Arama sonuçları

2021 LGS Mart ayı örnek soruları: Eğitimciler nasıl değerlendirdi?

2021 LGS Mart ayı örnek soruları: Eğitimciler nasıl değerlendirdi?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 6 Haziran’da yapılacak Liseye Geçiş Sınavı (LGS) için örnek soru yayımlamaya devam ediyor. Aralık, ocak ve şubat aylarından sonra mart ayı örnek soruları da yayımlandı.

LGS örnek sorularını www.pervinkaplan.com için eğitimciler değerlendirdi. İşte eğitimcilerin LGS örnek sorular ile ilgili yorumları:

FMV ERENKÖY IŞIK İLKÖĞRETİM BÖLÜM BAŞKANLARI

TÜRKÇE:GÖRSEL OKUMA VE YORUMLAMA ÖNEMLİ

Türkçe Bölüm Başkanı Neşe Sezer Cemali: Mart ayı örnek sorularının daha önce yayımlanan ve geçtiğimiz yıl LGS’de karşımıza çıkan sorularla uyumlu olduğu görülmektedir. Sorular görsel okuma/yorumlama, sözel mantık/muhakeme, sözcük anlamı, cümle anlamı, paragraf anlamı, yazım ve noktalama kuralları konuları kapsamaktadır.  Grafik sorusu sözel mantık soru tarzı ile birleştirilerek verilmiştir, dolayısı ile iki alanı sorguladığı söylenebilir. Noktalama ve yazım soruları genel bilgileri sorgular nitelikte hazırlanmıştır. Kuralı hatırlamak değil, uygulamak önemli. Sorular genel olarak yorum ağırlıklı ve derinlikli düşünme gerektirecek şekilde hazırlanmış. Okuma becerilerinin ön planda olduğu sorular, öğrencilerin temel beceri ve yetkinliklerini sınamakta. Seçilen metinlerde öğrencilere kazandırılmak istenen kültürel farkındalığa vurgu yapan disiplinler üstü içerikler yer almaktadır. Anlam sorularının birinde “değer”ler sorgulanmış. (Sabırlı, alçakgönüllü, çok yönlü) Bu da MEB temalarının önemine vurgu yapmaktadır. Şiir türüne yer verilen iki soru kullanılmış. Öğrencilerin şiire olumsuz ön yargısı bu soruların zorluk derecesini artırmaktadır. SBS döneminde de sorulan ve sıradan bir soru tipi olan  kilim desenlerine yine yer verilmiş fakat “Genç Osman” şiiri içerisinde bulunması istendiği için soru daha kapalı  hale gelmiş. Öğrencinin hem şiiri yorumlaması hem metni analiz etmesi gerekiyor. Kültürel dil zenginliğinin en önemli unsurlarından olan deyimlere bu sorularda da yer verilmiş. Deyim sorusu anlam inceliğine dikkat gerektiren, çeldiricisi kuvvetli bir soru olarak karşımıza çıkmaktadır.

Okuma alışkanlığı oturmuş, okuduğunu anlayıp yorumlayabilme, bilgiyi transfer edebilme becerileri gelişmiş ve zaman yönetimi yapabilen öğrencilerin başarılı olabileceği nitelikte sorular sorulmuştur. Dersimizin amaçları göz önünde bulundurulduğunda sorular içeriği, niteliği ve amaçları bakımından uygundur.

İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK: KAVRAMLARA DİKKAT

Sosyal Bilimler Bölüm Başkanı Yelda Baba:

Mart ayı örnek soruları açık, anlaşılır ve müfredata uygun sorulardan oluşmaktadır. Soruların tamamı Ya İstiklal Ya Ölüm ünitesini kapsamaktadır.  Ocak ve Şubat ayı örnek sorularında gördüğümüz harita okuma sorusu Mart ayında yer almamaktadır. Yayınlanan sorular genelde olduğu gibi metin analizi becerisi ve kavram bilgisini gerektiren sorulardan oluşmaktadır. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinin kavram bilgisine hâkim olmak sorularda temel noktadır. Bununla birlikte metinlerin dikkatle incelenmesi ve sorunun ne sorduğunun doğru anlaşılması gerekmektedir. Özellikle 1 ve 5. sorularda sorunun ne sorduğuna dikkat edilmemesi sorunun yanlış yapılmasına neden olacak dikkat gerektiren, orta zorlukta olmasına rağmen dikkat hatası yapılabilecek sorulardır. Okuduğunu anlama, yorumlama, öncüllü soru dediğimiz verilen bilgilerden çıkarımda bulunma, madde yorumlama dışında dersin içeriği ile ilgili kavramları doğru yerde kullanma becerilerinin ölçüldüğü, kazanıma ait bilgilere de öğrencilerin hâkim olması gereken sorulardır. Sorular yalın bir dille sorulmuş olup konuyu bilen ve bilmeyen öğrenciyi ayırt eder niteliktedir. Soruların zorluk seviyesi orta düzeydedir. Sorularda kullanılan kavramlar öğrencilerin bilgi ve kavrama düzeyine uygundur.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ: EZBER SORU YOK

Sosyal Bilimler Bölüm Başkanı Yelda Baba: Mart ayı sorularının kazanımlara uygun ve nitelikli sorular olduğunu görüyoruz. Soruların tamamı 3. üniteden hazırlanmıştır. Sorular daha önceki aylarda hazırlanan sorularla paralellik göstermektedir. Ezber soru olmamakla birlikte sorular bilgiyi yorumlayabilmeyi ölçmektedir. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersine ait kavramların mutlaka çok iyi bilinmesi, ayet ve hadis yorumlarına öğrencinin hâkim olması gerekmektedir. Öğrencilerin 6 ve 7. sınıflarda öğrenmiş olması gereken kavramların da yer aldığı 5. soru eleyici ve zor bir sorudur. Kavram bilgisi ve konu bilgisini ölçen, yorumlama becerisinin de ön planda olduğu sorulardan oluşmaktadır.

İNGİLİZCE: OKUDUĞUNU ANLAMAK VE KELİME BİLGİSİ ÖNEMLİ

Yabancı Diller Bölüm Başkanı Yonca İşlek:

Ezbere dayalı olmayan ve ancak okuduğunu anlayan ve bundan sonuç çıkartabilen öğrencilerin yapabileceği nitelikte oldukları söylenebilir. Sorular mümkün olduğunca günceldir. Örneğin, EBA platformundan bahsedilmiştir. Aşağıdaki sıra ile ilk 6 üniteden toplam 5 örnek soru yayınlanmıştır.(Friendship ünitesinden örnek soru yoktur)

  1. Soru: Teen Life,
  2. Soru: In the Kitchen
  3. Soru: On the Phone
  4. Soru: On the Internet
  5. Soru: Adventures

Okuduğunu anlayabilmek için özellikle kelime bilgisi ancak bunun yanı sıra yapı bilgisi ön plana çıkmaktadır.

Kelime ve yapı bilgisinden sonra soruları doğru yapabilmek için aranan beceriler:

1. soruda grafik okuma, birden fazla veriyi anlaliz etme

2. soruda tablo okuma, birden fazla veriyi anlaliz etme

3. soruda okuma-anlama, neden-sonuç işlişkisi anlayabilme,

4. soruda okuma-anlama, analiz yapabilme

5. soruda okuma-anlama, çıkarım yapabilme

MATEMATİK: ŞEKİLLİ SORULARA DİKKAT

Matematik Bölüm Başkanı Nadin Tozluyan

Genel olarak baktığımızda soruların her zamanki gibi 10 sorudan oluştuğu ve müfredat olarak şubat ayının 3. Haftasının sonuna kadar olan konulardan hazırlandığı görülmektedir. Soruların geneline baktığımızda sorular orta zorlukta, okuduğunu anlamaya yönelik hazırlanmıştır. Ancak soruların genelinin analiz edebilme, mantık muhakemeyi kurgulayabilme niteliğinde olduğu görülmektedir. Ayrıca son iki ayın örnek sorularında özellikle şekilli soruların sorulduğu da dikkat çekmektedir. Sorularda hem verilen bilgiyi şekle uyarlamak hem de şekilleri yorumlamak da önem kazanmaktadır. Soruların cevaplarına baktığımızda ise çeldiricisi yüksek sorular da sorulmuştur. Bu nedenle öğrencilerin soruları çözerken çok dikkatli olmaları, işlem hataları yapmamaları gerekmektedir.

FEN BİLİMLERİ: DENEY SORULARINDA NE İSTENİYOR?

Fen Bilimleri Bölüm Başkanı Hakan Çay: Mart ayı Fen Bilimleri sorularında 3 adet deney sorusu sorulmuştur. Bu sorulardan Aziz Sancar’ın yaptığı çalışmalar ile ilgili olanında daha önceki örnek sorulardan farklı olarak deney düzeneği verilmeden öğrencilerin verilen araştırma verilerine göre “bağımsız değişkeni” bulması istenmiştir. Bir diğer deney sorusunda deney sonucunda “çıkarım yapma” , bir diğerinde ise “deneysel hatayı” bulmaları istenmiştir. Bu üç tarz soru da deney soruları için olmazsa olmaz diyebileceğimiz becerilere yönelik hazırlanmıştır.

4 adet soru günlük hayattaki uygulamaların yorumlanması ile ilgilidir. Öğrencilerden kavramsal bilgilerinin günlük hayattaki uygulamaları dönük çıkarımlarda bulunması beklenmiştir. Bu sorular öğrencilerin konuya ait genel bilgilerini verilen durum üzerinde geçerliliğini sorgulayarak sonuca ulaşabilecekleri tarzda sorulardır.

Kaldıraç ile ilgili soru öğrencilerin klasik kaldıraç çözdükleri ezber mantıktan farklı bir sorudur. Öğrencilerin genel olarak cebirsel işlem ile çözdükleri kaldıraç sorularından farklı bir soru olmasının yanında öğrencilerin ifadeleri çok iyi anlayarak okumaları gereken bir sorudur.

Öğrencilerin çok ezber olduğunu düşündüklerinden dolayı tedirgin oldukları bir konu olan periyodik tablonun tarihçesi ile ilgili soru ezberden uzak tamamen kronolojinin takibi ile çözülebilen net bir okuduğunu anlama sorusudur.

Genel olarak değerlendirildiğinde Fen Bilimleri soruları muhakeme yapabilme,  analiz yapabilme,  sentez yapabilme ve yorumlama gibi becerilere yönelik sorulardan oluşmaktadır. 

 

ARI OKULLARI ÖĞRENCİLERİ NASIL DEĞERLENDİRDİ?

TÜRKÇE: PARAGRAF SORULARINA DİKKAT

Mart ayında yayımlanan örnek sorulara bakıldığında soruların Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretim programı ve kazanımlarına uygun ayrıca önceki aylarda yayımlanan örnek sorulara ve LGS’ye paralel olduğu görülmektedir.

Okuduğunu anlama, yazım ve noktalama kurallarını kavrama, sözcük ve söz öbeklerinin anlamını çıkarma, akıl yürütme, okuduklarından çıkarım yapma, grafik ve tablo yorumlama kazanımlarına yer verilen soruların zorluk düzeyinin çoğunlukla orta düzeyde olduğu görülmüştür.

Paragraf sorularında ağırlıklı olarak öğrencilerden; metnin bağlamından hareketle bilmediği kelime ve kelime gruplarının anlamını çıkarma, giriş cümlesi verilen paragrafı uygun metinle ilişkilendirme, paragraflar arası karşılaştırma yapmaları beklenmiştir.  Birinci soruda öğrencilerden sembollerin anlamını bilip şiirin temasıyla ilişkilendirmesi istenmiştir. Üç ve dördüncü sorunun ortak bir şiirden hareketle zincir soru olarak kurgulandığı görülmüştür. Üçüncü soruda her seçeneğin farklı bir kazanımı yokladığı görülmüştür. Dördüncü soruda ise şiirde verilen deyimin anlamı çıkarılıp seçeneklerdeki cümlelerde aynı anlamı veren ifadeyle eşleştirilmesi istenmiştir. Paragraf sorularındaki metinler, güncel yaşamla ilişkilendirilebilecek biçimde disiplinler arası yaklaşımla oluşturulmuştur.  Temel dil becerilerini, özellikle okuma-anlama düzeyini yoklayan soruların dili açık ve anlaşılırdır. Yazım kuralları sorusunda öğrencinin büyük harflerin kullanıldığı yerlere hâkim olması ve bilgilerini metne aktarması istenmiştir. Noktalama sorusunda öğrenciden verilen bilgiyi seçeneklere transfer etmesi beklenmiştir. Grafik sorusu ise öğrencinin verilen grafiğe yeni öncülleri aktarma ve yeni bilgileri grafikle ifade etme becerisini ölçmektedir.

AĞIRLIKLI ANLAM SORULARI

Mart ayı örnek sorularının, ağırlıklı anlam sorularından oluşup öğrencinin çıkarım yapma ve ilişkilendirme becerisini sorguladığı görülmüştür.  Bu ayki örnek sorularda sözel mantık - muhakeme sorusuna yer verilmemiştir. Yazım kuralları ve noktalama işaretleri dışında herhangi bir dil bilgisi kazanımı bulunmamaktadır. Soruların uzunluğunun şubat ayı örnek sorularıyla paralel olduğu görülmektedir. Sorulması beklenen  “fiilimsi” , “cümlenin ögeleri” ve “eylemde çatı” kazanımları ile ilgili sorulara bu ayda da yer verilmemesi dikkat çekmektedir.

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK: KONUYA HAKİM ÖĞRENCİ ÇÖZER

Milli Eğitim Bakanlığı’nın mart ayı örnek soruları incelendiğinde soruların “Milli Bir Destan: Ya İstiklal Ya Ölüm” ünitesinden “İstiklal ve İstikbalin Marşı: İstiklal Marşı”, “Urfa’nın Şanlı Yiğitleri”, “Teşkilat-ı Esasiye Kanunu”, “Moskova Antlaşması” ve “Türkiye’nin Tapu Senedi: Lozan Antlaşması” konu başlıklarından oluştuğu görülmektedir. Sorular, genel olarak öncül ve paragraflardaki bilgilerden hareketle doğru bilgiye ulaşmayı gerektirmektedir.  Bu tarz sorulara daha önceki örneklerde de sıklıkla yer verilmiştir. Örnek soruların; konuya hâkim, metni ve soru kökünü dikkatli okuyan, sebep-sonuç ilişkisini doğru kuran her öğrencinin yanıtlayabileceği orta güçlükte sorulardan oluştuğu düşünülmektedir.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ: AÇIK VE NET SORULAR

Milli Eğitim Bakanlığı müfredatındaki kazanımlara uygun olan mart ayı örnek sorularının oldukça net ve anlaşılır bir biçimde hazırlandığı görülmektedir. Güncel bir konu olan “sıfır atık projesi” ile ilgili hazırlanan soru, farkındalık yaratması açısından da dikkat çekici özelliktedir. Bu ayki sorularda yorum yapmayı gerektiren soruların yanı sıra kavram bilgisi gerektiren bir soru da örnekler arasında yer almaktadır. Milli Eğitim Bakanlığının mart ayı örnek soruları, genel olarak yorumlama becerisine ve kavram bilgisine sahip öğrenciler tarafından yapılabilecek orta güçlükte sorulardan oluşmaktadır.

İNGİLİZCE: ANLAMA VE YORUMLAMA BECERİLERİ

Milli Eğitim Bakanlığı’nın mart ayı İngilizce örnek soruları, diğer yayımlanan örnek sorularda gözlemlendiği gibi okuduğunu anlama ve yorumlama üzerinedir. Ünite dağılımı olarak şubat ayı örnek sorularında  ilk 3 üniteye ek olarak 5. üniteden de bir soru sorulmuştu. Mart ayı sorularında ise 6 ünitenin genel hatlarıyla işlendiği gözlemlenmiştir.  Önceki aylarda yayımlanan örnek sorularda olduğu gibi diyalog, tablo ve öğrencilerin çıkarım yapabilecekleri sorular ele alınmıştır. Kelime bilgisini ölçmeyi amaçlayan soruda birden fazla kelime bilgisi ölçülmüş ve bu kelimelerden çıkarım yapılması beklenmiştir. Genel olarak sorular; verilen görsel ve bilgi içeriklerini kolay anlayabilecekleri, orta güçlükte sorulardan oluşmaktadır. Soru kökünün yanı sıra bazı sorularda çeldiricilerin de uzun metinlerden oluştuğu dikkat çekmektedir. Özellikle tablo sorularında ve öncül bilgiler içeren sorularda öğrencilerin okuduğunu anlamanın yanı sıra içerikle bağlantı kurarak görselle ilişkilendirmeleri, verilen görseli doğru yorumlamaları, tekrar soruya dönerek ikinci kontrol sağlamaları gerekmektedir. Sorularda grafik okumanın da ağırlıkta olduğu gözlemlenmiştir. Öğrencilerin verilen görsel ve tabloyu dikkatli yorumlamaları, soru köklerine dikkat etmeleri gerekmektedir.

MATEMATİK: SORULAR GRAFİK VE ŞEMALARLA DESTEKLENİYOR

Mart ayı örnek soruları, müfredata uygun biçimde açık ve anlaşılır bir dille hazırlanmış;  daha önce yayımlanan örnek sorularla paralel olduğu gözlemlenmiştir. Soruların; tablo, şema ve grafiklerle desteklenerek daha anlaşılır hâle gelmesi sağlanmıştır. Kareköklü ifadeler konusundan hazırlanan 1.soru, disiplinler arası bir yaklaşımla fen bilimleri dersi ile ilişkilendirilmiştir. Günlük hayatın içindeki matematiği sorgulayan sorulara da bu ay yer verildiği görülmüştür.  Orta güçlükte olduğu düşünülen sorular; matematik okuryazarlığı, doğru yorum yapabilme ve işlem becerisini ölçer niteliktedir. Sorularda verilen yönergeleri dikkatli okuyup yorumlayan öğrencilerin, çıkarımlarını işlemlere dökmesi beklenmektedir.  Ayrıca mart ayı örnek soruları, hızlı düşünme ve yeterli pratik gerektirmektedir.

FEN BİLİMLERİ: ÇIKARIM YAPMA BECERİSİ İSTİYOR

Yayımlanan örnek sorular; “Mevsimler ve İklim”, “DNA ve Genetik Kod”, “Basınç”, “Madde ve Endüstri” ve “Basit Makine” ünitelerinden hazırlanmıştır. Müfredata uygun, günlük hayatla ilişkilendirilerek hazırlanan örnek sorular; okuduğunu anlama, verilen bilgiden hareketle yorumlama, görsel veri ve grafiklerden çıkarım yapma becerilerini ölçmektedir. Genel olarak geçmiş örnek sorularda da karşımıza çıkan bilgi ve yorum soruları mart ayı örnek sorularında da yer almaktadır. Periyodik tablo ile ilgili kronoloji sorusu bilgi gerektirmeden yorum yaparak rahatlıkla çözebilecekleri bir soru örneği olmuştur. Fen bilimleri örnek sorularının, kavramlara hâkim olan ve soruları dikkatli okuyup yorumlayan öğrenciler tarafından çözülebilecek orta güçlükte sorular olduğu düşünülmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

08-03-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş