Arama sonuçları

2021 LGS: Nasıl yapılacak? Hangi kurallar var? Sınavda nelere dikkat edeceksiniz?

2021 LGS: Nasıl yapılacak? Hangi kurallar var? Sınavda nelere dikkat edeceksiniz?

Bu yıl dördüncü kez yapılacak olan Liseye Geçiş Sınavı (LGS) 6 Haziran’da gerçekleştirilecek.  8’nci sınıfta okuyan öğrenci sayısı 1 milyon 246 bin 214 öğrencinin kaydı otomatik olarak yapıldı. 1 milyonun üzerinde öğrenci sınava girecek. Sınav,  973 yurtiçi ve 4 yurt dışı sınav merkezinde, 17 bin 793 okulda ve 82 bin 355 salonda gerçekleştirilecek.

Öğrenciler kendi okullarında sınava girecek.  E-okul sisteminde zaten hangi salonda gireceğiniz belli. Sınava giriş belgeleri sınavdan önce okul yönetimleri tarafından sıraların üzerine bırakılmış olacak.

SOKAĞA ÇIKMA MUAFİYETİ

Sınava girecek öğrencilerin acil iş ve işlemlerinin görülebilmesi amacıyla nüfus müdürlükleri 5 Haziran 2021 Cumartesi günü 10.00-16.00 saatleri arasında, 6 Haziran 2021 Pazar günü ise 07.00-10.00 saatleri arasında açık bulundurulacak.

Tam gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak olan 6 Haziran 2021 Pazar günü, sınava girecek öğrenciler ile beraberlerindeki refakatçi ve/veya yakınları, 07.00-15.00 saatleri arasında sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulacak.

6 Haziran 2021 Pazar günü kırtasiyeler 07.00-15.00 saatleri arasında açık olabilecek.

 

OKUL BAHÇESİNDE OLUN

İki oturumlu sınavın ilk bölümü saat 09.30’da başlayacak. En geç saat 09.00’da okul bahçesinde olmalısınız.

 

VELİLER OKUL BAHÇESİNE GİREMEYECEK

Koronavirüs önlemleri kapsamında veliler okul bahçesine alınmayacak. İki oturumlu 45 dakikalık molada da bahçeye alınmayacaksınız.

 

TEMİZLİK NASIL OLACAK?

Sınav gününden bir gün önce tüm sınav binaları temizlenecek ve sınav görevlileri temas gerektiren işlemlerde cerrahi eldiven kullanacak

 

İKİ OTURUMLU, 90 SORU

İki oturum halinde gerçekleştirilecek sınavda ilk oturum sözel bölümde Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden toplam 50 soru sorulacak ve 75 dakika yanıtlama süresi verilecek. Soru başına 1.5 dakika olacak. Ardından 45 dakikalık mola. İkinci oturum sayısal bölümde matematik ve fen bilimleri derslerinden toplam 40 soru sorulacak ve 80 dakika süreleri olacak. Soru başına 2 dakika süre olacak.

ÖĞRENCİLER SIRAYLA ÇIKACAKLAR

İki oturum arasındaki 45 dakikalık bölümde, öğrencilerin okul içinde veya bahçesinde sosyal mesafe kuralına uyacak. Gerek birinci oturum gerekse sınav bitiminde, tüm öğrenciler aynı anda dışarı çıkarılmayacak. Binanın durumuna göre zaman aralıklarıyla gerekirse sınıf sınıf olmak üzere öğrencilerin sınav salonu ve binadan güvenli şekilde çıkması sağlanacak.

MASKE ZORUNLU MU?

Okul bahçesi ve koridorlarında maske takmak mecburi olacak. Ancak sınav salonunda sınav başladığında öğrenciler isterlerse maskelerini çıkarabilecek. İsterseniz kendi maske ve dezenfektanınızı getirebilirsiniz.

KOVİD- 19 OLANLAR NE OLACAK?

Sınava girecek öğrenciler ile sınav görevlilerinin Kovid-19 risk durumları takip edilecek. Riskli olduğu tespit edilen görevlilerin, görevleri iptal edilecek. PCR testi pozitif ve temaslı olan öğrenciler ise ayrı salonlarda, gerekirse ayrı binalarda sınava alınacak.

KİMLERDE FOTOĞRAF ŞART MI?

Sınava girmek için geçerli kimlik gelsesi gerek. Nüfus cüzdanı ya da T.C. kimlik kartında, 15 yaşından itibaren fotoğraf bulundurulması şartı aranmayacak.

Ayrıca nüfus müdürlükleri tarafından verilen fotoğraflı, imzalı-mühürlü/barkodlu-karekodlu geçici kimlik belgesi/T.C. kimlik kartı talep belgesi ile de öğrenciler sınava alınabilecek.

YANINIZDA NE OLACAK?

En az iki adet koyu siyah kurşun kalem, kalemtıraş ve iz yapmayan silgi. Etiketi çıkarılmış şeffaf pet şişede bir su da bulundurabilecek. Yine maske ve dezenfektanı getirebilirsiniz. Okullarda da hem maske hem de dezenfektan olacak.

YANINIZDA GETİRMEYİN

Ancak cep telefonu, akıllı saat gibi dijital araç gereçlerle sınava girilemeyecek. Kolye, küpe de takılmayacak. Sadece yanınızda su, maske, dezenfektan, kalem, kalemtraş, silgi ve kimlik belgeniz olacak. Bunların dışında herşey yasak. Bunları da şeffaf bir dosyaya koymanızda bir sakınca yok.   

ÖĞRENCİLER KALAN SÜREYİ NASIL BİLECEK?

Sınıfların tümünde saat var. Salon görevlileri sınav bitimine 15 dakika kala öğrencileri "15 dakikanız kaldı, cevaplarınızın cevap kâğıdına kodlanmış olmasına dikkat ediniz" şeklinde ve sınav bitimine 5 dakika kala öğrencileri "5 dakikanız kaldı” diye uyaracak.

YANIMIZDA YİYECEK GETİREBİLİR MİYİZ?

Hayır. Sadece özel durumdaki öğrenciler getirebilir. Tip 1 diyabet (şeker hastası), astım, hipertansiyon ve epilepsi hastalıklarından dolayı sürekli ilaç kullanan öğrenciler diğer öğrencilerle aynı salona yerleştirilecek. Tip 1 diyabet hastalığı olan öğrencilerin yanlarında kutu meyve suyu veya paket içindeki karbonhidrat içeren gıdaları bulundurmalarına, hipoglisemi (ani kan şekeri düşmesi) durumunda bunları tüketmelerine ve kan şekeri ölçüm cihazı ile kan şekerini ölçmelerine izin verilecek.

TUVALET İZNİ VAR MI?

Hayır sadece Tip 1 diyabet (şeker hastası) öğrencilerin hiperglisemi (ani kan şekeri yükselmesi) durumunda oluşabilecek tuvalet ihtiyacının yedek gözetmen eşliğinde giderilebilmesi için izin verilecek. Bu öğrenciler zaten sınava girecekleri okullarda sınav kurullarına bildirilmiş durumda.

DİN DERSİNDEN MUAF ÖĞRENCİ NE YAPACAK?

Sözel bölümde 15 dakika erken çıkacak. Yani süreleri 75 değil, 60 dakika olacak. Din dersinden muaf olan öğrencilerin puanı ayrı hesaplanıyor. Diğer derslerdeki performasları önemli oluyor. O yüzden daha dikkatli olsunlar.

SINAVA GEÇ KALIRSAK NE OLUR?

15 dakika geç kalanlar sınava alınacak ama ek süre verilmeyecek.

TÜRKÇE’DE YAPILAN YANLIŞ BAŞKA DERSİ  ETKİLER Mİ?

Türkçe’de yaptığınız yanlışın matematike etkisi yok. Her bir test kendi içinde hesaplanıyor.

 

SAKİNLEŞTİRİCİ ŞURUP İÇİLSİN Mİ?

Bazı aileler çocuklarına kaygıyı azaltmak için sakinleştirici şurup verebilir miyiz diye soruyor. Ancak kendi başınıza karar vermeyin. Kaygının normal bir duygu olduğunu bilin. Hepimiz kaygılanırız.

 

KAYGI NASIL AZALIR?

Sınav öncesi ve sınav sırasında kaygı azaltmak için uzmanlar birkaç kez derin nefes almayı öneriyor.

 

SINAVA ÖZEL KAHVALTI YAPALIM MI?

Yapmayın. Sınavdan önce de yani bugünden itibaren de yediklerinize, içtiklerinize dikkat edin.  

SON GÜN DERS ÇALIŞILIR MI?

İsterseniz evet çalışabilirsiniz. Formüllerin, notların ve kavramların üzerinden geçebilirsiniz.

 

HER OTURUM İÇİN CEVAP KAĞIDI MI VAR?

Sözel ve sayısal oturumlar için ayrı cevap kağıtları kullanılacak.

 

UÇLU KALEM GETİREBİLİR MİYİZ?

Evet, bakanlık sorun olmayacağını söyledi.

 

OKUL BİRİNCİSİ OLMAK EK PUAN GETİRİR Mİ?

Hayır. LGS puanları sadece sınav performansı üzerinden hesaplanıyor.

 

SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

LGS puanları 30 Haziran’da açıklanacak. Özel okul kayıtları ile devlet tercihleri çakışacak.

 

BİLMİYORSANIZ, BOŞ BIRAKIN

3 yanlış 1 doğruyu götürecek. O yüzden bilmediğiniz soruları boş bırakın. Yanlış yapmaktan daha kazançlı çıkarsınız.

VAZGEÇTİĞİMİZ CEVABI  İYİ SİLİN

Vazgeçtiğiniz cevabı iyi silin. Çünkü birden fazla işaretleme yapılırsa ya da iyi silinmezse optik okuyucu yanlış kabul edecek.  İşaretleme uygun yapılmaz ve optik okuyucu okuyamazsa soru boş bırakılmış sayılacak.

 

ÖZEL EĞİTİM GEREKTİREN ÖĞRENCİLER

Özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler, sürekli kullandıkları araç–gereç ve cihazları kendilerinin getirmesi kaydıyla sınavda kullanabileceklerdirÖzel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere verilecek ek süre her oturum için ayrı ayrı uygulanacaktı. 20 dakika ek süre

CEVAP KADIĞI YOKSA NE OLACAK?

 Öğrenci, cevap kâğıdında yazılı olan T.C. kimlik numarası, adı ve soyadı bilgilerini kontrol edecek, hata varsa salon görevlilerine bildirecek, salon görevlileri bu durumu tutanak altına alacak. Öğrencinin adına düzenlenmiş cevap kâğıdı bulunmuyorsa veya kullanılamayacak durumdaysa verilen yeni/yedek cevap kâğıdına öğrenci, kimlik bilgilerini salon görevlilerinin açıklamalarına göre yazacak ve kodlayacak, yapılan hatalı veya eksik kodlamadan öğrenci ile birlikte salon görevlileri de sorumlu olacaklar. Cevap kağıdıra hangi kitapçığı kullanıyorsa işaretleyecek.

 

KİTAPÇIKLARI ALABİLİR MİYİZ?

Talep edilmesi durumunda, sınav oturumları tamamlandıktan sonra soru kitapçıkları veli ya da öğrenciye verilebilecek.

SORU İPTALİ OLURSA NE OLACAK?

Kalan sorular üzerinden değerlendirme yapılacak. Örneğin matematikte 1 soru iptal olursa bu testin puanı 19 soru üzerinden hesaplanacak.

SINAVA  İTİRAZ NASIL YAPILIR?

Sorulara, cevap anahtarlarına ve sonuçlara yapılacak itirazlar, soruların, cevap anahtarlarının ve sonuçların bakanlığın sitesinde yayımlanmasından itibaren en geç 5 (beş) iş günü içinde Ölçme ve değerlerlendirme genel müdürlüğü internet sayfasına e-itiraz bölümünden elektronik olarak yapılabilecek.

20 TL itiraz ücreti yatıracaksınız.

DAVA AÇILIR MI?

Soru ve cevap anahtarlarına itiraz soruların yayımlanmasından itibaren başlayan 10 (on) günlük dava açma süresi.

KONTENJANLAR AZALDI MI?

Evet. Türkiye genelinde 2 bin 60 liseye LGS puanıyla öğrenci yerleştirilecek. Toplam kontenjan 174 bin 160. Okulların sayısı 204 artış ama kontenjan ise 39 bin 780 azaldı. 

Anadolu liselerine 56 bin 396, fen liselerine 36 bin 980, sosyal bilimler liselerine 10 bin 142, Anadolu imam hatip liselerine 36 bin 712, mesleki ve teknik Anadolu liselerine 33 bin 930 kontenjan ayrıldı.

ÖZEL-DEVLET TERCİHLERİ NASIL OLACAK?

Özel okullarda kayıtlar ile devlette tercih süreci çakışacak. 30 Haziran’da sınav sonuçları açıklandıktan sonra özel okullar puanlarını açıklayacak ve 2 kez önkayıt-kesin kayıt, bir kez de serbest kayıt yapacak. Bu süreçte bir özel okula kesin kayıt yaptıran ve kaydı e-okula işlenen öğrenci tercih yapamayacak. Tercih ekranı açılmayacak.

 

 

04-06-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş