Arama sonuçları

2020 YKS: Bu yeni nesil sorulara zaman yetmiyor

2020 YKS: Bu yeni nesil sorulara zaman yetmiyor

2020 YKS: Bu yeni nesil sorulara zaman yetmiyor. Bu yıl Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) yaklaşık 2.5 milyon öğrenci girecek. Öğrencilerin en büyük sıkıntısını ise süre oluşturuyor. Özellikle de tüm adayların girmek zorunda oldukları Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) yer alan yeni nesil soruları çözmek için 135 dakikalık sürenin yetersiz olduğunu söylüyorlar. Bu nedenle de “YÖK, TYT’de süreyi en azından 15 dakika artırmalı” diyorlar.

2.5 milyondan fazla adayın üniversiteli olmak için yarışacağı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için artık geri sayım başladı. 2020 YKS  başvuruları 6 Şubat- 3 Mart 2020 tarihleri arasında yapılacak. Sınav ise 20-21 Haziran 2020 tarihlerinde gerçekleştirilecek.

2020 YKS: BU YENİ NESİL SORULARA ZAMAN YETMİYOR

Tüm adayların girmek zorunda oldukları YKS’nin ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) 20 Haziran’da, lisans tercihi yapacak adayların gireceği Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ise 21 Haziran sabah saatlerinde yapılacak. Dil puanlarıyla tercih yapacak adaylar aynı gün öğleden sonda Yabancı Dil Testi’ne (YDT) girecek. 2020 YKS sonuçları ise 23 Temmuz’da açıklanmış olacak.

SINAV İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

Sınava 5 aydan daha kısa süre kaldı. Adaylar, bir yandan TYT bir yandan da AYT için çalışmaya devam ediyor. Ancak süre ile ilgili sıkıntıları var. Süre sorunu ise AYT’de değil, TYT’de yaşanıyor. Özellikle “yeni nesil soruları” olarak tanımlanan Türkçe ve Temel Matematik soruları artık uzun paragraflardan oluşuyor. Bu ise okuma becerilerine ve bu becerinin de hızlı olmasına bağlı. Oysa sınava giren kuşak ise uzun paragraf okuyan öğrencilerden oluşmuyor.

NEDEN SÜRE SIKINTISI YAŞANIYOR?

Sınava hazırlanan ve denemelerde başarılı olan öğrenciler TYT'de yaşadıkları sıkıntıları şöyle anlatıyor:

“Süre sıkıntısının en büyük kaynağı TYT matematik soruları. Soruda uzun bir hikaye veriliyor, probleme sen oluşturuyorsun. Yani okumayı çok iyi yapman, anlaman, kafanda canlandırman, denklemi yazman ve sonra işleme geçmen gerekiyor. Bazen soruyu ilk okumada anlamıyorsun. Bu sorun sadece problem sorularında değil, aynı zamanda sayılar bölümünde de yaşanıyor. Yani 40 soruluk matematik testinde en az 20-25 soru bu şekilde. Bu da 135 dakikanın yetersiz olmasından kaynaklanıyor. Aslında geometri soruları da benzer uzun paragraflardan oluşuyor. Süreyi 15 dakika artırsalar çok rahatlayacağız. AYT'de süre sorunu yaşamıyoruz.”

120 SORUYU 135 DAKİKA

TYT’de 40’ar Türkçe ve Temel Matematik, 20’şer Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri soruları yer alıyor. Toplam 120 soru için ayrılan süre 135 dakika.

02-02-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş