomiler olmak üzere birçok ülke bir süredir gelecekte yok olacak meslekler, yeni ortaya çıkacak olanlar ve hangi sektörlerde ne oranda işsizlik yaşanacağını ve tüm bunlara karşı nasıl bir strateji izleyeceklerini tartışıyor.

Yapılan araştırmalarla yakın gelecekte "ekonomilerde" nasıl iş kayıplarının yaşanacağını ortaya koyuyor. Bu araştırmalardan biri de 2016 Davos'ta sunuldu. "Mesleklerin Gelecekleri Araştırması"nda aralarında Fortune Global 500'de yer alan 150 şirketin de bulunduğu 350'den fazla şirket incelendi.

ROBOTLAR YERİNİZE TALİP OLACAK
Sonuç; 2020'ye kadar yani önümüzdeki 5 yıl içinde 15 büyük ve gelişmekte olan ekonomilerde 5 milyon iş kaybı yaşanacak.

Çünkü yapay zeka, robot bilimi, nanoteknoloji, 3D baskı, genetik ve biyoteknoloji gibi alanların gelişimini içinde barındıran ve "4. Endüstri Devrimi" olarak da nitelendirilen bu süreç yalnız iş modellerinde değil işgücü piyasasında da yaygın bir bozulmaya sebep olacak.

Otomasyon veya aracıların ortadan kalkması yüzünden aslında 7.1 milyon iş kaybolacak. En büyük kayıp beyaz yakalı ve idari rollerde yaşanacak. Ancak 2.1 milyon yeni iş ile birlikte bu kayıbın bir kısmı telafi edilecek ve sayı 5 milyona inecek.

YENİ İŞ YARATACAK ALANLAR NEDİR?
Yeni yaratılacak işlerin daha çok 'Bilgisayar ve Matematik' ya da 'Mimarlık ve Mühendislik' gibi alanlarda oluşacağı tahmin ediliyor. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde iş açısından en olumsuz etki sağlık hizmetinde yaşanacak. Bu sektörü sırasıyla enerji, mali hizmetler ve yatırımcılar takip edecek.

Cinsiyete göre incelendiğinde iş kayıplarının yüzde 48'ini kadınlar yüzde 52'sini erkekler yaşayacak. Ancak erkekler kazanılan her yeni bir meslek için 3 meslek kaybederken, kadınlarda bu oran 5 meslek olarak gerçekleşecek. Bu da kadınların aleyhine bir tablo ortaya çıkaracak. Çünkü gelecek 5 yılda en hızlı gelişecek iş alanları kadın oranlarının düşük olduğu bilgisayar ve matematik olacak. Bu yüzden de bilim, teknoloji, mühendislik, matematik gibi alanlarda kadınların daha çok eğitim almasının sağlanması gerekecek. Aksi halde gelecekte çalışma yaşamında kadın ve erkekler arasındaki fark açılacak.

Bu araştırma en büyük sorunlarından biri "genç ve eğitimli işsizleri" olan Türkiye'yi yakından ilgilendiriyor. Çünkü rapor Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ülkelerde bütün işler için gereken niteliklerin yüzde 40'ının değişime uğrayacağını gösteriyor. Eğer şu anda çalışanlara da "gereken nitelikleri" kazandırmak için yatırım yapılmazsa iş arayanların arasına işlerini kaybederek, onlar da katılacak. 

Peki biz gelecekte yaşanacak bu iş ve meslek kayıplarına karşı stratejimizi "yükseköğretim politikası" da gözeterek alabilecek miyiz, yoksa daha mezun olmadan işsiz kalması kesin olan bölümlere gençleri mi dolduracağız? Ya da onlara gelecekte gereken nitelikleri kazandırmak için yatırım yapacak politikalar oluşturabilecek miyiz? 

Bu yazı Pervin Kaplan'ın Habertürk Gazetesi'nde köşe yazısı olarak yayımlanmıştır

01-03-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş