Arama sonuçları

2020 YKS: Başarı sıranızın ne kadar üstünden ve altından tercih yapmalısınız?

2020 YKS: Başarı sıranızın ne kadar üstünden ve altından tercih yapmalısınız?

2020 YKS: Başarı sıranızın ne kadar üstünden ve altından tercih yapmalısınız?  Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercihlerinizi yaparken puanınınızı değil, başarı sıranızı kullanacaksınız. Tercih listesini yapmak da sınava hazırlanmak kadar önemli.

Tercihler izin son gün 14 Ağustos. Tercih listenizi yapmış olsanız bile bu tarihe kadar tercihlerinizde değişiklik yapma hakkına sahipsiniz. Peki başarı sıranızın ne kadar üstünden tercihlerinize başlamalı ve ne kadar altına inmelisiniz. Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt pervinkaplancom instagram yayınında bu soruların da yanıtını verdi. İşte tercih listenizi hazırlarken dikkat edecekleriniz.

2020 YKS: BAŞARI SIRANIZIN NE KADAR ÜSTÜNDEN VE ALTINDAN TERCİH YAPMALISINIZ?

Öncelikle tercih listenizi çok kısa tutmayın. 24 tercih hakkınız var. Tümünü doldurmanız gerekmiyor. İsterseniz yarıda bırakabilirsiniz. Ancak listenizde fazla bölüm olması da yerleşme şansınızı artıracak. Ama yerleştiğiniz halde gitmeyeceğiniz programları da listenize almayın. Çünkü kayıt yaptırmasanız bile gelecek yıl OBP’nin çarpılacağı katsayı yarıya düşecek. OBP, adayların yerleştirme puanlarına en düşük 30, en yüksek 60 puan katkı yapıyor. Bu yarıya düşer.

SAY TERCİHİ YAPACAK ADAYLARIN TERCİH LİSTESİ

Bu yıl sayısal ve eşit ağırlık alanlarında barajı aşan öğrenci sayısı baraj puanının 170’e indirilmesi nedeniyle yüksek. Özellikle sayısal puan türünde çok fazla aday var. İlk kez bu kadar yüksek adayla karşılaşıyoruz. Bu yıl SAY tercihi yapacak aday sayısı 693 bin 440 oldu. Geçen yılı göre 208 bin 620 kişi fazla. Bu nedenle SAY için sıkıntılı bir tercih süreci var. Tercih listesi çok üstten ve çok alttan oluşturulmalı. Örneğin 100 bininci bir aday 20-30 binlerden listesini oluşturmaya başlamalı ve 200 binlerin altına inmeli.

Mutlaka sürpriz yerleşmeler, düşüşler, yükselişler olacaktır. Yerleştirmenin kuralı şu. Yerleştirmede öncelik yerleştirme puanının yüksekliğidir. Benim puanım 401 puan olsun, sizin puanınız 400 olsun. Siz avantaj sağlayayım diye ilk tercihe yazdığınız bölümü ben 10’a yazayım, ben 9’a giremediğimde sistem benim tercihimi kabul ediyor. Puanlar eşitse ham puana bakıyorlar, bu da eşitse testlerdeki netlere bakıyorlar, bu da eşitse o zaman tercihe bakıyorlar.

BURSLU BÖLÜMLER YAZIYORSANIZ

Tamamen tercihlerini burslu programları yazanlar listelerini uzatsınlar. Geçen yılın kontenjanlarına mutlaka bakılmalı. Eğer bir bölüm geçen sene 50 kişi alıyor ve bu yıl  kontenjan 75 olduysa başarı sırasının biraz daha düşeceği öngörülür. Ama kontenjan azalıyorsa o zaman da yükselir. Yerleşmeyi etkileyen çok değişken oluyor. Ama yüzde 50 üstten yüzde 100 alttan yazılırsa hatta inebildiği kadar da aşağıya inilirse garanti liste oluşturulur.

İlk tercihlerinizde 5-6 tane başarı sıranızın çok üstündekileri yazabilirsiniz. Ama bunların sayısı 10’u da bulmasın. Kısaca 5-6 tane üstte, 8-10 kendi başarı sıranızın çevresinde ve 5-6 tane de altlardan yazmak gerekiyor. Bu yıl sayısalcılar için zor bir yıl. Geçmiş yıllarda bir aday 100 bininci sıradaysa biz en iyi ihtimalle 90-95 bine, en kötü ihtimalle 105-110 bine girer diyorduk ama bu sene nasıl yönelmeler olacak göreceğiz. Bir de pandemi tercihleri nasıl etkileyecek? Sağlık alanlarına yönelme bu yıl pandeminin de etkisi ile artacak. Öğrencilerin tercihlerini ekonomi de belirliyor. Öğrenci ekonomiye göre nerede iş varsa o alana yöneliyor. Bu nedenle sağlık programlarına çok talep olabilir. Mühendisliklerde bir düşüş var. Yine fen edebiyat fakültelerine de atamalardaki sorunlar nedeniyle ilgi azalması söz konusu.

EA TERCİHLERİ NASIL OLMALI?

Barajı geçen aday sayılarında Eşit Ağırlık (EA) puan türünde de geçen yıla göre 174 bin 821 kişi daha fazla. Bu yıl 999 bin 313 aday tercih hakkı kazandı. Sayısal alan adaylarının bir kısmı Eşit Ağırlık (EA) puan türü ile öğrenci alan Hukuk, Psikoloji, PDR, İşletme ve İktisat gibi bölümleri tercih edebiliyor. Bu önemli.

Geçen yıl ile kıyasladığımızda ise 340 puanı olan geçen sene 31 bininci iken bu yıl 45 bininci, geçen sene 320 puan alan 58 bininci iken bu yıl 83 bininci olmuş. 30 ile 50 binlik farklar var. Özellikle eşit ağırlık ve sözel tercihlerinde çok sürprizler, sapmalar olabiliyor. Bundan korunmanın yolu geniş bir aralıktan tercih yapmak.

Eğer aday 100 bininci ise 20-30-40 ve 50 binlerden birer tercih yapsın ama 85-90 binlerden, 110-120 binlerden de tercih yapsınb Sürprizler de olabilir. Geçen sene de yüzde 50 burslu kontenjanların dolmadığını gördük. SAY puanda olduğu gibi EA ve SÖZ puan türünden tercih yapacaklara da çok alttan da tercih yapmalarını öneriyorum.

SÖZ TERCİHİ YAPACAK ADAYLAR

Geçmiş yıllardan farklı olarak Sözel (SÖZ) puan türünde barajı geçen aday sayısında azalış var. Bu yıl 823 bin 330 aday tercih yapacak. Geçen yıla göre yaklaşık 39 bin daha az aday var. SÖZ tercih yapacakların, EA adaylarının bazılarının Reklamcılık, İletişim gibi alanlardan tercih yapacaklarını unutmamaları gerekiyor.

SÖZ adaylarının başarı sıraları geçen yıla göre daha iyi. Bu da sosyal bilimler testinin zor olmasından kaynaklanıyor. 250 puan alan aday geçen sene 306 bininci bu sene 246 bininci. Burada da adaylar aynı kuralı uygulayacak. Kesinlikle puan değil, başarı sıralarına bakacaklar. 20 bininci iseler 7 binlerden başlayabilir ama 45 bine kadar da inmelerinde yara var.

Kontenjanları mutlaka incelesinler, azalmış mı yükselmiş mi. Alternatif listelerini geniş tutsunlar.

EN YÜKSEKTEN EN DÜŞÜĞE DOĞRU MU?

Adayların yaptıkları hatalardan birisi de başarı sıralarını en yüksekten en düşüğe doğru yazmanın kural olduğunu sanıyorlar. Karışık tercih yapınca da “ölü tercih kurbanı” olduklarını söylüyorlar. Böyle bir şey yok. İstek sıranıza göre dizeceksiniz, başarı sıralarına göre değil. Hazırladığınız listede başarı sıralarını kapatın ve istek sıranıza göre dizin. Yani karışık olabilir, yüksek, düşük, yüksek şeklinde.

YENİ AÇILAN PROGRAMLARDA NE YAPMALI?

Yeni açılan programları benzer üniversitelerin aynı bölümleri ile karşılaştırabilirsiniz. Örneğin Kocaeli Üniversitesi’nde açılan bir mühendislik programını Uludağ Üniversitesi’ndeki ile kıyaslayın. Yeni açılan bölümlerin başarı sıralarının düşük olacağı yorumu yapılır ama tıp, hukuk gibi programlar için bu geçerli değil.

TYT TERCİHİ YAPACAKLAR DAHA ŞANSLI

TYT puanıyla tercih hakkı kazanan aday sayısı 1 milyon 745 bin 642. Bu yıl TYT tercihi yani ön lisans tercihi yapacak adayadaylar daha şanslı olacak. Çünkü lisans için baraj puanının 170’e düştü. Bu adaylar lisans programlarına yönelecek. Oysa daha önce ön lisans tercihi yapıyorlardı. Bu yıl TYT yerleştirmelerinde inanılmaz değişiklikler olabilir. Puanlar düşebilir. Ön lisans tercihi için başarı sırası değil, puan kullanılmalı. Puanlarının çok üstünden başlasınlar listelerine.

06-08-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş