Arama sonuçları

2020 YKS böyle geçti: Güvenlik, sosyal mesafe, soruların dili, yeni nesil sorular

2020 YKS böyle geçti: Güvenlik, sosyal mesafe, soruların dili, yeni nesil sorular

2020 YKS böyle geçti: Güvenlik, sosyal mesafe, soruların dili, yeni nesil sorular. Yaklaşık 2.4 milyon öğrencinin katıldığı 3 oturumlu Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) maratonu son buldu. Peki “Bu iki günlük sınav süreci nasıl geçti, en çok hangi konular, sorular konuşuldu?” diye soracak olursak güvenlik sorunu, TYT’nin soruları, AYT’nin ne kadar kolay olduğu, yeni nesil soruların yer almaması diye sıralayabiliriz.

Gelelim sınavın “güvenlik” tartışmasına. Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) sonrası sosyal medyaya soru kitapçığının bazı sayfalarının fotoğrafı düştü. ÖSYM, bu kişi hakkında soruşturma açıldığını söylerken, Batman Valiliği'nden konuyla ilgili açıklama yapıldı. TYT’ye giren B.Y'nin sınav sorularının fotoğrafını çekmek suretiyle kopya girişiminde bulunduğu ve göz altına alındığı belirtildi. Açıklamada söz konusu kişinin gözaltına alındığı, sınav sırasında kullandığı cep telefonuna el konularak incelendiği bildirilerek, “Ön tetkikte kopya teşebbüsünün bireysel bir teşebbüs olduğu, fiilin sınavın sıhhatini etkileyecek bir vasfının bulunmadığı değerlendirilmekte” denildi.

 

2020 YKB BÖYLE GEÇTİ: GÜVENLİK, SOSYAL MESAFE, SORULARIN DİLİ VE YENİ NESİL SORULAR

AYT oturumunun tamamlanmasının ardından pervinkaplancom instagram hesabı üzerinden yaptığımız yayında ise sınava İstanbul’da Kağıthane’de giren Ezgi Gençerr’in anlattıkları ise telefonla güvenliğin nasıl aşıldığını gösterdi:

“Sınava benimle birlikte aynı sınıfta giren arkadaşım salona geldiğinde cebinde telefonunun kaldığını hatırladı. Oysa güvenlikten geçmiştik. Bize ‘ıslak mendilleri cebinizden çıkarın, ötüyor’ uyarısında bulunuldu ama cep telefonu geçebildi. Arkadaşım kendi koşarak sınıftan çıkıp, cep telefonunu bıraktı. Dalgınlıkla yanında getirdiği telefon hiç kimsenin dikkatini çekmeden geçebildi. İyi niyetli olduğu için telefonunu geri götürdü. Ama bu durum sınav güvenliği konusunda endişe verdi."

ÖĞRENCİLER SINAVDAN ERKEN ÇIKARILDI?

İstanbul'da bir okulda öğrenciler TYT'de 30 dakika erken çıkarıldı. Çünkü ne sınav görevlileri ne de salon başkanlarının bu yıl sürenin 30 dakika artığından haberleri yoktu.

 

NE DIŞARDA NE İÇERDE SOSYAL MESAFE

Dışarıda çocuklarını bekleyen birçok ailenin ise sosyal mesafe kuralına uymadıkları dikkat çekerken, birçok öğrenci de sınav salonlarında da sosyal mesafenin bulunmadığını dile getirdi. Özellikle ortaokullarda sınava giren öğrenciler önlerinde ve arkalarında oturan adaylar ile aralarında 1 metre mesafe olmadığını söyledi.

SORULARIN ‘DİLİ’ YORDU

Bu arada öğrencilerin bir başka eleştirisi ise özellikle TYT’te edebiyat sorularının “dili” oldu. Öğrenciler, “Soruları anlamakta zorlandık. Ne ifade ettiği çok iyi anlaşılmıyordu” eleştirisini yaptı.

 

KOLAY VE ‘YENİ NESİL SORUSUZ’ AYT

TYT tüm öğrencilerin zorlandığı sınav oldu. Türkçe sorularından matematik sorularına zaman kalmadı. Süre 30 dakika artmasına rağmen öğrencilerin ifadesi ile “Türkçe bu süreyi yedi, bitirdi.”  AYT ise öğrencileri şaşkınlığa düşerecek kadar kolay sorulardan oluştu. Öğrenciler son iki yılın en kolay sınavı olarak nitelendirirken, yeni nesil sorularla karşılaşmadıklarını, eksi klasik soru kalıplarının söz konusu olduğunu söyledi.

SAYISALCILAR EN AVANTAJLI OLDU?

Sayısalcılar ise AYT’deki kolay Türk Dili ve Edebiyatı sorularıyla en avantajlı grup oldu. Özellikle eşit ağırlık öğrencileri sayısal öğrencilerin kendi önlerine geçecekleri kaygısını yaşamaya başladı. Bu öğrenciler, “Alan ölçmeyen Türk Dili ve Edebiyatı sorularını her sayısalcı özel bir çalışmaya girmeden yapabilirdi. Bu öğrenciler bizim seçeceğimiz hukuk, rehberlik, psikoloji gibi alanları istediklerinde önümüze geçecekler” dedi.

Kısaca bu yılın YKS sürecinde en çok konuşulan, tartışılanlar bunlar oldu.

 

 

 

28-06-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş