Arama sonuçları

2020 YKS tercihlerinde son gün: Puanınız ne zaman düşer?

2020 YKS tercihlerinde son gün: Puanınız ne zaman düşer?

2020 YKS tercihlerinde son gün: Puanınız ne zaman düşer? Geçtiğimiz 6 Ağustos’ta başlayan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercihleri bugün son buluyor. Saat 23.59’a kadar tercihlerinizi yapabilir, tercih listenizde değişiklik gerçekleştirebilirsiniz.

2020 YKS TERCİHLERİNDE SON GÜN: PUANINIZ NE ZAMAN DÜŞER?

Tercihlerinizi yaparken dikkate alacağınız nokta ise 2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu olacak.  Tercihlerinizde sınav sonuç belgesinde yer alan puanlardan başında Y-olan bölümü kullanacaksınız. Tercihlerde puan değil, başarı sırasınızı dikkate alacaksınız. Kılavuzda programların karşısında o bölüme 2019 yılında en son giren öğrencinin puanı ve başarı sırası yer alıyor.

OBP NE ZAMAN DÜŞECEK?

24 tercih hakkınız var ama tümünü doldurmak zorunda değilsiniz. 2020-YKS sonucu ile bir yükseköğretim programına merkezi yerleştirmeyle yerleşen (Ek Yerleştirme dahil) veya özel yetenek sınavıyla bir yükseköğretim programına kayıt olduğunuz takdirde 2021-YKS'ye girdiğinizde Ortaöğretim Başarı Puanınızın (OBP) çarpılacağı katsayı/katsayılar yarıya düşürülecek. Kayıt yaptırmasanız bile gelecek sene sınava girdiğinizde OBP yarıya düşecek. Bu yüzden yerleştiğinizde kayıt yaptırmayacağınız programları tercih listesinize almayın. Ortaöğretim Başarı Puanı’nın yerleştirme puanına katkısı 30 ile 60 arasında.

TABLOLARA VE ÖZEL KOŞULLARA DİKKAT

Tercihlerde kullanacağınız iki tablo var: Tablo 3’te ön lisans programları, Tablo-4’te lisans programları yer alıyor. Tablo 3'te yer alan ön lisans programlarını, 2020-TYT’de 150 ve üzeri puan alanlar tercihleri arasında gösterebilecek. Tablo 4'teki yükseköğretim programlarını, 2020-AYT/YDT’de ilgili puan türünde 170 ve daha fazla puan alan adaylar tercihleri arasında gösterebilecek.

Tercih yanlışlıklarından doğacak sonuçların bütün sorumluluğu size ait. Tercih sırası önemli. İsterseniz sadece 10 tercih de yapabilirsiniz. Ancak yerleşme şansını artırmak için fazla tercih yapmak iyidir.

Öğrenim görmek istediğiniz yükseköğretim programların karşısında özel koşullarını belirten numaralar bulunuyor. Okul türü, alan, yaş, sağlık, cinsiyet vb. bütün koşullarını tam olarak karşılayamadığınız programları listesinize yazmayın. Bunu ÖSYM kontrol etmeyecek. Ama yerleşirseniz bile bu koşulları karşılamıyorsanız kaydınız yapılmayacak. Bu nedenle de "Tablo 3 ve Tablo 4'te Yer Alan Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları" bölümünü incelemeden tercihlerinizi yapmayın.

BU SORULARIN YANITLARINA BAKIN

Tercihlerinizi son olarak şu açılardan bir kez daha kontrol ediniz:

  • Listenizdeki programların bu kılavuzda "bakınız/koşullar" olarak gösterilen ve giriş için aranan bütün  koşullarını karşılıyor musunuz? 
  • Listenizdeki programların kodlarını doğru yazdınız mı? Bir kez daha kontrol edin.
  • Listenizdeki programların sırası, gerçekten istek sıranıza uygun mu? Örneğin, beşinci tercihinize giriş hakkı kazanacak olsanız, "Keşke altıncı tercihimi kazanmış olsaydım" demeyeceğinizden emin misiniz? Bu tüm tercihleriniz için geçerli mi?

BU YAZIYI GÖRMEDEN TAMAMLANMAZ

Tercih işlemini ekrandaki uyarılara göre sonlandırınız. Tercihlerinizin ÖSYM’ye ulaştığından emin olmanız için ekranda “2020-YKS Tercihleriniz ÖSYM’ye bildirilmiştir” ifadesini mutlaka görmelisiniz. Tercih bildirim işleminizi tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde değişiklik yapabilirsiniz. Mutlaka listenizin çıkışını alın.

14-08-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş