Arama sonuçları

2021 LGS: Anne babanın eğitimi 120 puan fark attırıyor

2021 LGS: Anne babanın eğitimi 120 puan fark attırıyor

Liseye Geçiş Sınavı (LGS) sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte sınavla ilgili veriler de ortaya çıktı. Bu yıl 500 tam yapan öğrenci sayısı 36 ilden 97 oldu. Ancak bu öğrencilerin kaçı devlet okullarından kaçı özel okul öğrencisi bilinmiyor.

ŞAMPİYONLARIN KAÇI DEVLET OKULLARINDAN

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bu veriyi son 3 yıldır açıklamıyor. 18 şampiyonun çıktığı 2018 yılında ilk ve son kez bu bilgi açıklanmıştı. Buna göre de o yıl 18 şampiyonun sadece 4 tanesi devlet okullarından çıkmıştı.

ÖZEL-DEVLET PUAN FARKI NEDİR?

Açıklanmayan bir başka veri ise özel okul ile devlet okulu öğrencileri arasındaki puan farkı. Bu veri de 3 yıldır açıklanmıyor. LGS'nin ilk kez uygulandığı 2018 yılında özel ve devlet okulu öğrencileri arasında 82 puanlık bir fark vardı. Bu fark acaba uzaktan eğitimdeki eşitsizlikleri de dikkate aldığımızda kaç puana çıktı? 

ANNE BABA NASIL ETKİLİYOR?

LGS’de bir başka veri ise anne babanın eğitim düzeyinin öğrencilerin puanlarına nasıl yansıdığını göstermesi oldu. Anne ve baba eğitim düzeyi ilkokul olan öğrencilerle lisansüstü olan öğrenciler arasında yaklaşık 120 puana varan fark var

Anne babanın eğitim düzeyi artıkça öğrenciler arasında puan farkı da açılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) LGS ile ilgili yayımladığı “2021 Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav” başlıklı rapor ebeveynlerin öğrenci puanlarına etkisini de gösteriyor. Yürütücülüğünü Bakan Yardımcısı Mahmut Özer'in yaptığı raporda anne ve baba eğitim düzeyinin göre sınav puanlarına etkisi incelendi.

ANNE-BABANIN EĞİTİMİ NASIL ETKİLİYOR?

Annenin eğitim düzeyinin öğrencinin puanına etkisine gelince; annesi ilkokul düzeyinde olan öğrencilerin puan ortalaması 242.98, lisansüstü olan öğrencilerin ortalaması 362.98. Yani annenin eğitim düzeyinin öğrencinin puanına etkisi 120 puan.

Babanın eğitimde yarattığı farka gelince; öğrencilerin baba eğitim düzeyi ilkokuldan lisansüstüne doğru arttıkça merkezi sınav puanı ortalamaları da artıyor. Baba eğitim düzeyi ilkokul olan öğrencilerin  puanı ortalaması 248.37, lisansüstü olan öğrencilerin merkezi sınav puanı ortalaması ise 369.38’dir. Baba eğitim düzeyi ilkokul olan öğrenciler ile lisansüstü olan öğrencilerin puan ortalamaları arasında 121.01 puan farkı var.

30-06-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş