Arama sonuçları

2020 YKS: Puanlar yükselecek, başarı sıraları düşecek

2020 YKS: Puanlar yükselecek, başarı sıraları düşecek

2020 YKS: Puanlar yükselecek, başarı sıraları düşecek. 27-28 Haziran tarihlerinde yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları 28 Temmuz’da açıklanacak. Adaylar sonuç belgeleri üzerinde YKS puanları ile birlikte başarı sıralarını da görecek. Peki bu yıl puanlar ne olur, yükselir mi?

YKS’nin ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi’n (TYT) öğrencilerde, eğitimciler de zor buldu. Özellikle Türkçe sorularında çok zaman harcayan ve zorlanan adaylar matematik sorularına zaman yetiştirmedi. Bu yıl süresi 30 dakika uzatılmış olsa da öğrencilerin çoğu süre sorunu yaşadı. Sonuçları lisans programlarını tercihte kullanılacak olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) ise TYT’nin aksine kolay oldu. Bu nedenle de öğrenci de eğitimci de bu sınavın ayırt edici niteliğinin olmadığı görüşünde.

2020 YKS: PUANLAR YÜKSELECEK, BAŞARI SIRALARI DÜŞECEK

Peki bu duruma rehberlik uzmanları ne diyor?

Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt bu yıl YKS’de puanların yükseleceğini belirterek, şöyle konuşuyor:

“Bu yıl AYT’de hem sayısal hem de eşit ağırlık öğrencileri zorlanmadı. Üst grup öğrencilerinin çok iyi netleri var. 80’de 80 yapan öğrenci sayısı fazla. Kısaca AYT ayırt edici bir sınav olmadı. AYT’de özellikle edebiyat soruları çok kolay oldu. Sayısalcılar hiç zorlanmadan bu soruları çözdü. AYT’de bir tek tarih sorularının biraz zorlayıcılığı oldu.

Buna karşın TYT’de öğrencilerin Türkçe testinde çok yanlışları ve boşları var. 30 dakikalık süre artışını öğrenciler Türkçe’de harcadı. TYT özellikle Türkçe’de öğrencileri eledi. Ama asıl puan getiren AYT soruları. Bu sorular ortalama 3 puan getirirken, TYT soruları 1.33 puan getiriyor. Şu anda sınava giren adaylar mutlu görünüyor. Bu yıl puanlar yüksek gelecek ama başarı sıraları düşecek. Geçen seneye göre başarı sırası-puan karşılaştırması yapan öğrenciler şoka girecek. Bu başarı sıralarını dikkate alıp, geçen yılın başarı sıralarına göre tercih yapmak zor. Özellikle ilk 3 binlerde hatta ilk 10 binde bir puan yığılması olacak gibi görünüyor.

30-06-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş