Arama sonuçları

2021 MSÜ: Kimler başvurabilir? YKS adayları bu sınava girmeli mi?

2021 MSÜ: Kimler başvurabilir? YKS adayları bu sınava girmeli mi?

2021 MSÜ: Kimler başvurabilir? YKS adayları bu sınava girmeli mi? Yaklaşık 300 bin adayın katıldığı Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı (2021 MSÜ) için başvurular başladı. Başvurular ÖSYM sitesinden yapılacak ve 23 Şubat saat 23.59’da başvurular son bulacak.

Başvuru işlemi yapmadan önce HES kodunu almış olmanız gerekiyor. Sınav 4 Nisan’da saat 10.15’te yapılacak. Bir saat önce sınav yerinde olmak gerekiyor. 15 dakika kuralını unutmayın. Adaylar saat 10.00’dan sonra adaylar sınav binalarına alınmayacak. Sınav ücreti 110 TL. Başvuru süresini kaçıranlar 3 Mart’ta geç başvuru yapabilir ama ücret yüzde 50 zamlı olacak.

YAŞ SINIRI OLACAK MI?

En sık sorulan sorulardan birisi yaş sınırlaması oluyor. Sınava katılmak için yaş sınırlaması var. Harp Okulları için gün ve aya bakılmaksızın en fazla 20 yaşında olmak (01 Ocak 2001 ve sonrası doğumlu) şartı bulunuyor.

Astsubay Meslek Yüksekokulları için en fazla 21 yaşında (01 Ocak 2000 ve sonrası doğumlu) olmak gerekiyor.

Kadın öğrenciler, sadece Harp Okullarına alınacak. Onlar için de en fazla 20 yaşında (2001 ve sonrası doğumlu) olma şartı var.

MEZUNİYET TARİHİ ÖNEMLİ Mİ?

Evet önemli. Lise ve dengi okullarda öğrenciliği devam edenler için 2021 yılında Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokulları’nın kesin kayıt işlemlerinin son tarihine kadar mezun olmalı. Dönemi önemli değil ama 2019 ve 2020 yılında mezun olunması isteniyor. Daha önceki yıllarda mezun olanlar başvuramaz. Zaten 2018 yılı ve öncesi bir ortaöğretim kurumundan mezun olanların başvuru yapmaları sistem tarafından engellenecek.

HANGİ PUAN İSTENECEK?

Sınavdan, Milli Savunma Bakanlığı’nca belirlenecek olan çağrı taban puanı almış olmak gerekiyor. Bu puan daha sonra açıklanacak. Adaylar Milli Savunma Bakanlığı tarafından adaylara duyurulacak tarihler arasında yine online olarak başvuru yapacaklar.

YERLEŞTİRME İÇİN ARANAN PUANLAR

ASTSUBAY MESLEK YÜKSEK OKULLARI:  ÖSYM Başkanlığınca yapılacak olan 2021-Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Temel Yeterlilik Testi (TYT)’ne katılmış olmak gerekiyor. 2020-TYT puanı 200 ve üzerinde olanlar 2021 TYT’ye girmeyebilir ancak unutmamanız gereken nokta 2020 TYT puanınız dönüştürülecek. Bu puan dönüşürken puanınız düşebilir de yükselebilir de. Milli Savunma Bakanlığı, MSÜ teklifi doğrultusunda bir taban puan belirleyecek ve bu puanı 2021 TYT için isteyecek.

HARP OKULLARI: 2021-YKS TYT 2021- YKS Alan Yeterlilik Testlerine (AYT) katılmış, 2021-YKS Sayısal ve Eşit Ağırlık Puan türünden Milli Savunma Bakanlığı’nca belirlenmiş taban puan türünü almış olmak. Yine 2020-TYT puanı 200 ve üzerindekiler 2021 TYT’ye girmeyebilirler. Ancak adayların bakanlığın bir taban puan belirleyebileceğini unutmamaları gerekiyor.

2020 TYT puanını kullanmak isteyenlerin mutlaka 2021 YKS için başvurmaları gerekiyor. Aksi halde puanlarını kullanamazlar. Yine aynı şekilde bakanlık Harp Okulları adaylarına YKS Başarı Sıralamaları için bir alt sınır koyulabilecek. Bu sınırın altındakilerin de adaylıkları sonlanacak.

BOY ŞARTI VAR MI?

Erkek Askeri Öğrenci adayları için asgari boy sınırı 165 cm.

Kadın Askeri Öğrenci adayları için asgari boy sınırı 160 cm.

EĞİTİM BİLGİLERİ NASIL GÜNCELLENECEK?

Adayların, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) e-Okul sisteminden elektronik ortamda alınan ortaöğretim bilgileri başvuru ekranına yansıtılacak. Bu bilgilerinde güncelleme gereken adaylar ne yapacak?

-Son sınıf öğrencileri kendi okullarına başvuracak.  

-Mezun adaylar ise İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine başvurarak, MEB e-Okul sisteminde mevcut bilgilerinin güncellenmesini sağlayacak.

SINAVIN KAPSAMI NEDİR?

Ortaöğretim düzeyinde, 5 seçenekli çoktan seçmeli 120 sorudan oluşan bir test uygulanacak. Sınav süresi 135 dakika olacak.

Sınav sorularına gelince YKS’nin ilk oturumu olan TYT ile aynı testler ve soru sayıları yer alıyor. Buna göre soruların dağılımı şu şekilde olacak.

Türkçe: 40

Temel Matematik: 40

Sosyal Bilimler: 20 (5’er tarih, coğrafya, felsefe, din kültürü ve ahlak bilgisi sorusu. Din dersinden muaf olanlar 5 felsefe grubu sorusu yanıtlayacak)

Fen Bilimleri: 20 (Fizik 7, kimya 7, Biyoloji 6)

YKS ADAYLARI SINAVA GİRMELİ Mİ?

Eğer 110 TL başvuru ücretini ödemek zorlamayacaksa adayların kendilerini denemeleri açısından önemli bir sınav. Hem gerçek bir sınav deneyimi yaşayacaklar hem de sınav TYT'nin ilk oturumu ile hem süre hem sorular açısından aynı. Gerçek bir sınav deneyimi de yaşamış olacaklar.

 

0.5 HAM PUAN KURALI GEÇERLİ OLACAK

4 yanlış 1 doğruyu götürecek. Puanınızın hesaplanabilmesi için 0.5 ham puan kuralı geçerli olacak. Temel Matematik veya Türkçe testlerinin en az birinden 0.5 veya daha fazla ham puan almak gerekiyor. Yalnızca bu koşulları sağlayanların ağırlıklı puanları hesaplanacak.

Ağırlıklı puanlar kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek adayların MSÜ-Sayısal (SA), MSÜ-Eşit Ağırlık (EA), MSÜ-Sözel  (SÖ), MSÜ-Genel  (GN) puanları oluşturulacak.

27-01-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş