Arama sonuçları

2020 YKS: Hangi değişiklikler sizi bekliyor?

2020 YKS: Hangi değişiklikler sizi bekliyor?

2020 YKS: Hangi değişiklikler sizi bekliyor? Haziran ayında yapılacak 2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) yaklaşık 2.5 milyon öğrenci girecek. YÖK’ün 2020 YKS Başvuru Kılavuzu yayımlanmadan önce aldığı kararlar ise bu yıl sınava girecek adayları yakından ilgilendiriyor.

2020 YKS: HANGİ DEĞİŞİKLİKLER SİZİ BEKLİYOR?

Gelin önce değişikliklere bakalım:

BİRİNDE YÜKSELDİ, İKİSİNE BARAJ GELDİ

YÖK ilk olarak başarı sırası barajları ile ilgili kararlar aldı. Bir bölümde başarı sırası barajını yükseltirken, iki yeni bölüme daha baraj geldi. YÖK, önce hukuk fakülteleri için 190 bin olan başarı sırası barajını 125 bine yükseltildi. Başarı sırası barajı olmayan eczacılık ve diş hekimliği bölümlerine ilk kez başarı sırası barajı getirildi. Buna eczacılık fakülteleri için en düşük başarı sırası barajı 100 bin, diş hekimliği fakülteleri için en düşük başarı sırası barajı da 80 bin oldu. Her iki bölüm de Sayısal (SAY) puanıyla öğrenci alıyor ve adayların tercih için SAY puanda bu başarı sırası barajlarına ulaşmaları gerekiyor.

14 BÖLÜMDE ÖZEL YETENEK SINAVI ÖNCE KALKTI, SONRA GERİ GELDİ

YÖK’ün aldığı bir başka karar ise özel yetenek sınavlarına ilişkin oldu. Aralarında animasyon, moda tasarımı, çizgi film, spor yöneticiliği gibi bölümlerin olduğu ve özel yetenek sınavıyla öğrenci alan 14 bölüme merkezi sınav puanıyla girilmesi kararı aldı.

Bu bölümler için YKS’in ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) ilk baraj olan 150 puan barajını aşmak yeterliyken bu kararla öğrencilerin YKS’nin sadece ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi’ne (TYT) değil, Alan Yeterlilik Testi’ne (AYT) de hazırlanmaları gerekecekti.  Yıllardır bu sınav için hazırlandıklarını söyleyen öğrenciler bu karara tepki gösterirken, YÖK özel yetenek sınavlarının sadece 14 bölümde kaldırıldığını, 114 bölümde ise sürdüğü açıklamasını yaptı.

BİR HAFTA SONRA KARARDAN VAZGEÇİLDİ

Ancak öğrenci ve velilerin bu sınavlara hazırlıkların başladığını belirterek, tepki göstermesi üzerine YÖK, bir hafta sonra 20 Ekim 2019 tarihinde ise tekrar karar aldı. Bu karara göre yine bu 14 program özel yetenek sınavıyla bu yıl da öğrenci alacak. Bu bölümlere merkezi sınavla yapılacak yerleştirme uygulaması ise bir yıl sonra yapılacak. Yani 2021 yılında YKS'ye girecek öğrenciler bu karardan etkilenecek.

HANGİ PROGRAMLARLA İLGİLİ KARAR ALINMIŞTI?

Önce özel yetenek sınavı kaldırılan, sonra tekrar getirilen 14 program şöyle:

1-Çizgi Film (Animasyon)

2-Grafik

3-Grafik Resimleme ve Baskı

4-Grafik Tasarım

5-Moda Giyim Tasarımı

6- Moda Tasarımı

7-Moda ve Tekstil Tasarımı

8-Rekreasyon

9-Spor Bilimleri

10-Spor Yöneticiliği

11-Tekstil

12-Tekstil Geliştirme ve Pazarlama

13-Tekstil Tasarımı

14-Tekstil ve Moda Tasarımı

ÖZEL YETENEKLE ÖĞRENCİ ALAN ÖĞRETMENLİKLERE DE BAŞARI SIRASI BARAJI GELDİ

Bunları bir başka karar daha izledi. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), özel yetenek sınavıyla öğrenci alan eğitim fakültelerinin öğretmenlik programlarına, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) birinci oturumu olan TYT’de en düşük 800 bininci başarı sırasına sahip olma şartı getirildi.

ASLINDA BARAJI DÜŞÜRDÜ 

Oysa hem 2018 hem de 2019 YKS başvuru kılavuzunda “2020-YKS’den itibaren özel yetenek sınavı ile öğrenci alan öğretmenlik programlarına başvuru yapabilmek için adayların TYT puanının en düşük 300 bininci başarı sırasına sahip olmaları gerekmektedir” deniliyordu. Ancak YÖK, bu başarı sırası yerine daha düşük olan 800 bininci başarı sırası uygulamasını getirdi.

2019 YKS sonuçlarına göre, özel yetenek sınavıyla girilen öğretmenlik programlarına 1 milyon 761 bininci sıradaki öğrenci kabul edilmişti. 

Öte yandan, merkezi yerleştirme sınavıyla öğrenci alan öğretmenlik programları için AYT'den ilgili puan türünden en düşük 300 bin başarı sırası şartı devam edecek. 

Peki hangi öğretmenlik programları özel yetenek sınavıyla öğrenci alıyor? İşte bu bölümler:

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği

Engellilerde Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği

Müzik Öğretmenliği

Resim İş Öğretmenliği

Resim-İş Öğretmenliği

 

DEĞİŞMEYENLER NELER OLDU?

Bu arada 2020 YKS’de de sürecek kuralların neler olduğuna gelince;

Bunları da şöyle sıralayabiliriz:

0.5 HAM PUAN KURALINA DEVAM

TYT’de Türkçe ya da Temel Matematik testlerinin ikisinden birinden 0.5 ham puan alamayan yani yarım net çıkaramayan öğrencilerin puanları yine hesaplanmayacak. AYT’de de bu kural ilgili puan türlerini oluşturan iki testten biri için geçerli olacak. Bu kural ile birlikte AYT Matematik çözen adayların EA ve SAY puanları hesaplanacak. Türk Dili ve Edebiyatı Sosyal Bilimler-1 Testi’ni çözenlerin de hem EA hem SÖZ puanları hesaplanacak.

BU BÖLÜMLERDE BARAJ DEĞİŞMEDİ

Başarı sırası olan bölüm sayısı eczacılık ve diş hekimliğinin eklenmesiyle 7’ye çıkarken başarı sırası barajı yalnızca hukuk fakültesi için değişti. 190 bin başarı sırası barajı 125 bine inerken, tıp, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlikler için baraj değişmedi. İşte bu barajlar

Tıp: En düşük 50 bininci

Mimarlık: En düşük 250 bininci

Öğretmenlik programları: İlgili puan türünde en düşük 300 bininci

Mühendislik: (Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri

Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği dâhil) en düşük 300 bininci.

 

ÖN LİSANS VE ÖZEL YETENEK İÇİN 150 PUAN

Ön lisans programlarını tercih edebilmek ve özel yetenek sınavlarına girebilmek için TYT’de 150 puan barajı sürüyor.

LİSANS PROGRAMLARI İÇİN 180 PUAN

Lisans programlarını tercih edebilmek için adayların ilgili puan türünde 180 ve üzerinde puan almaları gerekiyor.

19-10-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş