Arama sonuçları

2020 YKS: Aday Başvuru Formunu nasıl dolduracaksınız?

2020 YKS: Aday Başvuru Formunu nasıl dolduracaksınız?

2020 YKS: Aday Başvuru Formunu nasıl dolduracaksınız? 2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için başvurular 6 Şubat -3 Mart 2020 tarihleri arasında alınacak. Kılavuzu'na ÖSYM’nin internet sitesinden ulaşabilirsiniz. Kılavuz basılmayacak ve dağıtılmayacak. ÖSYM sitesinden kılavuz ile birlikte Aday Başvuru Formu’nu göreceksiniz. Bu formu indirin. Yine ÖSYM sitesinden başvuru merkezlerini ile sınav merkezlerini görebileceksiniz.

2020 YKS için değişiklik yok. Soru sayısı ve süre aynı. 0.5 ham puan ve 15 dakika kuralları geçerli.

İZLEMEK İÇİN TIKLAYABİLİRSİNİZ

 

 

Öncelikle her aday YKS’ye başvurmak zorunda. 2019 TYT puanını kullanmak isteyen de başvuracak. TYT ise sınava ilk kez girecek tüm adaylar için zorunlu. Sınava başvuru merkezlerinden ya da bireysel olarak başvurabilirsiniz. Son sınıflar okullarından ya da başvuru merkezlerinden, mezunlar ise internet ya da isterse başvuru merkezlerinden yapabilirler. İnternetten başvuru yapacaksanız fotoğraf ve eğitim bilgilerinizin güncel olması gerek.

 

2020 YKS: ADAY BAŞVURU FORMUNU NASIL DOLDURACAKSINIZ?

Aday Başvuru Formunu ÖSYM’nin sitesinden alabilirsiniz. Formun doğru ve eksiksiz olarak doldurulması sizin sorumluluğunuz. Kimlikle ilgili bilgi alanlarına, kimlik belgesindeki bilgileri kısaltma yapmadan ve değiştirmeden yazacaksınız.

Gerektiği durumlarda ÖSYM sizlere telefon, SMS, e-posta vb. yollarla bilgilendirme yapacak. Bu yüzden de Aday İşlemleri Sistemi’ndeki iletişim bilgilerinizin güncel tutulması zorunlu. Aday Başvuru Formu’ndaki bilgilerin gerçeğe uygun olmasından tümüyle siz sorumlusunuz. Yanlış bilgi verildiğinin tespiti hâlinde, adayların sınav sonuçlarına ilişkin bütün haklarını geçersiz sayılır.

Başvuru işleminde önce kılavuzu dikkatle okumanız konusunda ÖSYM, sizleri uyarıyor. Zaten başvuru formunda da bu bilgileri, kuralları kabul ederek başvuru yaptığınızı belirtir kutucuk işaretleyeceksiniz.

 

BAŞVURU FORMU: NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ?

 

Gelelim formun doldurulmasına: 34 başlıkta bu form doldurulacak. 5 ayrı bölümü var.

 

BİRİNCİ BÖLÜM: KİMLİK BİLGİLERİ

 

1.  T.C. KİMLİK NUMARASI

 

Kimlik numaranızı yazacaksınız. Yabancı uyruklu ve çift vatandaşlar ya da uyruğu olmayanlar kılavuzda ne yapacaklarına ilişkin bilgilere göre başvuru yapabilecekler.

2.  ADI

3.  SOYADI

4.  BABA ADI 

5.  ANNE ADI

6.  DOĞUM TARİHİ 

7.  CİNSİYETİ

8.  DOĞUM YERİ 

 9.  NÜFUSA KAYITLI OLDUĞU İL/İLÇE

10. UYRUĞU : TC uyruklular ile uyruğundan biri TC. olan çift uyruklular, “T.C.” seçeneğini işaretleyecek.

 

İKİNCİ BÖLÜM: İLETİŞİM BİLGİLERİ

 

11. YAZIŞMA ADRESİ

KKTC dahil Türkiye dışında ikamet eden adaylar, bu alana ülke adı dahil tüm adres bilgilerini yazacak. ADRES İLİ ve ADRES İLÇESİ bilgi alanlarını boş bırakacaklar.

12. TELEFON NO

13. E-POSTA ADRESİ 

11., 12. ve 13. bilgi alanlarına size ulaşılabilecek en güncel ve doğru bilgilerinizi yazınız. Çünkü ÖSYM, sizinle yapacağı bütün iletişim işlemlerinde bu bilgileri kullanacak.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM: EĞİTİM BİLGİLERİ

 

14.  OKUL ADI VE KODU

15.  OKUL TÜRÜ VE KODU

16. ALAN ADI VE KODU 

17.  DAL ADI VE NO 

18.  OKUL NUMARASI   

19. İLGİLİ ORTAÖĞRETİM KURUMUNA KAYIT TARİHİ

Bu alana, ilgili ortaöğretim kurumuna kayıt olunan tarih yazılacak. Burada ilgili ortaöğretim kurumuna 30.03.2012 tarihinden sonra kayıt olan adaylar için Tablo-3A ve Tablo-3B1 yani lisans programları kapsamında ek puan hesaplanmayacağını bilin. Bu durum mezunları ilgilendiriyor.

 

20.  MEZUNİYET TARİHİ

 

21.  NOT SİSTEMİ (Burada 5’li, 10’lu 100’lü diye bölüm var. Hangisine uyuyorsanız onu işaretleyeceksiniz.)

22.  DİPLOMA NOTU/PUANI

14., 15., 16., 17., 18., 19., 20., 21. ve 22. bilgi alanlarına, 2019-2020 öğretim yılında mezun olabilecek durumda olan adaylar okul adı, okul türü, alan adı, dal adı ve kodları, okul numarası ile kayıt tarihi bilgilerini yazacak. Mezuniyet tarihi, not sistemi ve diploma notu alanlarını boş bırakacak. Mezun durumda olan adaylar bu alanların tümünü dolduracak.

TABLO-6 VE 7 BAKIN

Okul türü, alan/dal bilgileri Tablo 6 ve Tablo 7’de bulacaksınız. Bu bilgilerden hiçbirini bulamazsanız alanlarına “Diğer” yazacak. Ama “Diğer” yazan adaylar, belirli tür, alan/dallara tanınan ayrıcalıklardan yararlanamazlar. 

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) e-okul sisteminde veya ÖSYM arşivinde ortaöğretim (lise) eğitim bilgisi bulunan adayların bu bilgileri, başvuru ekranına yansıtılmış olacağından bu durumdaki adaylar formun okul kodu alanını boş bırakabilecek.

ÖSYM bu bilgileri, ÖSYM’nin Kamu Kurumları İşlemleri Sistemi (kkis.osym.gov.tr) üzerinden ilgili kurumlara doğrulatacak. Eğer tutarsızlık olursa ilgili kurum tarafından düzeltilen bilgiler geçerli olacak.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM: SINAVA İLİŞKİN BİLGİLER

 

23 ÖĞRENİM DURUMU VE KODU      

Bu alana, aşağıda yer alan seçeneklerden uygun olan koduyla birlikte yazılacak. Adaylar bu bilgilerini, başvuru süresi içinde veya 23-25 Mart 2020 tarihleri arasında (25 Mart 2020 saat 23.59’a kadar) aday sisteminden kendileri güncelleyebilecek. Bu süre bittikten sonra değişiklik yapılamayacak.

 

HANGİ KODLAR KULLANILACAK?

 

2019-2020 ÖĞRETİM YILINDA LİSEDEN MEZUN OLACAKLAR

Bir ortaöğretim kurumunun son sınıfında okumaktayım. 1

Bir ortaöğretim kurumunun son sınıfında beklemeliyim. 2

 

MEZUN DURUMDA OLANLAR KODU

 

Bir ortaöğretim kurumunu bitirdikten sonra herhangi bir yükseköğretim programına yerleştirilmedim. 4

Bir yükseköğretim programına ÖSYM'ce yerleştirildim fakat kayıt olmadım. 5

Bir yükseköğretim programına kayıtlıyım.     6

Bir yükseköğretim programını bitirdim.        7

Yükseköğretimden kaydım silindi.                 8

 

24: SINAV MERKEZLERİ: İki tercih hakkı var.

 

Sınav merkezlerinin adları ve kodları kılavuzda Liste 1’de yer alıyor. Buna göre size yakın sınav merkezi işaretleyebilirsiniz. Yine güncelleme 23-25 Mart 2020 tarihleri arasında da yapabilirsiniz. Tercih yapmış olsanız da ÖSYM kapasite dolar ve yeni yerler açarsa oraya da sizi kaydırma hakkına sahip. Başvuran aday sayısının 1.000’in altında olduğu sınav merkezlerinde sınav yapılıp yapılmayacağına da ÖSYM karar veriyor.

AÇIK LİSE: MEB e-okul sisteminden alınan bilgiler doğrultusunda adayın yüz yüze eğitim aldığı son il olacak.

İSTANBUL:

Sınırlama var, herkes giremez.

İkamet ile okul adresi ikisi de İstanbul ise iki tercihine de yazabilir.

İkamet ya da okul adresinin sadece biri İstanbul ise yalnızca birini İstanbul yazabilir.

 İkamet ve okulu İstanbul değilse yazamaz.

Unutmayın, ÖSYM, adayların Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’nden adres bilgilerini kontrol etme hakkına sahip.

 

25.  DİN DERSİ BÖLÜMÜ

 

TYT SOSYAL BİLİMLER TESTİ İLE AYT SOSYAL BİLİMLER-2 TESTİ’NDE DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ SORULARINI VEYA İLAVE FELSEFE/FELSEFE GRUBU SORULARINI CEVAPLANDIRMA DURUMU 

Burada sık hata yapılıyor. Size uygun olanı kodlarıyla işaretleyeceksiniz. E-okul sisteminden kontrol ediliyor.

Ortaöğretimde zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi aldım. Unutmayın nüfusunuzda İslam yazıyorsa zorunlu aldınız demektir. Bu adaylar 1 yazacak. Sizler sadece din sorularını cevaplayacaksınız.

 Ortaöğretimde zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi almadım. Bu adaylar 2 yazacak. Sınavda da din sorularını değil, ilave felsefe sorularını yanıtlayacak.

Bu bilgilerinizi de 23-25 Mart tarihleri arasında güncelleyebilirsiniz.

 

26.  SINAVA GİRECEĞİ YABANCI DİL

 

Yabancı Dil Testi’ne (YDT) girecekler bu bölümü işaretleyecek. Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılacaktır. Her dil için ayrı soru kitapçığı olacak. Sadece başvurduğunuz dilden girebilirsiniz.

 

27.  2020-YKS’YE GİRMEDEN 2019-TYT PUANINI KULLANMAK İSTEYENLER SEÇENEĞİ

 

“2019-TYT puanım 200 ve üzeridir, 2020-YKS’nin hiçbir oturumuna girmeden 2019-TYT puanımı kullanmak istiyorum”  seçeneğini, 2019-TYT puanı 200 ve üzeri olan adaylardan 2020-TYT dahil 2020-YKS’nin hiçbir oturumuna girmek istemeyen adaylar işaretleyecek.

2019-TYT puanı olmayan veya 2019-TYT puanı 200 puanın altında olan adayların bu seçeneği işaretlemeleri sistem tarafından engellenecek. 

2019-TYT puanı 200 ve üzeri olan adaylardan, 2020-YKS’nin hiçbir oturumuna katılmadan 2019-TYT puanını kullanmak isteyenlerin (özel yetenekle öğrenci alan programlara başvurmak isteyen adaylar da dâhil) 2020-YKS’ye başvuru yapmaları zorunludur. Aksi halde puanlarını 2020 YKS’de kullanamaz. Başvuru süresi içinde değişiklik yapabilirsiniz. Bunu işaretlediğinizde ise sadece TYT puanıyla öğrenci alan programları tercih edebilirsiniz. Diğer oturumları işaretlemeniz engellenecek.

 

28.  KILAVUZ KOŞULLARINI OKUDUM, KABUL EDİYORUM 

 

29.  ŞEHİT/GAZİ YAKINLIK BİLGİLERİ

Şehit eşi, şehit çocuğu, gazi, gazi eşi ile gazi çocuklarından başvuru hizmeti ücreti ile sınav ücreti alınmıyor.

 

30.  OTURUM BİLGİLERİ 

YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT):  

YKS’nin 1. Oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT), 2019-TYT puanı 200 ve üzeri olan adaylar hariç diğer tüm adaylar için zorunlu.

2020-TYT’ye girmek isteyen adaylar, “Temel Yeterlilik Testi (TYT)” seçeneğini işaretleyecek. Ama fikrini değiştirip, 2020 TYT’ye de girmek isterseniz başvuru süresi içinde bu düzeltmeyi yapabilirsiniz.

2019-TYT puanı 200 ve üzeri olan adaylardan 2020-TYT’ye girmek istemeyenler ise bu seçeneği boş bırakacak.

YKS 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT):  

2020-AYT’ye de girmek isteyen adaylar, “Alan Yeterlilik Testleri (AYT)” seçeneğini işaretleyecek. AYT’ye girmek istemeyen adaylar bu seçeneği boş bırakacak.

Burada elbette şunu unutmuyoruz. 2020-YKS’de SAY, SÖZ, EA veya DİL puanıyla bir programa yerleşmek isteyenlerin (2019TYT puanı 200 ve üzeri olsa bile) 2020-AYT ve/veya 2020-YDT oturumlarına başvuru yaparak katılmaları zorunlu.

YKS 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT):

2020-YDT’ye de girmek isteyen adaylar, “Yabancı Dil Testi (YDT)” seçeneğini işaretleyecekler. Girmek istemiyorsanız boş bırakacaksınız.

 

GEÇ BAŞVURU GÜNÜNDE OTURUM EKLENİR Mİ?

 

6 Şubat-3 Mart 2020 tarihleri arasında YKS’ye başvuran ancak, TYT ve/veya AYT ve/veya YDT’ye girmek istemediği için ilgili oturumlara ait seçenekleri işaretlemeyen adaylar, geç başvuru günlerinde (18-19 Mart 2020 tarihi) bu oturumlara girmek için başvuru yapabilecek.

Ancak başvuru süresinde YKS’nin herhangi bir oturumuna başvuru yaparak sınav ücretini yatıran adaylar, sistemde kayıtlı oturum bilgilerini geç başvuru günlerinde değiştiremeyecek.

 

6 Şubat-3 Mart 2020 tarihleri arasında 2019-TYT puanım 200 ve üzeridir, 2020-YKS’nin hiçbir oturumuna girmeden 2019-TYT puanımı kullanmak istiyorum” seçeneğini işaretleyerek, başvuru ücretini yatıran adaylar, geç başvuru günlerinde bu bilgisini değiştirerek YKS oturumları için başvuru yapabilecek.

 

 

31.  SAĞLIK/ENGEL DURUMU BİLGİLERİ 

 

Bu alan, sınava başvuran engelli adaylar ile sağlık sorunu nedeniyle engelli salonunda sınava alınması gereken adaylar tarafından doldurulacak. Bu adaylar kılavuzda kendileriyle ilgili bölümü incelemeli. Kabul edilen rapor ise devlet ya da üniversite hastanesinden olmalı.

 

32.  İNTERNET ERİŞİM ŞİFRESİ İSTEĞİ

33.  ADAYIN İMZASI

BAŞVURU İŞLEMİ NASIL TAMAMLANACAK?

BAŞVURU MERKEZİ İÇİN

Başvuru Merkezleri, aday başvurularını resmî iş günlerinde ve çalışma saatlerinde alacak. Başvuru işleminin yapılabilmesi için adayın başvuru merkezine şahsen gitmesi zorunludur.

Başvuru merkezine giderken adayın yanında bulundurması gereken belgeler şöyle:

 

HANGİ BELGELER OLACAK?

 

Eksiksiz ve doğru olarak doldurulmuş 2020-YKS Aday Başvuru Formu. 

Nüfus cüzdanı veya Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaportun aslı. Yeni kimlik kartı alana dek verilen “fotoğraflı, imzalı-mühürlü, barkodlu-karekodlu” veya “fotoğraflı, barkodlu-karekodlu” Geçici Kimlik Belgesi’nin aslı da geçerli kimlik belgesi olacak.Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olacak. Fotoğraf güncel olmalı ve TC kimlik numarası olmalı.

Engelli/Sağlık Sorunu Olan Adaylar: Yanlarında raporlarını götürmeli. Engellerine ilişkin dilekçe, engelli bilgi formu da doldurulmalı.

 Başvuru merkezlerinde eğitim bilgileri değiştirilebilir durumdakiler de yanlarında resmi belge götürmeli. (diploma, mezuniyet belgesi gibi) Noter onaylı ya da mezun olduğu okul müdürlüğünden ön ve arka yüzü onaylı olmalı.

 

FOTOĞRAFINIZA DİKKAT

 

Başvuru merkezinde geçerli fotoğrafı olmayanların web kamerayla çekilecek fotoğrafı da elektronik ortama aktarılacak. Geçerli fotosu olanların fotoğraflarının çekilmesi sistem tarafından engellenmekte. Bu kural nedeniyle başvuruda fotoğrafı yeniden çekilemeyen adaylardan fotoğrafının değişmesini talep edenler, bu taleplerini başvurularını tamamladıktan sonra ÖSYM’ye Genel Amaçlı Dilekçe örneği, son 3 ay içerisinde çekilmiş bir adet vesikalık fotoğraf (Fotoğrafın arkasına TC Kimlik Numarası yazılmalıdır.) ve varsa fotoğrafını değiştirme talebinin nedenini belirten belge ile sınava başvuru süresince ve sınava başvuru süresi tamamlandıktan sonraki ilk 5 gün içinde ÖSYM SHDB’ye başvuruda bulunacak.

Web kamerayla çekilecek fotoğrafın, adayın kolaylıkla tanınmasını sağlayacak şekilde cepheden ve yüzü açık olarak çekilmesi gerektiğinden, adayların bu hususa dikkat etmeleri gerek. Sınav günü bu fotoğrafa bakacaklar. Fotoğraftaki saç, bıyık, makyaj gibi görünüm özelliklerinde bir değişiklik bulunmamalı. Adayın kimliğini belirlemede, fotoğrafından tanınmasında güçlük çekilmesi halinde salon başkanının adayı sınava almayabileceği veya adayın sınavının geçersiz sayılabileceği göz önünde bulundurulmalı.

 

BİLGİLERİNİZİ KONTROL EDİN

 

Başvuru merkezi görevlisi, adayın bilgilerini ve fotoğrafını elektronik ortama aktardıktan sonra yazıcıdan alacağı 2020-YKS Aday Başvuru Kayıt Bilgileri belgesini kontrol etmeniz için size verecek. Aday bu belgeyi dikkatlice kontrol etmeli, fotoğrafı uygun çekilmiş ve diğer bilgileri sisteme doğru olarak işlenmiş ise imzaladıktan sonra onaylaması için görevliye geri verecek. Onay kodu girildikten sonra bilgileriniz sisteme kaydedilecek. 10 TL ödeniyor.

Şifre de verilecek bu geçici. Siz en kısa süre içinde ÖSYM aday sayfanızdan değiştirin, kaybetmeyin ve kimseyle paylaşmayın.

Tüm bu işlemlerden siz sorumlusunuz.

 

BİREYSEL BAŞVURULAR NASIL OLACAK?

 

2020-YKS’ye bireysel olarak internet aracılığıyla başvuru hakkı olan adaylar, ÖSYM’nin internet sayfasında “ADAY İŞLEMLERİ” alanındaki açıklamalar doğrultusunda başvuru işlemlerini yapacaklar ve süresi içinde sınav ücretini yatırarak başvurularını tamamlayacaklar. İnternet aracılığıyla bireysel başvuru 3 Mart 2020 tarihinde, saat 23.59’da sona erecek.

Burada şuna dikkat edeceksiniz. Başvuru bilgilerinin sisteme kaydının yapılması için başvuru ekranında “Başvuru İşlemi ÖSYM’ye Bildirilmiştir.” açıklamasının mutlaka görülmesi, sınav ücretinin yatırılması, aday başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünün yazıcıdan alınarak başvurunun diğer aşamalarında gerekebileceğinden özenle saklanması gerek.

 

ÖDEMELER NASIL OLACAK?

 

Bankaya yatırabileceğiniz gibi bu bankalar kılavuzun son sayfasında verilir. ÖSYM sitesinden işlemler bölümünde ödemeler alanından kart ile de yapabilirsiniz. Bankadan işlem yaptığınızda da sınav adı bilgilerinizi kontrol edin.

YOUTUBE'DA İZLEYEBİLİRSİNİZ

https://www.youtube.com/watch?v=ERQzNHcbWJY

 

 

05-02-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş